• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barsa od TV prava zaradila koliko i Sautempton

Autor mondo.rs

Zanimljiv odnos Premijer lige i Primere...

Verovatno dve najbolje lige na svetu, Primera i Premijer liga, privlače najveću pažnju navijača širom sveta, a zanimljivo je poređenje u raspodeli novca klubovima od TV prava.

U Premijer ligi je tako tokom sezone 2016/17 svaki klub u startu dobio 84,4 miliona funti, dok ostatak novca zavisi od pozicije na tabeli (što bolji plasman to više novca) i od "broja pojavljivanja" na televiziji u čemu ulogu svakako igra atraktivnost tima i njihovog protivnika.

Kada je u pitanju Primera, tu se tek od nedavno novac "ravnomernije" deli, ali i dalje ne kao na Ostrvu.

Polovina novca deli se na "ravne časti", onda se u obzir uzimaju rezultati kluba u prethodnih pet sezona, a potom i gledanost na televiziji, pretplate na određeni klub i tako dalje...

Poređenja radi, šampion Engleske iz prošle sezone Čelsi zaradio je vrtoglavih 172 miliona evra što je daleko više nego što je sledovalo španskom prvaku Real Madridu - 140,1 milion evra. Barselona, iako nije bila šampion, zaradila je čak 146,2 miliona evra.

Ali, tu je "caka"!

Sledeći klub u Španiji koji je zaradio najviše je trećeplasirani Atletiko Madrid kome je pripalo gotovo duplo manje novca - 99,2 miliona, pa je još manje Atletiku iz Bilbaoa (sedmi) 71 milion, Valensiji (dvanaesti) 67,4 miliona, Sevilji (četvrti) 65,9 miliona i Viljarealu (peti) 60,9.


Najmanje su zaradili Leganes i Alaves (39,3 miliona evra), timovi koji su opstali...

Kada je u pitanju Premijer liga, Sanderlendu, najgorem timu prvenstva, sledovalo je čak 112 miliona evra što je više nego što je recimo dobio Atletiko Madrid. Midlsbro je zaradio 114 miliona evra, a Hal siti 115 - iako se radi o timovima koji su ispali u Čempionšip.

Timovi iz vrha su dobili ogroman novac, pa posle Čelsija tu su još Mančester siti (168 miliona evra), Totenhem  (167), Liverpul (167), Mančester junajted (160) i tako dalje...

Sautempton, osmi u Premijer ligi, zaradio je samo malo manje od Barse - 143 miliona.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC