• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA: Nema dokaza o dopingu ruskih fudbalera

Autor mondo.rs

Svetska fudbalska federacija zatvorila slučaj igrača Rusije sa šireg spiska za Mundijal jer nije pronašla dovoljno dokaza koji bi potvrdili kršenje antidoping pravila.

 FIFA: Nema dokaza o dopingu ruskih fudbalera Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ
Izvor: MONDO/MARIO MILOJEVIĆ

Ričard Meklaren, profesor prava sa Univerziteta u Ontariju, podigao je veliku prašinu u decembru 2016. godine, kada je radeći u stručnom timu Svetske antidoping agencije (WADA) izneo podatak da je više od 1.000 sportista iz Rusije umešano u sistemski doping koji je trajao četiri godine, počev od 2011.

On je tada naveo da se radi o predstavnicima iz 30 sportova, uključujući i fudbal, nakon čega su ruski sportisti pod stalnim dodatnim proverama, a velikom broju njih bilo je zabranjeno takmičenje na najvećim smotrama.

I Svetska fudbalska organizacija (FIFA) pozabavila se ozbiljno izveštajem profesora Meklarena, zbog čega je pokrenula istragu pred Svetsko prvenstvo, koje će se održati od 14. juna do 15. jula u Rusiji.

Testirano je 28 ruskih fudbalera koji su se našli na širem spisku za Mundijal, ali FIFA nije pronašla dovoljno dokaza koji bi potvrdili kršenje antidoping pravila.

FIFA je, kako se navodi u saopštenju, procenjivala informacije Svetske antidoping agencije, uzorke iz laboratorije u Moskvi i informacije nekadašnjeg direktora te anti-doping laboratorije Grigorija Rodčenkova.

"FIFA danas može da potvrdi da je završena istraga u vezi sa ruskim igračima koji će da igraju za ruski nacionalni tim na Svetskom kupu. Prema rezultatima istrage, nema dovoljno dokaza koji bi potvrdili kršenje propisa dopinga", navodi se u saopštenju.

FIFA je rezultate istrage poslala Svetskog antidoping agenciji, koja se složila da slučaj bude zatvoren.

FIFA je takođe saopštila da shodno pravilima ne može javno da objavi imena osoba koje su bile pod istragom i navela da će nastaviti da proverava ostale igrače koji su se našli u izveštaju WADA a ne nastupaju na Svetskom prvenstvu i da će obavestiti javnost i o tim slučajevima.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC