• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" stigli u Seul: Doček za Džeku i Pjanića

Autor mondo.ba

Fudbalski A reprezentativci Bosne i Hercegovine doputovali su u srijedu u Seul odakle će nastaviti put za Žeonžu gdje će u petak odigrati prijateljski meč selekcijom Južne Koreje.

"Na aerodromu u Seulu naše najbolje fudbalere je dočekao veliki broj domaćih navijača koji su iskoristili priliku da se slikaju i dobiju autograme od bh. reprezentativaca. Posebnu pažnju privlačili su Edin Džeko i Miralem Pjanić", saopšteno je iz Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH).

Susret sa Južnom Korejom će biti odigran 1. juna u 13 sati po srednjeevropskom vremenu na „Jeonju Vorld kup“ stadionu, kapaciteta 42.477 gledalaca, prenijela je agencija "Anadolija".

Stadion je izgrađen za potrebe FIFA Svjetskog prvenstva koje je održano 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji, te su na njemu odigrane tri utakmice Mundijala. Na ovom stadionu je 5. novembra 2011. odigran finalni meč Lige šampiona Azije u kojem je katarski Al Sad nakon boljeg izvođenja penala pobijedio Žeonbuk Hjundai Motors.

Južna Koreja i Bosna i Hercegovina su se do sada samo jednom sastale. Prvi susret ovih selekcija odigran je u Seulu 26. maja 2006. godine kada je domaći tim pobijedio, rezultatom 2:0. Golove su tada postigli Ki Seol u 50. i Že - Jin Čo u 90. minutu.

Selekcija Južne Koreje se trenutno nalazi na 61. mjestu FIFA rang liste sa 520 bodova. Najbolji plasman u istoriji bio im je 17. mjesto u decembru 1998, dok su najniže bili rangirani od novembra 2014. do januara 2015. (69. mjesto).

Ove godine u Rusiji Koreja će deseti put učestvovati na Svjetskom prvenstvu, a debitovali su 1954. godine u Švajcarskoj. Najbolji rezultat na Mundijalu su ostvarili 2002. godine kada su osvojili četvrto mjesto.

Na Kupu Azije su učestvovali 13 puta, a dva puta su bili pobjednici, 1956. u Hong Kongu, te 1960. kada su bili domaćini. Najviše nastupa za nacionalni tim je sakupio Ča Bum-kun (138). On je i najbolji strijelac Južne Koreje svih vremena sa 59 pogodaka, a za nacionalni tim je nastupao od 1972. do 1986. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC