• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SERIJA A: Prestonica je Romina!

Mirko Vučinić sa dva gola protiv Lacija (2:1) vratio Romu na vrh Serije A.

 SERIJA A: Prestonica je Romina! Izvor: MONDO

Kada je Serđo Flokari na tragičan način izveo penal za Lacio u 47. minutu, pri vođstvu svog tima od 1:0, Mirko Vučinić odlučio je da ga surovo kazni.

Flokari je traljavim udarcem sa 11 metara propustio da udvostruči prednost Lacijala u 165. "Derbiju dela Kapitale", poslije čega je Roma potpuno preokrenula stvari u svoju korist.

Golovima Vučinića sa bijele tačke u 53, a potom i iz slobodnog udarca u 63. minutu, Roma je došla do 59. pobjede nad Lacijom i vratila se na čelo Serije A, svega četiri kola prije kraja sezone - 1:2 (1:0).

"Derbi dela Kapitale" imao je uvertiru na tribinama Olimpika, gdje su se potukli navijači dva kluba, a nešto kasnije, oni kojima su draže narandžasto-bordo boje i kojih je bilo manje, strijepili su da će Inter ostati lider poslije 34. kola.

Strijepili su sve dok Vučinić nije odapeo bombu iz slobodnjaka, sa 19 metara. Kada se strijelac prvog gola za Lacio, kapiten Tomazo Roki uplašio i pomjerio od "đuleta", ništa više nije moglo da ga zaustavi. Crnogorac je pocijepao mrežu gradskog rivala, čiji golman Fernando Muslera nije stigao ni da podigne ruke.

Deset minuta prije toga, srpski reprezentativac Aleksandar Kolarov sapleo je Rodriga Tadeija u kaznenom prostoru svog tima, sudija nije imao dilemu, a Vučinić tremu. Sigurnim udarcem sa 11 metara, novi ljubimac navijača Rome izjednačio je na 1:1.

Samo šest minuta prije toga, na semaforu Olimpika moglo je da piše 2:0, da se Flokariju nisu odsjekle noge kada je trebalo da izvede jedanaesterac. Najstrožu kaznu u korist Lacija na startu drugog poluvremena sudija je dosudio poslije starta nad Kolarovim.

Lacio je došao u vođstvo u 14. minutu, kada je Kristijan Ledezma lob pasom izbacio Rokija iza Nikolasa Burdisa i Žuana, a kapiten uslovno rečeno domaćeg tima, lijevom nogom proturio loptu ispod Serža. U 90. minutu, zbog nervoze i čestih prigovora, Ledezma je isključen.

Roma je ostala neporažena i u 24. uzastopnom meču, od 28. oktobra prošle godine, kada je "vučica" posljednji put izgubila duel Serije A, u Udinama. Do ove pobjede, trener Klaudio Ranijeri poveo je ekipu na hrabar način.

Lacio je bio za klasu bolji rival u prvih 45 minuta, što su odlaskom na klupu u poluvremenu platile legende Rima, Frančesko Toti i Danijele De Rosi. Bez dvojice kapitena, Roma je počela da igra fudbal, a Lacio sve češće morao da se brani.

Ipak, u naelektrisanoj atmosferi, Roma nije uspjela da dođe do golova iz igre, već poslije prekida, a kada je njegov tim bio u zaostatku, trener Lacija Edi Reja uveo je u igru možda i najboljeg igrača, Maura Zaratea. Argentinac je imao zadatak da Laciju vrati bar bod, a u dva navrata propustio je idealne prilike za to...

Jednom mu je udarac zaustavio defanzivac Žuan, a drugi put golman Žulio Seržo. Brazilac je bio pun samopouzdanja, nakon što je Flokariju odbranio penal.

RASPORED DO KRAJA PRVENSTVA:

ROMA (71): Sampdorija, PARMA, Kaljari, KJEVO.

INTER (70): Atalanta, LACIO, Kjevo, SIJENA.

*napomena: velikim slovima označena su gostovanja.

Olimpiko nije bio pun, zbog bezbjednosnih razloga, a kolika je tenzija vladala u Rimu u situaciji kada se tim osnovan 1927. godine bori za četvrtu titulu u istoriji, a onaj stariji, osnovan 1900. grca u borbi za opstanak, govore i vijesti o neredima na ulicama prestonice Italije.

Huligani su se gađali bakljama sve dok se između dvije grupe navijača nije postavio kordon policije. Početak rimskog derbija je, baš zbog mogućih nereda, pomjeren za dva sata unaprijed.

Duel Lacija i Rome u decembru, koji je Roma dobila rezultatom 1:0 (strijelac Marko Kaseti) bio je prekinut oko deset minuta, takođe zbog gađanja pirotehničkim sredstvima.

Ovo je bio 165. zvanični duel dva tima, ali 130. prvenstveni i sada je skor 44-54-33 u korist Rome, koja ima jednu titulu više od Lacija. Ukupni skor je 58-59-44.

Za kraj i podatak da je svega devet igrača u istoriji igralo za oba rimska kluba, a jedan od njih je i Siniša Mihajlović, koji je igrao za Romu, potom za Sampdoriju, pa za Lacio.

Lacio je doživio prvi poraz od kada je ekipu prije šest kola preuzeo Edi Reja. Do kraja prvenstva, nebesko plavi za koje navijaju uglavnom desničarsko nastrojeni stanovnici Rima, igraju protiv Đenove i Livorna u gostima, odnosno Intera i Udinezea kod kuće.

Kada je 165. "Derbi dela Kapitale" završen, umalo je došlo do tuče između fudbalera i osoblja dva tima na terenu, a bilo je tu i navijača...

REZULTATI 34. KOLA:

Bari - Napoli 1:2 (0:1)
/Almiron 75 - Laveci 28, 47/

Atalanta - Fiorentina 2:1 (1:0)
/Adrijano 6, Tiriboki 69 - Montolivo 75/

Kaljari - Palermo 2:2 (1:0)
/Kosu 28, Žeda 86 - Mikoli 88, Hernandez 90/

Katanija - Sijena 2:2 (1:0)
/Lopez 11, Bjađanti 50 - Makarone 49, Vergasola 69/

Parma - Đenova 2:3 (0:1)
/Zakardo 59, Boketi ag 62 - Palasio 33, 52, Fatić 73/

Sampdorija - Milan 2:1 (0:1)
/Kasano pen 54, Pacini 90+1 - Borijelo 20/

Udineze - Bolonja 1:1 (0:1)
/Di Natale 90 - Zapata ag 3/

Lacio - Roma 1:2 (1:0)
/Roki 14 - Vučinić penal 53, 63/

U subotu:

Kjevo - Livorno 2:0 (1:0)
/Pelisije 28, Abruskato 88/

U petak:

Inter - Juventus 2:0 (0:0)
/Majkon 75, Eto 90+2/

TABELA: Roma 71, Inter 70, Milan 64, Sampdorija 57, Palermo 55, Napoli 52, Juventus 51, Đenova 48, Fiorentina 46, Parma 46, Bari 43, Kjevo 42, Kaljari 41, Katanija 40, Udineze 39, Lacio 37, Bolonja 36, Atalanta 34, Sijena 30, Livorno 26.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC