• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Bajern se vratio tamo gdje je često bio...

Osmo finale Kupa, odnosno Lige šampiona u bogatoj istoriji kluba, Bajern je izborio impresivnom pobjedom u Lionu - 3:0. Het-trik Ivice Olića.

 LŠ: Bajern se vratio tamo gdje je često bio... Izvor: MONDO

Fudbaleri Bajerna, ne samo u revanšu, već ukupno gledano, odrali su Lion u dva meča polufinala Lige šampiona i više nego zasluženo će 22. maja, na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu, igrati osmo finale elitnog takmičenja pod krovom UEFA.

Poslije minhenskih 1:0 u režiji Arjena Robena, na Žerlanu je simultanku odigrao Ivica Olić. Het-trik Hrvata za ubjedljivih:

Olimpik Lion - Bajern Minhen 0:3 (0:1)!

Olić je bio strijelac u 26, pa u 63. i na kraju u 78. minutu za prvi ovosezonski poraz najbolje odbrane Lige šampiona na svom terenu. Do ovog meča, Lion je primio šest golova, a onda za 90 minuta - tri.

Koliko je tim Kloda Puela, u svom prvom nastupu u polufinalu Kupa, odnosno Lige šampiona, bio inferioran i jalov tim, govori podatak da su Francuzi u Minhenu prvi šut u okvir gola uputili u 85. minutu. Na Žerlanu im je za to bio potreban 61. minut!

Premalo i za Ligu 1, kamoli polufinale Lige šampiona...

Ta faza takmičenja sve je, ali ne nepoznanica za njemačkog giganta, koji je u utorak uveče dovršio posao u 13. polufinalnom dvomeču. Bavarci su popravili skor na 8-5 i sada čekaju rivala u pokušaju da peti put budu prvaci Evrope, što im nije pošlo za rukom od 2001. godine.

Tada je Bajern na Đuzepe Meaci bolje izvodio jedanaesterce u meču sa Valensijom, poslije 1:1 u 120 minuta.

U Madridu, Bajern će igrati protiv Barselone ili Intera. Odgovor na to pitanje, svijet fudbala saznaće u srijedu uveče, od 20.45, kada će nerazuri na Kamp Nou braniti 3:1 iz Milana.

BAJERN MINHEN - Osnovan: 1900. Nadimci: Die Bayern (Bavarci). TROFEJI: Kup/Liga šampiona (1974, 1975, 1976, 2001), Kup UEFA (1996), Kup pobednika Kupova (1967), Superkup Evrope (2001), Bundesliga - 21 put, Pokal - 14 puta.

OLIMPIK LION -
Osnovan: 1950. Nadimci: Les Gones (Deca). TROFEJI: UEFA Intertoto kup (1997), Liga 1 - 7 puta, Kup - 4 puta, Liga kup - jednom.



"Moj tim ne umije da igra na 0:0. Šta ćemo raditi na Žerlanu? Napašćemo, to smo mi", rekao je trener Bajerna Luj Van Gal u najavi revanša, a da želi ofanzivu, njegov kolega sa klupe Olimpika, Klod Puel, objavio je zajedno sa protokolom, gdje se vidjelo da će Gonalon i Makun čuvati leđa četvorici ofanzivnih Delgadu, Govuu, Bastosu i Lisandru.

Od ofanzive Liona - ništa.

Već u trećem minutu moglo je da bude 0:1, kada je Olić uzeo loptu kapitenu domaćih Krisu i idealno uposlio kolegu iz napada, Tomasa Milera. Mladi špic je sa osam metara promašio gol na kojem je skamenjen stajao Ugo Lori. Ubrzo se, u 26. minutu, Miler revanširao za veliki promašaj.

Odigrao je dupli pas sa Arjenom Robenom, potom u 16 metara domaćih izdržao duel sa Reveljeom i Krisom, vratio loptu do Olića koji je prijemom poslao Bumsonga na zadnjicu i onda iz okreta pogodio - 0:1.

Već tada moglo je da se nasluti šta će biti do kraja meča, jer Lion nije imao ni polušansu prije vođstva gostiju. Imali su Francuzi sat vremena za tri gola, a najbolju šansu na utakmici propustio je Mišel Bastos u 31. minutu, kada je lijevom nogom poslao volej dva metra pored stative. Kunst je u tome što je Brazilac šutirao sa - pet metara!

I to je bilo to od Puelovih pulena. Trener domaćih u nastavku ubacio je napadača Bafetembi Gomisa i on je slično Bastosu loše uhvatio volej sa sedam metara u 50. minutu. Deset minuta kasnije, kapiten Liona Kris dobio je žuti karton, a onda isfrustriran aplaudirao Švajcarcu Masimu Busaki, koji mu je odmah duplirao kaznu i poslao ga u svlačionicu.

OLIMPIK LION (4-2-3-1): Lori - Revelje, Kris, Bumsong, Sisoko - Gonalon, Makun - Govu, Delgado, Bastos - Lisandro.

BAJERN MINHEN (4-4-2): But - Lam, Van Bujten, Badštuber, Kontento - Van Bomel, Švajnštajger, Roben, Altintop - Miler, Olić.

To je drugo uzastopno isključenje za fudbalere Liona u mečevima sa Bajernom, jer je u prvom duelu isključen Žeremi Tulalan, a računajući i Ligu 1, četiri puta uzastopno Lion je završavao mečeve sa desetoricom.

Hans-Jerg But je odbranio šut iz daljine u 61. minutu i to mu je bila jedina intervencija na utakmici. Mirne glave mogao je i on na ranije tuširanje sa Krisom, a naročito poslije drugog gola Olića u 63. minutu. Na centaršut Filipa Lama, Olić je u 78. minutu postigao treći gol na meču, a sedmi ove sezone u Ligi šampiona, čime je izbio na drugo mjesto liste strijelaca iza Lionela Mesija iz Barselone.

U tom trenutku, mučenje je dostiglo završnu fazu za preko 40.000 Francuza na Žerlanu i nekoliko miliona njih u oblasti Roan... Do 90. minuta, Bavarci su mogli još dva, tri puta da probuše Lorija. A, Lion je ove sezone u Ligi šampiona svakome dao gol, dok se nije sastao sa Bajernom. Za 180 minuta, dva šuta u okvir gola.

Lion je neslavno prošao u prvom pojavljivanju među četiri tima Lige šampiona, a Bajern se vratio na mjesto gdje je sedam puta bio u istoriji.

U finale.



REZULTATI POLUFINALA:

Lion - Bajern Minhen 0:3 (0:1), prvi meč 0:1
/Olić 26, 63, 78/

U srijedu:

Barselona - Inter (20.45), prvi meč 1:3

Finale je 22. maja na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu.

(N. J. - MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC