• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su Srbi bili tim...

Knjiga "Montevideo, Bog te video!" Vladimira Stankovića oživljava sjećanje na veliki uspjeh srpskog fudbala, Beograd i Srbiju 30-ih godina prošlog vijeka.

 Kada su Srbi bili tim... Izvor: MONDO

Igrani film i TV serija još se nalaze u "procesu proizvodnje", ali knjiga je stigla!

Ambiciozni projekat "Montevideo, Bog te video", koji za centralnu temu ima nastup reprezentacije Jugoslavije na šampionatu sveta u Urugvaju 1930. godine, urodio je prvim plodom.

Knjiga srpskog novinarskog doajena Vladimira Stankovića, čiji je rukopis poslužio kao inspiracija za snimanje filma i TV serije, promovisana je u četvrtak u dupke punom kafeu "OUR" na beogradskom Tašmajdanu.

Prisutni su bili brojni ljudi iz svijeta fudbala, predstavnici medija, ali i potomci reprezentativaca sa prvog Mundijala u istoriji - Blagoja Moše Marjanovića, Aleksandra Tirnanića, Milovana Jakšića, Milutina Ivkovića, kao i proslavljenog funkcionera dr Mihajla Andrejevića.



Kako je rečeno na promociji, cilj knjige je da sačuva od zaborava događaje od prije 80 godina. Čitajući je, moguće je izvući brojne paralele sa današnjim zbivanjima...

"Knjiga inventivnog naslova podsjeća nas na najveći uspjeh otkada se fudbaleri sa naših prostora ispraćaju na velika takmičenja. Ta ekipa vjerovala je u sebe i to ju je odvelo do rezultata. Autor knjige osjetio je atmosferu događaja, ali je prije svega cijenio činjenice i tako dao vjerodostojnost svemu što je napisano", rekao je potpredsjednik FSS Ivan Ćurković.

Podsjećajući na osvojeno treće mjesto, Vladimir Stanković je istakao da su "doktor Andrejević i njegovi saradnici shvatili da će Mundijal postati događaj od globalnog značaja" i da su zbog toga prihvatili poziv FIFA.

Odnosi u fudbalskoj organizaciji tadašnje države uticali su da reprezentacija Jugoslavije bude sastavljena gotovo isključivo od Srba. Okosnicu su činili igrači BSK-a, čije je tradicije nastavljač OFK Beograd.

Posebnu draž ovoj knjizi daje to što se ne bavi samo nastupom na Mundijalu i legendarnim putovanjem brodom do Urugvaja, nego pomaže da svi koji su kasnije rođeni spoznaju duh Srbije i Beograda u periodu između dva svjetska rata.

"Država koja ima ovakvu istoriju, ima čime da se ponosi, a ima čemu i da se nada", zaključio je autor.

(MONDO, foto: Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC