• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stvari koje derbi čine vječitim...

Ko je ostvario najubjedljiviju pobjedu? Koji igrač ima najviše derbija, a ko je postigao najviše golova? Kada su Delije i Grobari zamijenili sjever za jug?

 Stvari koje derbi čine vječitim... Izvor: MONDO

Ukoliko namjeravaju da vječitom rivalu, poslije Kupa, uzmu i titulu prvaka, fudbaleri Crvene zvezde će u subotu uveče morati da pobijede Partizan prvi put od 21. marta 2008. godine.

Odnosno, prvi put poslije pet derbija.

Pred 138. vječiti derbi, koji će početi u subotu od 18.30 na stadionu Partizana, crno-bijeli imaju bod više od rivala iz Ljutice Bogdana, a poslije novog okršaja drevnih rivala do kraja prvenstva ostaće još dva kola.

Tog, 21. marta 2008. godine, prvi put u istoriji vječitih derbija, meč je odigran pred praznim tribinama. Stadion Crvene zvezde bio je suspendovan, a domaćin je po oluji pobijedio crno-bijele sa 4:1, uprkos činjenici da je Partizan poveo.

Od tada, Partizan je bio ubjedljiv:

Partizan - Crvena zvezda 1:1, 5. jun 2008.
Crvena zvezda - Partizan 0:2, 6. oktobar 2008.
Partizan - Crvena zvezda 1:1, 28. februar 2009.
Partizan - Crvena zvezda 2:0, 8. april 2009.
Crvena zvezda - Partizan 1:2, 16. novembar 2009.

Kada u subotu počne novi okršaj dva najveća srpska kluba, na klupi domaćih debitovaće trener Aleksandar Stanojević, dok će šef struke gostiju Ratko Dostanić zabilježiti četvrti derbi.

Dostanić je bio trener Crvene zvezde na 123. i 124. vječitom derbiju, kao i jednom Kup duelu. Ti mečevi odigrani su 2004. i 2005. godine, u prvenstvu je dva puta bilo neriješeno (0:0 i 1:1), a Dostanić je jedinu pobjedu upisao u Kupu (1:0).

On će morati da obrati posebnu pažnju na napadača Partizana Lamina Dijaru, koji je za tri sezone u Humskoj uspio da postigne čak pet golova protiv Crvene zvezde, uz nekoliko asistencija. Ipak, teško da će neko u budućnosti nadmašiti Marka Valoka, napadača Partizana, koji je u 18 derbija postigao 18 golova Crvenoj zvezdi.

Arbitar Boško Jovančević iz Užica sudiće 71. prvenstveni derbi na stadionu Partizana, gdje je skor 24-24-22 (95:94) u korist crno-bijelih. U ukupnom skoru, crveno-bijeli i dalje imaju prednost 57-43-37 (207:169).

U Humskoj je više puta u istoriji Partizan znao do nogu da potuče Crvenu zvezdu. Najubjedljivija pobjeda jednog tima u derbijima je ona od 7:1 u korist Partizana, 6. decembra 1953. godine. Dvije godine prije toga, 17. juna 1951. godine, bilo je 6:1 za crno-bijele, a Partizan je 29. novembra 1952. godine u finalu Kupa dobio Crvenu zvezdu sa 6:0.

Crvena zvezda je najubjedljiviju pobjedu ostvarila 17. novembra 1868. godine, kada je bilo 6:1.

Najubjedljiviju pobjedu u svojstvu gostujućeg tima drži Partizan, koji je 28. oktobra 1962. godine pobijedio sa 5:0.

Dva puta u istoriji derbija, sudija je bio stranac. Italijan Liverani dijelio je pravdu na 21, a Austrijanac Kajner na 56. derbiju. Najviše nastupa na derbijima imaju Bora Kostić (Crvena zvezda) i Albert Nađ (Partizan), po 28, dok je najviše prvenstvenih okršaja zabilježio Moca Vukotić (Partizan, 25).

Samo tri igrača u istoriji postizala su golove za oba tima u derbijima. Milko Đurovski je prvo u dresu Crvene zvezde šest puta pogađao mrežu Partizana, a potom je suprotno činio dva puta. Branko Zebec je pet puta davao golove Zvezdi, a jednom Partizanu, dok je Jovan Jezerkić tri puta radovao Zvezdine navijače, a dva puta Partizanove u derbijima.

Fudbaleri Crvene zvezde mnogo bolje izvode slobodne udarce od vječitog rivala. Dvanaest puta crveno-bijeli radovali su se poslije golova iz slobodnjaka, dok je Jug samo tri puta doživio da vidi gol svog ljubimca direktno iz prekida. Do pogotka Predraga Mijatovića iz slobodnog udarca 1991. godine, Partizan je imao samo jedan gol postignut na taj način, a potom je krajem 90-ih to uspjelo i Damiru Čakaru.

U korist Crvene zvezde dosuđen je 21 penal, dok su crno-bijeli dva puta manje izvodili najstrožu kaznu u derbijima.

Nije toliko poznat podatak da su na početku rivaliteta dva kluba i njihovih navijača, pristalice Partizana bile na sjeveru, a Zvezde na jugu. Tek 1968. godine na sastanku dvije navijačke grupe dogovoren je raspored na tribinama koji se zadržao do danas.

Dvije godine kasnije, osnovani su Grobari Jug, dok su Delije Sever svoje udruženje osnovali 1989. godine.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC