• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fudbal, TV, pivo i plata od 56.000 evra sedmično

Autor mondo.rs

Ostale evropske lige ne mogu da prate englesku Premijer ligu, ali NBA i dalje ostaje liga u kojoj se najbolje živi.

Novi ugovor o TV pravima, prema kojem je Premijer liga zaradila oko 9,5 milijardi evra za period od 2016. do 2019. godine, a njeni učesnici ostvarili siguran prihod od 108 do 163 miliona evra po sezoni (u zavisnosti od plasmana na tabeli) doveo je i do velikog broja "povišica" kada su plate igrača u pitanju.

Tako je Premijer liga 2017/18 prva fudbalska liga u istoriji sa prosečnom zaradom od 50.000 funti, odnosno 56.000 evra – sedmično!

Računajući i platu Pola Pogbe iz Mančester junajteda od 313.000, do one od 8.400 evra koju Majkl Daf prima u Barnliju kao zvanično najlošije plaćeni fudbaler Premijer lige poslije ispadanja Midlsbroa i njegovog rekordera, Bena Gibsona (3.500 evra sedmično), engleska Premijer liga podigla je ljestvicu iako najplaćeniji fudbaleri svijeta i dalje igraju u Kini, Španiji i Francuskoj.

U danu koji je počeo produžetkom saradnje između Barselone i Lionela Mesija, prema kojem će Argentinac sedmično zarađivati 740.000 evra i tako preteći Karlosa Teveza koji u Kini radi za 650.000 sedmično, "Daily Mail" objavio je i podatke koji govore u prilog tome da je prosjek nastavio da raste iako je Zlatan Ibrahimović pristao da igra za znatno manje novca kako bi ostao u Junajtedu, Vejn Runi takođe samim povratkom u Everton, dok je Bastijan Švajnštajger odlaskom u Čikago ponio sa sobom i jedan od najjačih ugovora u engleskom fudbalu.

Mančester junajted i Mančester siti imaju podjednako skupe timove za čije plate izdvajaju oko šest miliona evra godišnje, odnosno 110.000 evra sedmično- po igraču!

Dok Premijer liga nastavlja da ubira sve više prihoda, a "Sky Sports" je za isti paket TV prava platio 83 odsto višu cijenu u odnosu na period od 2013. do 2016. godine, američki profesionalni sportovi i dalje su ispred. Prosječna godišnja plata košarkaša u NBA ligi je 6,2 miliona evra, odnosno 120.000 evra na svakih sedam dana, po čemu je najjača košarkaška liga svijeta ujedno i mjesto sa najvećom prosječnom zaradom za sportistu.

Između NBA i Premijer lige su i američka MLB, gdje bejzbol zvijezde u prosjeku zarađuju 3,8 miliona evra godišnje, kao i indijska kriket Premijer liga gdje profesionalci zarađuju oko 3,2 miliona evra godišnje.

Ipak, u Evropi niko ne može da prati trend koji Premijer liga nastavlja da postavlja - zahvaljujući zvijezdama kao što su Mesi, Kristijano Ronaldo, Garet Bejl, Luis Suarez i ostali, prosječna godišnja zarada u Primeri iznosi 1,9 miliona evra godišnje, ali treba reći i da je raspon između najviših i najnižih plata u Španiji osjetno veći nego u Engleskoj.

Bundesliga je takođe potpisala novi ugovor o TV pravima, poslije čega je skočio i standard fudbalera, pa se u Njemačkoj igra za prosječnu platu od 1,4 miliona evra po sezoni.

Prosečna sedmična zarada igrača:

56.000 – Premijer liga
36.000 – Primera
28.500 – Serija A
27.000 – Bundesliga
20.000 – Liga 1

Utoliko, engleska ima četiri najskuplja tima u evropskih Top 10, a devet u Top 20.

Otkud toliki novac u Premijer ligi?

"Sky sports" platio je 4,2 milijarde funti za pet od sedam paketa, a "BT sports" 960.000 funti za dva od sedam paketa Premijer ligi, koja je zaradila 210 miliona od "BBC" televizije za prava na emisiju "MOTD" i još 150 miliona od tabloida "The Sun" za mobilnu aplikaciju "Sun Goal".

Svemu treba dodati prihod od tri milijarde ostvaren za prava prenosa mečeva Premijer lige u inostranstvu i to za period od samo tri godine.

Tada je ustanovljeno da će šampion Engleske zaraditi 163,5 miliona evra od TV prava u tekućoj sezoni, a poslednjeplasirani 108,6 miliona. Pored TV pretplate koju plaćaju Englezi, "Sky" i "BT" ostvaruju ogromne profite i od pabova.

Primera radi, "Old Red Lion Theathe Pub" u Londonu godišnje mora da izdvoji 26.000 funti da bi prikazivao mečeve Premijer lige, što otprilike iznosi 148 funti po meču. Kada se uračunaju i troškovi poput nabavne cijene piva i ostalih dažbina, ovaj pab mora da proda oko 90 pinti piva da bi mu se isplatio prenos jedne utakmice Premijer lige.

Uz to, treba napomenuti da se polovina utakmica po kolu igra subotom od 15 časova po lokalnom vremenu i da nisu svi stanovnici Londona, ali i ostalih gradova, zainteresovani za praćenje utakmica poput VBA – Stouk ili Barnli – Hadersfild.

Na udaru su, prema pisanju engleskih medija, najčešće pabovi u provinciji, u ruralnim sredinama, koji - tvrde vlasnici - nemaju adekvatno određene dažbine u poređenju sa onima koje plaćaju lokali u centrima najvećih gradova.

Primjera radi, "White Lion Inn Pub" u Solihalu, Zapadni Midlands, izdvaja godišnje 12.000 funti za prikazivanje mečeva Premijer lige, a u TV salu može da stane 30 ljudi. Vlasnik paba ispričao je reporterima lista "The Guardian" da nije nemoguće da će od sljedeće sezone morati da ugasi TV prijemnike.

Među deset najbolje plaćenih fudbalera svijeta nema nijednog iz Premijer lige: Lionel Mesi (Španija), Karlos Tevez (Kina), Ezekil Laveci (Kina), Nejmar (Francuska), Kristijano Ronaldo (Španija), Oskar (Kina), Garet Bejl (Španija), Hulk (Kina), Žervinjo (Kina) i Aksel Vitsel (Kina).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC