• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Veče kada se Barsa nije igrala fudbala...

Inter 3, Barselona 1. Dugo se čekalo da neko pomjeri Barsu iz temelja, da je zbuni, da je unervozi... I onda je došla u dom Žozea Murinja.

 LŠ: Veče kada se Barsa nije igrala fudbala... Izvor: MONDO

Barselona je u novembru bila bolja od nas. Oni su sada isto jaki, a mi smo mnogo jači. Ovim riječima trener Intera Žoze Murinjo najavio je prvi polufinalni meč 55. izdanja Kupa, odnosno Lige šampiona.

Ono što se potom dogodilo pred 80.000 ljudi na Đuzepe Meaci potvrđuje njegove riječi. Najbolji tim današnjice našao se najvećim iskušenjima u posljednje dve godine.

Internacionale - Barselona 3:1 (1:1).

Prvi put ove sezone, šampion Evrope nije ličio na sebe, iako je Barsa povela iz prve šanse na utakmici, još u 19. minutu. Poslije toga, bilo je đavolski teško ne klonuti duhom i ne prisjećati se kako je Barselona mljela protivnike kada bi ih načela na vrijeme.

O tome nisu mislili fudbaleri Intera: 1:1 - 30. minut, Vesli Snajder, 2:1 - 48. minut, Daglas Majkon, 3:1 - 61. minut, Dijego Milito.

Za osam dana na stadionu Kamp Nou, branilac trofeja moraće da pobijedi bar sa 2:0, da bi došao u priliku da igra finale Lige šampiona, 22. maja u Madridu.

Kada je Inter, u petom zvaničnom meču protiv Katalonaca, postigao prvi gol, sve je bilo lakše. Taktički potkovani, a adrenalinom pokrenuti, nerazuri su promijenili Barsin stil igre i došli do pobjede, koja podiže očekivanja pred put u Španiju.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

STADION: Đuzepe Meaca. Gledalaca: 80.000. Sudija: Olegario Benkerensa.

INTER (4-2-3-1): Žulio Sezar - Majkon (Kivu), Lusio, Samjuel, Zaneti - Mota, Kambijaso - Eto, Snajder, Pandev (Stanković) - Milito (Baloteli).

BARSELONA (4-3-2-1): Valdes - Alveš, Pike, Pujol, Maksvel - Ćavi, Buskets, Keita - Pedro, Mesi - Ibrahimović (Abidal).

Uvod je ličio na nešto što je često moglo da se vidi u mečevima Barse. Protivnik je promašio kolosalnu šansu (Dijego Milito, 18. minut), a Barselona povela samo 60 sekundi kasnije - 1:0, Pedro Rodrigez.

Kompletna odbrana Intera djelovala je sluđeno na prodor nekadašnjeg igrača ovog kluba Maksvela, po levom boku. Brazilac je vratio loptu po zemlji ka penalu, a odatle iz trka, mladi Pedro bio siguran. Žulio Sezar nije mogao ništa, a djelovalo je kao da je kompletna koncepcija igre Intera pala u vodu.

Do tog trenutka, Inter je držao konce igre u svojim rukama, ponovo je Murinjova postavka sa trojicom napadača djelovala sigurno, ali... Barsa je povela.

Tada je trebalo vjerovati, a Interisti su ubrzo pokazali protivniku da nisu baš previše impresionirani njegovim ranim vođstvom. U 27. minutu, Milito je propustio drugu šansu na utakmici, a takve je uglavnom u golove pretvarao na mečevima Serije A.

Nije uslijedila nova kazna, jer je tri minuta kasnije, Vesli Snajder pogodio u metu. Šutu Holanđanina prethodila je akcija po desnom boku, gdje je Samjuel Eto odigrao za Milita, koji je "navukao" trojicu na sebe, a onda proslijedio loptu na drugu stativu ka usamljenom Snajderu - 1:1.

Barselona je igrala za priliku da postane prvi tim poslije 20 godina i Milana, koji je uspio da odbrani titulu prvaka Evrope, a Inter za prvo finale još od 1972. godine. Povratak igrača sa pauze donio je nova uzbuđenja.

Protivnika koji je u Milano doputovao autobusom umalo nije načeo Pandev, koji je zakasnio na pas Milita već u prvim sekundama drugog poluvremena, a u 48. minutu bilo je 2:1.

Sjajno čuvani Mesi (Murinjo je znao kako), izgubio je loptu na polovini Intera u duelu sa Tijagom Motom. Iste sekunde, šestorica igrača u crno-plavom krenula su u sprint ka Viktoru Valdesu, a lopta je išla od Mote, do Snajdera, od Snajdera do Etoa, od Etoa, do Majkona i u gol!

Desni bek Intera ponovo je demonstrirao moć, pretrčao je teren za nekoliko sekundi, stigao da prihvati pas saigrača i iz neposredne blizine u maniru centarfora, probaci loptu ispod Valdesa. Meaca je grmila.

INTERNACIONALE - Osnovan: 1908. Nadimci: Nerazuri (crno-plavi), La Beneamata (Voljeni). TROFEJI: Kup/Liga šampiona (1964, 1965), Kup UEFA (1991, 1994, 1998), Serija A - 17 puta, Kup Italije - 5 puta.

BARSELONA - Osnovana: 1899. Nadimci: Azulgrana (španski plavo-crveni), Blaugrana (katalonski, plavo-crveni). TROFEJI: Kup/Liga šampiona (1992, 2006, 2009), Kup pobednika Kupova (1979, 1982, 1989, 1997), Superkup Evrope (1992, 1997, 2009), Primera - 19 puta, Kup Španije - 25 puta.

Skoro sat vremena bilo je potrebno najboljem fudbaleru današnjice, Lionelu Mesiju da uputi opasan šut ka golu. U 53. minutu, defanzivci Intera prvi put ostavili su mu više prostora nego što je to poželjno i Argentinac je odapeo iz lijeve noge, ali je na crti bio jedan od najboljih golmana današnjice - Žulio Sezar.

Samo minut kasnije, Sezar je potvrdio klasu. Sjajno izveden korner morao je u gol da pretvori Buskets, koji je na pet metara od gola Intera ostavljen sasvim sam, ali je udarac veziste ukrotio Brazilac. Ostalo je 2:1, a kada se sabrao, Inter je krenuo u novi nalet.

Murinjo je odmah naredio napadačima i veznom redu Intera, u koji se minut poslije Busketsove šanse priključio Dejan Stanković, da pritisne defanzivce Barse.

Djelovalo je, a plod je stigao ubrzo. U 62. minutu, Mota je uzeo loptu na 30 metara od gola gostiju, uslijedio je pas na desno krilo ka Etou, centaršut na drugu stativu ka Snajderu, a Holanđanin ovog puta nije mogao da uputi udarac, već za zahvatio loptu tako da je to bio savršen pas za Milita. Moguće da je Argentinac bio u ofsajdu, ali sudija ništa nije svirao - zakucavanje glavom za 3:1.

Da na Meaci nije uspio da zadrži mirnoću i proračunatost, da je podlegao važnosti utakmice i promijenio stil igre, trener Barselone Pepe Gvardiola potvrdio je poslije trećeg gola Intera. Nakon što je promiješao karte i Mesija ubacio u sredinu terena, on je na 1:3 izveo jedinog napadača Zlatana Ibrahimovića i ubacio lijevog beka Erika Abidala.

U napad je poslao stopera Žerara Pikea...

U postavi u kakvoj vjerovatno nisu igrali ni na treningu, fudbaleri Barselone uspjeli su da pritisnu Inter, ali ne i da postignu gol. Pored toga, bilo je pitanje vremena kada će sjevnuti nova kontra nerazura, a to bi se možda i dogodilo da Murinjo nije morao da ubaci u igru bezobraznog Marija Balotelija (Milita su hvatali grčevi).

Prepotentni talenant uspio je svojim ponašanjem na terenu da naruši slavljeničku atmosferu na Meaci i na 3:1 dođe u sukob sa navijačima. Niti mu se igralo, niti su Interisti željeli da ga gledaju, a kada je Sezar uhvatio makazice Pedra u drugom minutu nadoknade, postalo je jasno da će Inter u Barsu sa dva gola viška.

Ukus pobjede, donekle je za Murinja pokvario start Mesija nad Majkonom. Argentinac je tada, vjerovatno nesmotreno, "ušao" ramenom u vilicu Brazilcu i izbio mu dva zuba. Sve se odigralo u 71. minutu, kada je u igru morao da uđe Kristijan Kivu.

Stanković je u 82. minutu zaradio parni žuti karton, tako da neće imati prava da igra u srijedu, 28. aprila.

PAROVI I REZULTATI POLUFINALA:

Inter - Barselona 3:1 (1:1)
/Snajder 30, Majkon 48, Milito 61 - Pedro 19/

Revanš je u sredu, 28. aprila.

U srijedu:

Bajern Minhen - Lion (20.45)

Revanš je u utorak, 27. aprila.

Finale je 22. maja na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC