• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Južnoafrikanci: Obama, dođi nam!

Organizatori fudbalskog Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi istakli su da su spremni da tokom turnira ugoste i predsjednika SAD Baraka Obamu.

 Južnoafrikanci: Obama, dođi nam! Izvor: MONDO

Obama je prošlog ljeta u Bijeloj kući razgovarao s predsjednikom Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sepom Blaterom i organizatorima Mundijala, kojima je tada rekao da će se potruditi da dođe u Južnu Afriku, pod uslovom da mu obaveze to dozvole.

"Bilo bi divno kada bi došao", kazao je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres predsjednik Organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva Dani Džordan.

"Očekujemo brojne šefove država u Južnoj Africi. Posjetiće nas mnoge važne ličnosti i zato ćemo preduzeti sve neophodne mjere predostrožnosti", dodao je Džordan.

Blater i Džordan su izrazili nadu da će turniru prisustvovati i nekadašnji predsjednik Južne Afrike Nelson Mandela, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji se u posljednje vrijeme rijetko pojavljuje u javnosti.

"Mendela ipak ima 91 godinu. Moraćemo da sačekamo i vidimo", kazao je Džordan.

Predsjednik Organizacionog komiteta Svjetskog prvenstva je kazao i da je teško procijeniti koliki je zaista rizik od terorističkog napada tokom utakmice između SAD i Engleske, koja će se igrati 12. juna.

On je dodao da još nije potvrđena autentičnost navodnih prijetnji terorističke organizacije Al Kaide.

Džordan je priznao da u Južnu Afriku neće doputovati 450.000 turista iz svijeta koliko su na početku prognozirali domaćini turnira.

Južnoafrički ministar turizma Martinus van Šalkvik rekao da bi taj broj mogao da bude i svega 300.000 turista, ali je Džordan naveo da očekuje 373.000 posjetilaca. Oko 100.000 od tog broja, u Južnu Afriku će stići iz okolnih afričkih zemalja.

Kupca trenutno nema za između 120.000 i 140.000 ulaznica. Džordan je za to okrivio svjetsku finansijsku krizu.

"Ta kriza je pogodila i zemlje u Evropi, među kojima i Englesku i Njemačku, velika tržišta. Čak i sada vidimo krizu u Grčkoj. Ljudi koji su 2004. ili 2005. mogli da putuju u 2010. godini nemaju tu mogućnost", kazao je Džordan.

Najviše ulaznica, 160.000, kupili su navijači iz SAD, kojima nisu smetale ni visoke cijene avionskog prevoza i hotela.

Problemi u pripremi Mundijala, ipak, nisu potpuno zabrinuli domaćine, koji prema Džordanovim riječima razmišljaju i da se kandiduju za organizatora Olimpijskih igara 2020. godine. Gradovi domaćini mogli bi da budu Johanesburg, Kejptaun ili Durban.

"To pitanje se postavlja samo po sebi", istakao je Džordan.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC