• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalčopoli, ponovo!

Fudbalski savez Italije otvorio je novu istragu o nacionalnom skandalu koji je prije četiri godine izbio zbog namještanja utakmica.

 Kalčopoli, ponovo! Izvor: MONDO

Savez je saopštio u srijedu da će tražiti dokumenta sa krivičnog suđenja u Napulju, poslije otkrića koja navodno povezuju Inter i druge klubove sa aferom.

Inter je administrativnim putem dobio titulu Serije A za 2006. godinu, pošto je ona oduzeta Juventusu, a klub prebačen u Seriju B zbog svog učešća u namještanju mečeva.

Otkrića su uslijedila tokom suđenja u Napulju, tokom kojeg je bivši funkcioner Juventusa Lučano Mođi u svojoj odbrani rekao da su svi klubovi bili u kontaktu sa funkcionerima sudijske organizacije.

Sportski dnevnik Gazeta delo sport i drugi listovi objavili su nedavno transkript navodno prisluškivanog telefonskog razgovora predsjednika Intera Masima Moratija i selektora sudija Paola Bergama, koji su pričali o sudijama za utakmice.

Morati je odbacio nove tvrdnje, nazvavši ih "smiješnim i sramnim", dok je Bergamo kazao da je "uvijek redovno razgovarao sa svim predsjednicima klubova".

Morati je kazao i da bi bio spreman da dođe na suđenje u Napulju.

Još jedan bivši funkcioner Juventusa, Antonio Điraudo kažnjen je već sa tri godine zatvora pošto je proglašen krivim za kriminalno udruživanje radi sportske prevare.

Sportski sud već je obojici funkcionera zabranio da se pet godina bave fudbalom. Mođi i Điraudo negirali su krivicu.

Juventusu su oduzete titule za 2005. i 2006. godinu i izbačen je u drugu ligu sa devet bodova kazne. Klub je, međutim, odmah izborio povratak u Seriju A.

Titula 2005. nije nikome pripala, a nova otkrića dovela su u pitanje odluku da se "skudeto" za 2006. godinu dodijeli Interu.

Afera je bila najveći slučaj korupcije u istoriji italijanskog fudbala. Osim Juventusa, još tri velika kluba su bila kažnjena - Milan, Lacio i Fiorentina, kao i manji Ređina i Areco.

(Beta/MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC