• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez Delija i bez prvog mjesta...

Iza zaključanih kapija najvećeg stadiona, fudbaleri Javora skinuli su Crvenu zvezdu sa prve pozicije u Superligi poslije više od sedam mjeseci.

 Bez Delija i bez prvog mjesta... Izvor: MONDO

U duel 25. kola, oslabljena "neigranjem" 12. igrača, Delija, Crvena zvezda je ušla sa bodom zaostatka u odnosu na najvećeg rivala, koji je dva sata prije toga pobijedio sa 1:0 u Kruševcu. Za to što Partizan ostaje lider i poslije okončanog 25. kola, vjerovatno najzaslužniji je golman Javora Damir Kahriman.

U više navrata, naročito u drugom poluvremenu, Kahriman je branio vanserijski, a jednom mu je, u 82. minutu, pomogla i stativa. U ram gola, loptu je sa tri metra poslao napadač Crvene zvezde Dejan Lekić...

Nervoza pred praznim tribinama "Marakane" tada je dostigla vrhunac, ali igrači Ratka Dostanića nisu prestajali da stvaraju šanse. Sve je ostalo samo na (propuštenim) šansama, Javor je drugu godinu zaredom pobijedio Zvezdu u Beogradu i stao uz rame Partizanu, kao jedini tim koji je slavio na stadionu Crvene zvezde.

KO S KIM DO KRAJA:

PARTIZAN (63): Metalac, SMEDEREVO, Crvena zvezda, OFK BEOGRAD, Mladi radnik

CRVENA ZVEZDA (62): HAJDUK, Čukarički, PARTIZAN, Bsk, SPARTAK

*napomena: velikim slovima označena su gostovanja.

Sedmu ovosezonsku pobjedu od 1:0, Ivanjičani su zaradili pred odlazak na odmor, kada je sjevnula kontra u doba Zvezdine najalovije inicijative. Filip Stanisavljević je pravo niotkud istrčao iza kapitena Zvezde Slavoljuba Đorđevića i Milana Vilotića, a pred golmana Sašu Stamenkovića.

Napadač Javora driblingom je izbacio Stamenog, koji nije imao izbora osim da ga sruši. Arbitar Dejan Santrač pokazao je na bijelu tačku, a Stamenković je prošao dobro, jer je dobio samo žuti karton. Sigurno, u golmanov donji lijevi ugao, najstrožu kaznu je izveo Nikitović i na semaforu je pisalo 0:1.

Četiri minuta kasnije, umalo nije bilo 0:2.

Fudbaleri, koje sa klupe predvodi Radovan Ćurčić, izveli su odličnu akciju po desnom boku i izigrali kompletnu odbranu Zvezde, ali je Stanisavljević sa šest metara, iz idealne pozicije za gol, šutirao preko prečke.

Dostanić nije mogao da računa na kapitena Nikolu Lazetića, tako da je odlučio da šansu od prvog minuta pruži naširoko hvaljenom Darku Lazoviću. Ipak, talentovani mladić nimalo se nije snašao, tako da je Dostanić od 46. minuta prešao na formaciju 4-3-3, sa Slavkom Perovićem na desnom krilu.

U nastavku, Zvezda je igrala odlično, ali bez gola.

Javor je bio satjeran u 20 metara, rijetko da su gosti uspijevali da vežu više od dva pasa, inicijativa ugroženog lidera više nije bila jalova, ali golova nije bilo... U subotu, protiv Borca u Čačku, Zvezda prvi put ove sezone nije postigla gol (0:0), a naredno kolo i put u Kulu, dočekuje bez pogotka za 180 minuta igre!

Dejan Lekić se propisno ispromašivao u drugih 45, odnosno 50 minuta.

U 57. minutu, Kadu ga je sjajno izbacio ispred Kahrimana, ali je golman Javora uspio da "uđe" Lekiću u šut. Samo par sekundi kasnije, Kahriman je zakasnio na centaršut Aleksandra Jevtića, ali je opet dovoljno potkačio loptu da Lekić ne uspije da je glavom proslijedi u mrežu.

Igrajuću presing po cijelom terenu, Zvezda je do nove šanse stigla u 62. minutu, kada je bivši igrač Javora Nikola Ignjatijević sjajno šutirao lijevom nogom u "prvi" ugao, ali je Kahriman žargonski rečeno izvadio loptu iz gola. Minut kasnije, Dostanić je bio primoran da iz igre izvede Milana Vilotića, koji se povrijedio, a šansu je dobio Vujadin Savić.

Upravo je mladi stoper, poput čuvenog odbojkaša Vladimira Grbića, skočio na centaršut sa lijevog boka i sa pet metara zakucao loptu prema golu, ali se na nekoliko centimetara između 0:1 i 1:1 ispriječio Vladan Pavlović, koji je uspio da izbije fudbal u korner.

U 76. minutu, Santrač je dodijelio žuti karton Pavlu Ninkovu za pad u šesnaestercu Javora, poslije duela sa odbranom gostiju, a dva minuta kasnije, rezervista Perović sa desnog krila poslao je idealan centaršut, pravo na čelo za Lekića, koji je šutirao školski, u dalji ugao, ali je Kahriman uhvatio živu loptu, u trenucima kada je klupa Crvene zvezde već skočila da proslavi izjednačenje.

Još bliže golu, Lekić je bio u 82. minutu. Sa tri metra pogodio je stativu. Sjajno mu je loptu ponovo dodao Perović, ali je Kahriman opet bio u nogama Lekiću, tako da je Zvezdina "devetka" pod skraćenim uglom pogodila samo okvir gola.

U 90. minutu, Lekić je sa tri metra poslao glavom loptu pored stative, a duboko u nadoknadi vremena prenervozni Đorđević je udario laktom u glavu Stevana Račića, što je bilo dovoljno za crveni karton samo po sebi, ali mu Santrač nije dodijelio ni žuti. U tom trenutku, Đorđević je već bio vlasnik javne opomene.

Kada je Kahriman uhvatio loptu poslije kornera u 95. minutu, postalo je jasno da Zvezda ne može ni do izjednačenja i da će u finiš prvenstva ući kao drugoplasirana. Prije svega devet dana, Crvena zvezda imala je četiri boda više od Partizana i bila u situaciji da se samo ona pita o naslovu prvaka.

CRVENA ZVEZDA: Stamenković - Ninkov, Đorđević, Vilotić, Ignjatijević - Isah, Bogdanović, Lazović, Kadu - Jevtić, Lekić.

JAVOR
: Kahriman - Milovanović, Milović, Ilić, Pavlović - Stanisavljević, Cvetković, Luković, Nikitović, Momčilović - Račić.

REZULTATI 25. KOLA:

POŽAREVAC: Mladi radnik - Vojvodina 1:3 (1:1)
/Jašić 2 - Mrđa 3, 72, Katai 79/

BEOGRAD: OFK Beograd - Borac 3:2 (2:1)
/Krstić 11, Nikolić 45, Injac 58 - Nikodijević 5, Stojanović pen 68/

SMEDEREVO: Smederevo - Hajduk 0:0

KRAGUJEVAC: Metalac - Čukarički 0:1 (0:1)
/Grubješić 27/

KRUŠEVAC: Napredak - Partizan 0:1 (0:1)
/Dijara 13/

BEOGRAD: Rad - BSK 2:0 (1:0)
/Pršo 31, Stanojević 81/

JAGODINA: Jagodina - Spartak 3:1 (1:1)
/Beljić 19, Bojević 54 (pen), 65 - Torbica 21/

BEOGRAD: Crvena zvezda - Javor 0:1 (0:1)
/Nikitović pen 40/

TABELA: Partizan 63, Crvena zvezda 62, OFK Beograd 43, Spartak 42, Vojvodina 37, Jagodina 36, Metalac 34, Javor 32, Smederevo 29, Borac 28, Rad 28, Hajduk 25, Čukarički 24, Napredak 24, BSK Borča 22, Mladi radnik 22 boda.

PAROVI 26. KOLA (24. i 25. april): Vojvodina - Jagodina, Spartak - Rad, BSK - Napredak, Partizan - Metalac, Čukarički - Smederevo, Hajduk - Crvena zvezda, Javor - OFK Beograd, Borac - Mladi radnik.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC