• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Musemić: Derbi uvijek ima svoju važnost i draž

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Susret 10. kola Lige za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva igraće se u subotu od 17 sati. Biće to 115. prvenstveni vječiti derbi.

Pred fudbalerima Sarajeva i Željezničara je još jedan vječiti gradski derbi, ovoga puta 115. po redu, ali bez ikakvog rezultatskog značaja.

"Plavi" su izgubili trku za naslov šampiona BiH sa Zrinjskim, dok je "bordo" tim osigurao plasman u Evropi. Iako će se utakmica igrati na "Grbavici", iz Sarajeva najavljuju da će ići na pobjedu kojom bi sigurno ostali na trećem mjestu.

Husref Musemić, šef stručnog štaba "bordo" kluba, nada se nastavku uspješne serije. Naime, njegovi izabranici nisu poraženi u posljednjih pet prvenstvenih utakmica, uz skor od četiri pobjede i jednog remija. Uz to, s obzirom da će oba tima biti rasterećeniji nego inače, Musemić je kazao da očekuje utakmicu sa puno šansi i golova.

"Mnogi govore da ovaj derbi nema važnosti. Tako je kako je. Derbi za mene uvijek ima svoju važnost i draž. Želimo odigrati dobru i kvalitetnu utakmicu. Samo s pobjedom obezbjeđujemo treće mjesto. U protivnom moramo čekati šta će uraditi Široki Brijeg. Ako ne budem morao mijenjati u odnosu na utakmicu sa Zrinjskim, onda neću", naglasio je Musemić.

Trener Sarajeva Sinana Ramovića i Gorana Zakarića okarakterisao je kao vjerovatno najopasnije igrače Željezničara.

"Ne znam u kojem će sastavu 'Željo' igrati. Ramović je bio povrijeđen, pa se sada vratio i željan je igre. On je u ovom trenutku možda i najopasniji njihov igrač, uz Gorana Zakarića, koji ima kvalitet i koji je uvijek opasan", kazao je Musemić, te dodao:

"Vjerovatno je na nama veći pritisak, jer želimo treće mjesto. Međutim, može se desiti da izgubimo i da ipak ostanemo treći. Mislim da će biti dobra utakmica, jer su igrači rasterećeniji i možemo očekivati dosta šansi i dosta golova."

Susret 10. kola Lige za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva igraće se u subotu od 17 sati. Biće to 115. prvenstveni vječiti derbi.

Nakon dosadašnjih 114 prvenstvenih duela, Željezničar ima dvije pobjede više. "Plavi" su slavili 34 puta, a "bordo" tim 32, dok je neriješeno završilo 48 utakmica. Gol razlika je na strani Sarajeva, a ona glasi 126:125.

Prvi sarajevski derbi odigran je 10. oktobra 1954. godine na "Grbavici", a slavilo je Sarajevo sa ubjedljivih 6:1. Odmah u sljedećem igranom 17. aprila 1955. na "Koševu", Željezničar je uzvratio pobijedivši 3:2.

Osim 114 prvenstvenih derbija sarajevski rivali odigrali su do sada i 14 utakmica u Kupu i Superkupu BiH, te tri u Kupu SFR Jugoslavije.

To dovodi do brojke od 131 vječitog derbija, a skor je na strani Željezničara koji ima 41 pobjedu, tri više od Sarajeva. Bez pobjednika okončane su 52 utakmice.

Vrijedi spomenuti da su u istoriju sarajevskog derbija u prvenstvu upisani Asim Ferhatović i Dželaludin Muhamerović, kao najbolji strijelci sa po šest golova.

Kolo prije kraja Lige za prvaka Željezničar je na drugom mjestu sa 60 bodova, šest manje od lidera Zrinjskog, dok je Sarajevo na trećem mjestu sa 56.

LIGA ZA PRVAKA BIH - 10. KOLO:

Subota:

Željezničar - Sarajevo (17.00)

Nedjelja:

Radnik - Široki Brijeg (17.00)
Zrinjski - Krupa

TABELA: Zrinjski 66, Željezničar 60, Sarajevo 56, Široki Brijeg 55, Radnik 44, Krupa 40.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC