• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liga šampiona i Liga Evrope u novom ruhu

Autor mondo.rs

UEFA je promenila kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope i već sada se čini da će klubovi iz siromašnijih zemalja teško do grupne faze. Detaljno objašnjenje šta to znači za srpske predstavnike u Evropi!

Velika promena u evropskom fudbalu!

Nakon što smo videli uvođenje drugačijeg sistema kvalifikacija za EP, novo takmičenje Liga Nacija, povećanje broja reprezentacija na Mundijalima - red je došao i na najveća klupska takmičenja na "starom kontinentu": Ligu šampiona i Ligu Evrope!

Bilo je samo pitanje vremena kada će UEFA odlučiti da uvede novine, a promena koju oni zvanično nazivaju "evolucijom, a ne revolucijom", izazvala je mnogo nedoumica kod navijača.

Stoga ćemo mi u ovom tekstu pokušati "plastičnije" da objasnimo našim čitaocima šta ovo znači za budućnost međunarodnog klupskog fudbala - odnosno, još važnije - šta konkretno to menja u evropskim pohodima srpskih klubova.

Nadamo se da ćemo uspeti da vam objasnimo sve što ste želeli da znate...

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA - ŠTA JE NOVO?


Stidljivo se u prethodnom periodu pričalo o povećanju broja učesnika grupne faze Lige šampiona, ali ćemo u najmanje tri naredne godine gledati i dalje isti sistem sa 32 ekipe podeljene u osam grupa. Ono što se menja je termin Lige šampiona i od sada ćemo mečeve gledati u "dva talasa" - naravno zbog više zarade od TV prava - u 18.55 i 21.00 po centralno evropskom vremenu.

Za sada, ne menja se tradicija da se mečevi igraju utorkom i sredom.

Ono što se menja jeste sistem kvalifikacija...

Čak 26 mesta biće popunjeno direktno na osnovu rezultata iz prethodne sezone i biće raspoređena ovako: pobednici Lige šampiona i Lige Evrope (2), po četiri predstavnika daće četiri najbolje rangirane lige, u ovom trenutku Engleska, Italija, Nemačka i Španija (16), šampioni i drugoplasirani iz pete i šeste lige Evrope (trenutno Francuska i Rusija (4)), odnosno prvaci liga od sedme do desete pozicije (sledeće sezone to su Portugal, Ukrajina, Belgija i Turska (4)).

Ukoliko je šampion Lige šampiona kroz domaće prvenstvo izborio već grupnu fazu - to mesto šampionu 11. lige Evrope (Češka). Ako osvajač LE osigura Ligu šampiona i kroz prvenstvo, direktno mesto u Ligi šampiona dobiće trećeplasirana ekipa pete lige Evrope (Francuska).

To znači da je ostalo još svega šest mesta koja je moguće osvojiti kroz kvalifikacije!

Na snazi ostaje i dalje pravilo o "podeli kvalifikacija" na dve grupe; u prvoj su šampioni svojih država i zove se "šampionska staza", dok oni koji to nisu idu u "ligašku stazu kvalifikacija".

U drugopomenutoj će učestvovati viceprvaci zemalja od sedme do 15. lige po renkingu (Portugal, Ukrajina, Belgija, Turska, Češka, Švajcarska, Holandija i Grčka) odnosno trećeplasirani iz pete i šeste lige Evrope (Rusija i Francuska), i oni će kroz tri runde kvalifikacija dati dva učesnika Lige šampiona.

Šampioni četiri najslabije ekipe Evrope (Gibraltara, Andore, San Marina i tzv. Kosova) će igrati "mini-turnir" i dati jednog učesnika 1. kola kvalifikacija.

"Šampionska staza", u kojoj će učestvovati šampion Srbije, je nama zanimljivija.

Prvak Srbije, trenutno 25. zemlje po renkingu u Evropi, će kvalifikacije početi od 1. kola i takmičiti se sa još ekipama iz 33 zemlje koje su plasirane ispod 17. mesta (Danska).

Izvor: MN PRESS


U drugom kolu kvalifikacija pridružuju im se i šampioni Austrije, Hrvatske i Rumunije, u trećoj oni iz Holandije i Grčke, a potom i u plej-ofu dolaze prvaci Češke i Švajcarske, zemalja koje su po renkingu 10. i 11. u Evropi.

Ono što je novo su i klupski koeficijenti!

UEFA je saopštila da se već od naredne sezone oni računati po novom sistemu koji isključuje bodove dobijene na "nacionalni koeficijent" - i to samo ako je on manji od petine nacionalnog koeficijenta.

U slučaju srpskih klubova, nacionalni koeficijent iznosi 3,75 bodova!

Partizan tako ostaje na 17 bodova, Crvena zvezda na 10,75 bodova,Vojvodina na 5,250, Čukarički na 1,50 i Mladost na 1 bodu, dok bi ostali srpski klubovi, u slučaju kvalifikovanja za Evropu, koristili petinu nacionalnog koeficijenta (0,75).

UEFA je pravdanje davanja većeg prostora bogatijim i jačim klubovima (26 mesta u LŠ, 27 u LE) saopštila i da će novčane nagrade za učesnike kvalifikacija za LŠ i LE biti daleko veće, ali za sada nije saopšteno o koliko povećanju se radi. Teško je ipak očekivati da će biti drastično podignut taj bonus, ali bi stoga učesnici grupne faze, zbog dva termina mečeva, mogli da dobiju više novca od TV prava. Takođe, ni tu informaciju UEFA nije objavila.

Važna napomena je i da će UEFA nagraditi i timove koji su bili šampioni LŠ ili LE, što znači da poboljšanje u koeficijentu sleduje i Crvenoj zvezdi prvaku iz 1991. godine, ali za sada još nije definisano koliko će bodova to nositi.

Ukoliko Crvena zvezda bude šampion Srbije - najverovatnije bi bila povlašćena u prvom i u drugom kolu kvalifikacija, dok ukoliko to bude Partizan - postoji izgledna šansa da on bude povlašćen i u trećem kolu, zbog broja bodova, mada je u ovom trenutku prerano bilo šta prognozirati, pre svega jer još uvek ne znamo koji će se sve timovi kvalifikovati za učešće u ovom takmičenju.

Na snazi ostaje i dobro poznato pravilo...

Svi timovi eliminisani u kvalifikacija za LŠ takmičenje nastavljaju u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok oni koji budu eliminisani u plej-of rundi - direktno idu u grupnu fazu LE.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU EVROPE - ŠTA JE NOVO?

Izvor: MN PRESS


"Masovnije" od dva takmičenja nije u znatnoj meri promenilo svoj "primarni" oblik.

I dalje ćemo imati istu grupnu fazu sa 48 timova raspoređenih u 12 grupa sa po četiri ekipe, ali će već 17 mesta biti popunjeno direktno na osnovu rezultata iz prethodne sezone: iz 12 najboljih zemalja to pravo stiču pobednici Kup takmičenja, kao i petoplasirani iz prve četiri lige Evrope (Engleska, Nemačka, Španija i Italija), odnosno četvrtoplasirani iz pete lige "starog kontinenta" (Francuska).

Uz to, još deset mesta zauzimaju i poraženi iz kvalifikacija za Ligu šampiona.

Šest mesta "otpada" na timove koji su stali u trećoj rundi ili plej-ofu na "ligaškoj stazi", a još četiri za one samo iz plej-ofa na "šampionskoj stazi" (koja se odnosi na srpske klubove).

Ostalo je još 21. mesto koje se dobija kroz kvalifikacije!

Tu se krije i najveća promena u sistemu kvalifikacija Lige Evrope koja po ugledu na LŠ dobija "ligašku stazu" i "stazu šampiona".

KUP JE VAŽAN!

Srbija je veoma blizu 24. mesta po "renkingu" koje garantuje pobedniku Kup takmičenja nastup od 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope, pa u slučaju napretka naše zemlje možemo očekivati i da Kup Srbije postane važnije takmičenje domaćim klubovima pošto sada donosi više od drugog mesta na tabeli Superlige.

Tako se od starta od ostalih ekipa odvajaju timovi koji su šampioni svojih država, ali su izgubili u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Tako ćemo kroz "stazu šampiona", koja traje tri runde kvalifikacija i počinje nakon prve runde kvalifikacija za LŠ, dobiti osam učesnika grupne faze "masovnijeg takmičenja". To znači da će se sa ovim timovima boriti srpski prvak ako bude eliminisan u kvalifikacijama za Ligu šampiona...

Ostali srpski klubovi kvalifikacije za Ligu Evrope počinju od 1. kola i ostaju na "ligaškoj stazi" gde im se u narednim rundama pridružuju timovi iz bolje rangiranih zemalja i tri tima eliminisana iz druge runde kvalifikacija za LŠ sa "ligaške staze".

I u kvalifikacijama za LE važiće novo pravilo o koeficijentima, a za sada je teško reći ko će biti povlašćen, a ko ne...

Zbog više mesta rezervisanih za timove iz "jačih liga" koje su učešće u takmičenju stekli na osnovu treće, četvrte, pete ili šeste pozicije u prvenstvu (Engleska, Španija, Rusija, ali i Turska, Češka...) - ovo bi mogao da bude "neprohodniji" put za srpske klubove koji će teško, čak i u slučaju Partizana, našeg najbolje rangiranog tima, biti povlašćeni u plej-ofu kao prošle godine, možda čak ni u trećoj rundi!

Paradoks je da bi do mesta povlašćenog lakše mogli u Ligi šampiona...

Više o tome u mesecima koji slede, pratite MONDO!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC