• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: Krše Ustav, uveli su verbalni delikt!

Autor mondo.rs

Predsednik Partizana Milorad Vučelić uporedio odluke Disicplinske komisije FSS sa vremenom Slavka Šajbera. "Borio sam se protiv verbalnog delikta i u Brozovo vreme, verujem da će biti odmazde", rekao je Vučelić. Partizan će se žaliti.

 FK Partizan Fudbalski savez Srbije ruši Ustav Izvor: MN PRESS

Partizan je zagrmeo!

Nezadovoljan i ogorčen zbog odluke Disciplinske komisije da ga kazni oduzimanjem dva boda, ali i novčano, kao i da predsednik kluba Milorad Vučelić bude kažnjen zabranom istupanja u javnosti, crno-beli poručuju da su prekršeni i Ustav i zakoni, a poručili su i da je napravljena lažna simetrija i da je pogrešno ocenjeno da je reč o "ratu saopštenjima" Zvezde i Partizana, jer je Partizan odgovorio jednom.

Takođe, Partizan je saopštio da će poštovati odluke organa FSS, ali i da će se na njih žaliti i najavio žestoku pravnu borbu, uključujući i to da će podneti inicijativu za ocenu ustavnosti Disciplinskog pravilnika FSS koji smatra protiustavnim i protivzakonitim, jer u sebi sadrži kažnjavanje za klevete i verbalne delikte, iako ta krivična dela od 2012. godine NE POSTOJE u srpskom zakonodavstvu.

Čelnici Partizana izneli su utisak da je odluka Disciplinske komisije "unapred doneta", a posebno indikativno je to da su saslušavani dva sata pred nekompletnom Komisijom (jedna od članica je na skijanju na Kopaoniku), a da je odluka doneta samo pola sata nakon toga.

"Pa kad su stigli da analiziraju i procene naše argumente?! To je nipodaštavanje, potcenjivanje i ponižavanje! Da li je ovde reč o unapred donetoj 'kopaoničkoj odluci'?", zapitali su se iz Partizana.

Istakli su i da se Zajednica superligaša i prvoligaša nije sastajala 4 meseca i da nemaju kome da se obrate, osim da reaguju preko medija, kao i da su u dobroj volji otišli na saslušanje pred Disciplinsku komisiju, podsetivši i na to da je Partizan pred organima FSS ostao usamljen u predlogu da bude uvedena video tehnologija.

"Odlukom Disciplinske komisije FSS ugroženo je zagarantovano ustavno pravo slobodne misli i govora. Gotovo pola veka o tome pišem, borim se protiv kriminalizacije verbalnog delitka, borio sam se i u Brozovo vreme, nameravam da to radim i daje. Uvođenjem vebalnog delikta u sistem fudbala izvršena je kriminalizacija slobode govora. A kao posledica su, na osnovu takve inkriminacije, Partizanu oduzeta dva boda zarađena na terenu. To se od Slavka Šajbera 1986. nije dogodilo u najelitnijem takmičenju“, rekao je Milorad Vučelić, nekadašnji saradnik Slobodana MIloševića.

Disciplinska komisija je sankcionisala i predsednika Partizana lično, zabranom vršenja funkcija u fudbalu na period od tri meseca, zbog izjave "u Srbiji se namešta".

Vučelić je rekao i da je očekivao da se Fudbalski savez Srbije i njegov predsednik Slaviša Kokeza oglase ovim povodom, ali da se to nije dogodilo, kao i da će pitati Kokezu i FSS šta sme da radi.

"Bez Partizana i Zvezde i njihovog rivaliteta fudbal kod nas nije isti. Ovde se nije odnosilo na njih, a nije tema rivalitet jer smo uvek bili viteški rivali, a što se nas tiče uvek će ta borba biti časna. Skidanje Partizanu dva boda donosi puno razloga za priče o favorizaciji. Ne sumnjam da će Partizan i dalje imati odmazdu ukoliko se nešto ne promeni. Pitaću šta smem, a šta ne smem da radim, jer sam i novinar osim toga što sam u klubu. U demokratsko vreme je i pobuna novinara dužnost", kaže Vučelić.

"Zamolio bih vas novinare da mi se ne obraćate za izjave, jer mi je zabranjeno da govorim. LIčno, ne bih to poštovao, ali pošto ima posledice za FK Partizan ja neću da učinim ništa da dodatno oštetim klub do pravosnažnosti odluke. Žalićemo se svim mogućim instancama, a ja ću poštovati odluku dok neko ne bude reagovao - organi FSS, Upravni sud i Ustavni sud".

Potpredsednik Partizana, pravnik Vladimir Vuletić izneo je niz podataka i argumenata u vezi sa radom Disciplinske komisije, a pogotovo u vezi sa radom člana Izvršnog odbora FSS zaduženog za regularnost takmičenja Dragiši Biniću. Njegovo ime je namerno izgovarao sa akcentom - "dragIša".

"Suočavamo se sa načinima koji su nedosledni, neprincipijelni, a ponajmanje pravični. Član IO FSS Dragiša Binić je neko ko je FK Partizan do sada prijavio Disciplinskoj komisiji više pd 6 puta. Pritom, Dragiša nije reagovao na više izjava, na više saopštenja koja su dolazila od drugih klubova, a prema istom tom članu 85. Disicplinskog pravilnika FSS. Prošle godine smo se suočavali sa nekolicinom saopštenja koja su išla od strane rivalskih kluba i bila su usmerena protiv interesa organa FSS. Na sva ta saopštenja Dragiša Binić nije reagovao. Samo u ovoj sezoni bilo je 4 saopštenja na koja je član IO FSS zadužen za regularnost takmičenja ostao nem i slep, iako je bio prvak Evrope i sveta", rekao je Vuletić, citiravši ranije naslove iz medija izvedene iz saopštenja Zvezde:

"Pljačka Partizana i FSS se nastavlja", "Zvezdi bolje pod Karadžićem nego danas", "Evo zašto više nećemo Mažića", "Kokeza nas uvlači u Partizanovo blato"...

"Sva ova saopštenja objavljena su od 2. oktobra do 13. decembra 2017. godine. Sva ta saopštenja koja su objavljivana kontinutitetu nisu naišla ni na jednu prijavu Dragiše Binića! Postavlja se krucijalno pitanje - gde je tu doslednost? Taj isti Dragiša se ne libi da 20. februara 2018. godine predsednika FK Partizan nazove 'čovekom koji je zalutao u srpski fudbal', koji je tu 'došao politički i nekoga je postavio' i kako 'zbog ludaka treba nečije dete da izgubi glavu'. Ovaj čovek, prvak Evrope i sveta, Dragiša Binić, biće predmet Disciplinske komisije ali po prijavi FK Partizan i to po članu 85. Disciplinskog pravilnika, na koji se on poziva", najavio je Vuletić.

Vuletić je oštro negirao termin "rat saopštenjima večitih" koji se često upotrebljava u medijima, ali i u odluci Disciplinske komisije, jer je to jedan od kriterijuma po kojima je Partizan kažnjen.

"Kakva je to lažna simetrija?! Nema rata saopštenjima, jer Partizan se na ona 4 saopštenja Zvezde oglasio JEDNOM (12. decembra 2017.) i u tom jednom smo u zaključku naveli da ćemo se obratiti organima FSS. I mi smo se obratili Zajednici superligaša i prvoligaša kada smo izneli pisani prelog o VAR tehnologiju, za koju je glasao SAMO FK Partizan i niko drugi. Ponašali smo se odgovorno i kredibilno. To je bio ujedno i poslednji sastanak Zajednice Superlige i Prve lige. Od tada DO DANAS niko se ne sastaje i nemamo kome da se obratimo", rekao je Vuletić.

On je istakao da Partizan ni u jednom svom saopštenju, niti mu je to manir, napadao organe FSS, kao i da je u tom jednom odgovarao na napade iz drugog tabora.

"Saopštenja nisu samo nešto što je modus operandi samo Crvene zvezde, već i takozvanih 'malih klubova'. Dragiša, prvak Evrope i sveta, nije se udostojio da podnese prijavu protiv tih takozvanih 'malih klubova'", primetio je Vuletić.

Dodao je da za istu stvar, dakle kršenje člana 85. Disciplinskog pravilnika FSS, Komisija određuje različite finansijske kazne, pa je tako predsednik niškog Radničkog kažnjen sa 50.000 dinara, trener Vojvodine Ilija Stolica sa 200.000 dinara, a generalni direktor Partizana Miloš Vazura sa 150.000 dinara.

"Po kakvim se to kriterijumima odrezuju ove kazne?!", zapitao je Vuletić.

Preneo je i deo saslušanja pred Disciplinskom komisijom u četvrtak:

"Krivično delo klevete od 2012. godine je dekriminisano u Krivičnom zakoniku Srbije. Osnovno pravilo je - nema krivičnog dela, a nema ni kazne ako nije predviđeno u zakonu. Krivično delo klevete ne postoji u zakonu, isto važi i za verbalni delikt. Ja sam juče pitao predsednika Disciplinske komisije ovo:

- Ako kažem da je suđenje bilo slabo da li ćete me kazniti? Dobio sam odgovor - DA;

- A ako kažem suđenje je bilo divno, da sudija zaslužuje da vodi utakmicu Ligu Evrope? odgovor je opet bio da!

Dakle, dolazite u poziciju da je zabranjeno nešto što je Ustavom zajamčeno a to je 46. član Ustava Srbije koji vam daje mogućnost na slobodu izražavanja i mišljenja".

Vuletić je podsetio i na gafove Disciplinske komisije iz prošlosti.

"Imali smo situaciju da je ova komisija, brže-bolje, pogrešno cenivši da je efikasno nauštrb poštenja i pravičnosti, svojevremeno kaznila IGRAČA Marka Nikolića, koji je u to vreme obavljao funkciju trenera. Toliko je površnosti, aljkavosti i pravne neukosti ove komisije da se njihov rad svodi na postupak copy/paste. Ubacite ime u unapred donete odluke. Tako je, valjda, i sa ovom, 'kopaoničkom odlukom', pa je ime predsednika Partizana uneto u unapred donetu presudu", rekao je Vuletić.

Izražavajući sumnju u to kako ta Komisija uopšte radi i da li se uopšte sastaje (predsednik iz Kragujevca, drugi član iz Niša, dvoje iz Beograda...), Vuletić je najavio žestoku pravnu borbu pred svim nadležnim sudskim organima, uključujući Ustavni sud.

"Disciplinski pravilnik FSS, po našem mišljenju, duboko je protivustavan akt i duboko protivzakonit akt. I podnećemo Inicijativu za ocenu ustavnosti tog akta pred Ustavnim sudom. Prethodno ćemo se žaliti Komisiji za žalbe FSS, a tek kad ona donese konačnu odluku, obratićemo se Upravnom sudu i pokrenuti upravni spor protiv konačnih pravnih akata", rekao je Vuletić.

Na kraju je Vuletić upitao kome korist od svega ovoga? I dao je odgovor:

"Jednom klubu koji je sada treći na tabeli, a kome se nastoji veštački poveča ulog pred plej-of. Da se Partizan u nekom narednom periodu dovede na ivicu noža na kojem će mestu završiti ovo prvenstvo".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC