• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Finale Kopa libertadores - HAOS!

Autor mondo.rs

Argentinski Lanus imaće priliku 29. novembra da nadoknadi zaostatak sa "Arene de Gremio". Pogledajte kako je izgledalo navijanje u prvoj od dve najveće utakmice južnoameričkog fudbala.

Fudbaleri argentinskog Lanusa moraće 29. novembra u predgrađu Buenos Ajresa da nadoknade gol zaostatka sa "Arene de Gremio" ukoliko ne žele da prvo pojavljivanje u najvećoj svetkovini južnoameričkog fudbala završe porazom.

Brazilski Gremio stekao je malu, ali dragocenu prednost u prvom od dva meča finala Kopa libertadores zahvaljujući golu odbačenog veterana, 33-godišnjeg Sisera Santoša, koji je u 72. minutu ubačen u igru da pokuša nešto, a 11 minuta kasnije uspeo levom nogom da proturi loptu ispod Estebana Andrade za konačnih:

Gremio - Lanus 1:0 (0:0) pred 55.188 uglavnom egzaltiranih navijača u Porto Alegreu.



Gremio: Groj - Edilson, Žeromel, Kaneman, Kortez - Artur, Ramiro, Žailson (od 72. Sisero), Luan - Fernandinjo (od 57. Everton), Barios (od 74. Žael). Trener: Portalupi.

Lanus: Andrada - Gomez, Garsija, Brahijeri, Velaskez (od 79. Agire) - Paskini, Markone, Martinez - Silva, Sand, Akosta. Trener: Almiron.

Uglavnom, utoliko što je prvi meč pratilo i oko hiljadu tifoza Lanusa, koji su doputovali iz Argentine da prate ekipu trenera Horhea Almirona u utakmici kakvu ovaj klub nikada u svojoj istoriji nije igrao.

Desetak minuta, računajući i nadoknadu vremena, delilo ih je od remija 0:0 posle kojeg bi šanse uoči revanša svakako bile veće, ali su svedočili krahu defanzivnog pristupa njihovih ljubimaca usled akcije koju su izvela trojica rezervista koje je jedan za drugim na teren slao trener plavo-crnih, Renato Portalupi.

Everton je poslao dugu loptu s desne strane, Žael (koji je ušao dva minuta posle strelca Sisera umesto nekadašnjeg napadača Borusije iz Dortmund, Lukasa Bariosa) odigrao je glavom za nekadašnjeg fudbalera Herte i Volfsburga, a ovaj fudbaler postigao najvažniji gol u karijeri iako se i dalje pita kako se uopšte našao na stadionu u tom trenutku.

Zašto?

Prosto, u poznom periodu karijere i sa očiglednim viškom kilograma, Sisero je letos ostao bez kluba kada je Sao Paulo otpustio "njegovog" trenera, Rožerija Senija, pa je i veteran shvatio da neće mnogo igrati. Sporazumni raskid doveo je do toga da Gremio popuni igrački kadar sa vezistom, koji je potpisao 29. septembra i - do danas - odigrao nula utakmica u brazilskoj Seriji A.

Gremio Lanus
Izvor: YouTube



Najviše titula (klubova):

7/7 - Independijente (Argentina)

6/10 - Boka Juniors (Argentina)

5/10 - Penjarol (Urugvaj)

4/5 - Estudijantes (Argentina)

3/7 - Olimpija (Paragvaj)

3/6 - Nasional (Urugvaj)

3/6 - Sao Paulo (Brazil)

3/5 - River Plata (Argentina)

3/4 - Santos (Brazil)

Najviše titula (federacije):

24/33 – Argentina

17/32 – Brazil

8/16 – Urugvaj

3/10 – Kolumbija

3/8 – Paragvaj

1/5 – Čile

1/3 – Ekvador

Doduše, trener Portalupi upotrebio ga je u dva meča polufinala "južnoameričke Lige šampiona" sa ekvadorskom Barselonom - Sisero je prvih devet minuta u dresu Gremija odigrao u Gvajakilu pri rezultatu 0:3 za njegov tim, a potom bio starter u revanšu i igrao do 70. minuta čekajući, kao i svi u Porto Alegreu, da meč bude završen (rezultat je bio 0:1) i počne proslava petog plasmana kluba u finale Kopa libertadores.

Kada je u noći između srede i četvrtka po našem vremenu nastupila nervoza na "Areni de Gremio", a prve zvezde ekipe izgubile ideju kako da se bore sa čvrstom odbranom Lanusa, Everton, Žael i Sisero ušli su na teren i doneli ekipi dragocenu prednost pred revanš, u kojem će argentinski tim imati itekako motiva i samopouzdanja utoliko što su i četvrtfinale sa San Lorencom i polufinale sa River Platom prošli nakon što su izgubili prvi meč u gostima. Prvog rivala iz argentinskog šampionata, Lanus je izbacio posle poraza 2:0 u gostima - bilo je 2:2, penalima 4:3 u drugom meču, dok je River Plata eliminisana nakon poraza od 1:0 na "Monumentalu" - bilo je 4:2 "Estadio Sijudad de Lanus".

Inače, Almironov tim nalazi se u žestokoj krizi forme, utoliko što je pobeda od 4:2 nad Riverom jedina koju je ekipa zabeležila u poslednjih šest mečeva računajući i jutrošnji na jugu Brazila.

Kriza forme bila je vidljiva naročito u drugom poluvremenu prvog duela tokom kojeg Lanus nije uputio udarac prema golu, ali je Andrada bio nemoćan posle dve važne intervencije koje je zabeležio uoči Siserovog pogotka. Sisero je imao samo 15 dodira sa loptom na utakmici.

/pogledajte atmosferu u trenutku kada je Gremio poveo/



Gremio igra peto finale Copa Libertadores de America, kako se ovo takmičenje osnovano 1960. godine zove u originalu, a u poslednjem pojavljivanju 2007. godine klub koji je svetu dao Ronaldinja Gauča pregažen je u dvomeču sa Bokom Juniors. Huan Roman Rikelme dao je oba gola u Porto Alegreu (0:2) i još jedan na "Bombonjeri" (3:0) za šestu titulu najpopularnijeg argentinskog kluba u, do danas, poslednjem desetom finalu.

Gremio ima dve titule iz četiri finala, a trofejniji od Boke sa skorom 6-4 samo je argentinski Independijente, koji je osvojio sedam titula iz isto toliko finala.

Prošle sezone drugu titulu je osvojio kolumbijski Atletiko Nasional, koji je za to nagrađen sa 5.350.000 dolara.

Poslednjih 10 šampiona:

2016 - Atletiko Nasional (Kolumbija, 2)
2015 - River Plata (Argentina, 3)
2014 - San Lorenco (Argentina, 1)
2013 - Atletiko Mineiro (Brazil, 1)
2012 - Korintijans (Brazil, 1)
2011 - Santos (Brazil, 3)
2010 - Internasional (Brazil, 2)
2009 - Estudijantes (Argentina, 4)
2008 - LDU Kito (Ekvador, 1)
2007 - Boka Juniors (Argentina, 6)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC