• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS odgovorio "večitima": Niste upoznati!

Autor mondo.rs

Fudbalski savez Srbije se saopštenjem oglasio nakon istupa Crvene zvezde i Partizana u javnosti nakon odluke Disciplinske komisije da ih kazni oduzimanjem bodova.

 FSS-odgovorio-Zvezdi-i-Partizanu-Niste-upoznati-sa-zakonima Izvor: MONDO / Mario Milojević
Izvor: MONDO / Mario Milojević

Fudbalski savez Srbje je ove nedelje izrekao rigorozne kazne Crvenoj zvezdi i Partizanu i kaznio ih oduzimanjem sa po dva boda u domaćem prvenstvu zbog "rata saopštenjima" i "istupa u javnosti" kojim se srozava ugled takmičenja.

Nije dugo trebalo i "večiti" su reagovali na ovu kaznu Saveza i zajednički, u odvojenim nastupima, poručili da se radi o "verbalnom deliktu", što ne postoji u srpskom zakonodavstvu.

Dva kluba su takođe poručila da će uložiti žalbu na odluku Disciplinske komisije FSS i da će se čak žaliti Upravnom i Ustavnom sudu, kako bi osporili rešenje ovog tela, odnosno da bi "povratili" oduzete bodove.

Pravnim timovima dva kluba odgovorio je i Savez.


Iz "kuće fudbala" poručeno je da čelnici klubova nisu upoznati sa činjenicama.

Saopštenje prenosimo u celosti...

"Povodom javnih istupa čelnika pojedinih klubova, a u vezi sa odlukama Disciplinske komisije FSS želimo da upoznamo javnost sa sledećim činjenicama:

- Disciplinska komisija FSS je nezavisan i samostalan organ, pa shodno tome, organi rukovođenja FSS ne mogu da utiču na sadržinu odluka koje ona donosi;

- Postupak disciplinske odgovornosti članova FSS uređen je na način koji obezbeđuje pravo na žalbu, što je u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o sportu RS. Nakon toga postoji i treći stepen odlučivanja, odnosno mogućnost da se klubovi obrate Izvršnom odboru FSS, tako da je suvišno govoriti o povredi ustavnih prava;

- Ukazivanje na navodno uvođenje verbalnog delikta je potpuno neosnovano. Klubovima bi morale biti poznate odredbe Disciplinskog pravilnika UEFA, član 11, stav 2, tačka b i d, kojima je propisano da disciplinski prekršaj predstavlja svako kršenje opštih načela ponašanja koje dovodi fudbalski sport i fudbalsku organizaciju na loš glas, kao i svako uvredljivo ponašanje koje povređuje osnovna pravila pristojnosti, a koje se kažnjava od strane discipliskog organa UEFA. Osim toga, disciplinski pravilnici nacionalnih fudbalskih saveza propisuju kažnjavanje za iznošenje uvreda i kleveta. Što se tiče Disciplinskog pravilnika FSS, takav disciplinski prekršaj postoji već više decenija u istom obliku i niko ga nikad nije osporio. Poslednjoj verziji pravilnika koji je usvojen 15.06.2017 godine, prethodila je javna rasprava u trajanju od 30 dana u kojoj su svi članovi FSS imali mogućnost da ukažu na odredbe za koje smatraju da nisu u skladu sa propisima. U konkretnom slučaju, FK Crvena zvezda i FK Partizan za razliku od drugih klubova i ostalih članova FSS nisu imali niti jednu primedbu na odredbe Disciplinskog pravilnika, već su naprotiv, isti u potpunosti podržali. Na kraju, u članu 24, stav 1, tačka k. Statuta FSS ustanovljena je i obaveza članova FSS da predlažu izmene propisa.

Anketa

Podržavate li odluku FSS?

  • Podržavam, zaslužili su!

    25% (3)

  • Da, ako će to postati praksa

    50% (6)

  • Ne podržavam, saopštenja su na mestu

    25% (3)

Podržavate li odluku FSS?

Rezultati


- Što se tiče pozivanja na nadležnost redovnih sudova u sporovima na na nacionalnom nivou, odredbama Statuta FIFA (čl.59) i Statuta UEFA (čl.60), propisana je obaveza da se takvi sporovi rešavaju pred nepristarasnim arbitražnim sudom nacionalnog saveza, a ne pred bilo kojim od civilnih (redovnih) sudova. Statut FS Srbije u tom smislu je apsolutno usklađen sa navedenim odredbama statuta FIFA i UEFA (čl. 82.).

- U vezi javno iznetih optužbi o nameštenim utakmicama i drugim neregularnostima od strane najodgovornijih čelnika klubova, FSS podseća da je članom 7. stav 8. Etičkog kodeksa FSS propisao da su članovi FSS dužni da sva saznanja o učinjenim neregularnostima u fudbalu i kršenju Kodeksa dostave Komisiji za etiku. Takođe, u članu 12. Disciplinskog pravilnika UEFA navodi se da integritet takmičenja krši svako lice koje odmah ne prijavi takve oblike ponašanja za koje ima saznanja".

U saopštenju Fudbalskog saveza Srbije koje potpisuje direktor sektora pravnih poslova Nenad Santrač, apeluje se i sledeće.

"Pozivamo sve članove FSS da poštuju propise, da se ponašaju u skladu sa regulativom FIFA, UEFA i FSS, a ukoliko poseduju bilo kakva saznanja o neregularnostima da se obrate nadležnim organima saveza - Oficir za integritet, Komisija za etiku, Disciplinska komisija i dr. kako bi dali puni doprinos u očuvanju integriteta takmičenja".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC