• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u šetnji sa Tadićem i Sergejem

Autor mondo.rs

Tadić o Nejmaru: "Jeste da su ga tukli, ali i Nejmar ume da odglumi. Ja sam navikao na mušku igru i batine u Premijer ligi". Sergej o čuvenoj "Veroniki".

 MONDO u šetnji sa Tadićem i Sergejem Izvor: MN PRESS

/Nebojša Petrović, kolumnista MONDA/

Napravismo famu oko trake, a Tite već promenio 14 kapitena. Protiv Švajcarske Marselo, pre toga Nejmar i Tijago Silva po dva puta, Miranda tri, a rekorder je čovek koga i nema u Rusiji. Dani Alveš je u četiri navrata izvodio ekipu sa tim magičnim komadom tkanine oko ruke:

"Ako hoćemo da budemo ekipa, onda svi moramo da se osećamo kao lideri", objasnio je selektor Brazila ovaj "rotacioni sistem".
...
Fudbal je prepun koincidencija. Pobeda naše reprezentacije na startu Svetskog prvenstva ne pamti se od Sent Etjena 1998. godine. Mučili smo se tada protiv nedoraslog protivnika, da bi Siniša Mihajlović jednim od onih svojih čudesnih slobodnjaka probio bunker i doneo neopisivu radost. Iako defanzivac, nosio je broj 11 na dresu. Momenat odluke, 72. minut.

Dve decenije kasnije, Srbija ponovo slavi na mundijalskoj premijeri. Rival, poput Irana, nije iz kategorije ravnopravnih i odolevao je punih sat vremena na Samara Areni. A onda je Guzman povukao Mitra. I to je trajalo. On ga je vukao i vukao i vukao... Delovalo je da ga ni tenkom ne može zaustaviti.

Senegalac je dunuo u pištaljku i obustavio ovu poteru za neuhvatljivom goropadi. Žuti karton za Kostarikanca i slobodan udarac za Srbiju. Sada je 2018, novi je vek u odnosu na Francusku, ali mi i dalje imamo levonogog gromovnika. On i dalje igra u defanzivnoj liniji i gle čuda... I dalje nosi "jedanaesticu" na leđima.

Žreb je razdvojio Kolarova (Roma) i Kejlora Navasa (Real Madrid) u polufinalu Lige šampiona, ali je srpski reprezentativac dočekao šansu i na maestralan način matirao trostrukog uzastopnog prvaka Evrope.

"Lakše se diše sa tri boda posle prve utakmice. U turnirskom sistemu takmičenja, dobar start je od krucijalnog značaja za plasman u drugi krug. Put je sada prohodniji i sve je u našim rukama. Najviše me raduje organizacija i disciplina u igri naše reprezentacije. Bili smo prava takmičarska ekipa, linije su funkcionisale besprekorno i Kostarikancima je bilo veoma teško da nas probiju. Ima tu stvari koje mogu da se poprave, recimo neke situacije pred golom protivnika moramo daleko bolje da rešavamo. Prijatno sam iznenađen predstavom Milenkovića i Milinkovića-Savića. Bilo je bojazni kako će sa svojim godinama izneti teret ovako važne utakmice, ali su još jednom potvrdili visok stepen fudbalske inteligencije i već na prvom ozbiljnom ispitu u seniorskoj reprezentaciji bili na visini zadatka", pričao je u dahu Dušan Tadić našem kolumnisti Nebojši Petroviću tokom lagane šetnje Svetlogorskom dan posle velike pobede u Samari.

Evo šta o igri Srbije kažu komšije...

Početak protiv "Tikosa" nije slutio na dobro. Krstajić nikako da shvati da je Ljajić na boku potpuno neupotrebljiv. Njegova pozicija je iza špica ili na klupi. Treće ne postoji. Nije bilo crvenog kartona, ali su "orlovi" skoro 70 minuta igrali sa igračem manje.

Ademovo "odsustvo" iskoristio je Sergej. Taj biser srpskog fudbala za koga Lotito traži 130 miliona evra. Imajući u vidu perfomans protiv Kostarike, vrlo je verovatno da je to cena po nozi. Mladi "španac" krenuo kiksom u fazi odbrane (dozvolio Gonzalezu da uđe u stopostotnu šansu), ali je vrlo brzo preuzeo konce igre u svoje ruke i počeo da diriguje na terenu.

Širokom repertoaru majstorija, dodao je i nešto novo. To su one piruete sa loptom, uz rotaciju oko svoje ose,"perle" posle kojih protivnik ostaje zbunjen i ukopan u mestu. Fudbalskim žargonom rečeno, VERONIKE.

Znate li ko ih je izmislio i doveo do savršenstva? Isti onaj umetnik po kome su engleski novinari Milinkovića-Savića nazvali "Srpski Zidan".

"Vežbam ih često na treningu i bilo je 'veronika' i na utakmicama Serije A ove sezone. Ne gledam po svaku cenu da svojoj igri dodam notu atrakcije, već da ti potezi budu imaju neku svrhu i da budu u službi igre. Potpuno je nebitno kako ću dati gol, već samo da lopta uđe u mrežu", skromno će Sergej.

Izvor: MN PRESS


A zamislite da je ušla posle onih čudesnih makazica. Ta "rovešata" na pas Luke Milivojevića i način na koji je dva puta spojio Mitrovića sa golom, svojstveni su samo igračima vrhunske klase. Inostrani novinari koji su sedeli sa nama u loži, u više navrata su proveravali podatak da li je zaista to njegova prva prava utakmica u dresu A reprezentacije.

"Šteta što nije ušla jer bi gol sigurno bio priznat, iako je sudija podigao zastavicu. Istina je da bi VAR u tom slučaju bio na našoj strani, ali ja sam izričito protiv video tehnologije. Često seckanje igre usporava tempo i ubija ritam utakmice", kaže momak čiji je klub ove sezone oštećen za šest bodova zbog loših procena iz kontrolne sobe(!?).

Sergej pecka Mitra: "Što nisi dao gol?"

Tresla se Samara od povika "Rusi, Srbi, braća zauvek"! Da nije bilo ruskih navijača, Kostarikanci bi nadglasali Srbe na tribinama jednog od najlepših stadiona na ovom Svetskom prvenstvu.

Brazilci su nedugo zatim izašli na teren i razočarali protiv Švajcarske. A sve je bilo spremno za "joga bonitu" i prvi korak ka pohodu na krunu.

Nejmar je dan uoči utakmice organizovao dolazak svog ličnog frizera Narika, spremio je potpuno novi "look" za naslovne strane, ali slaba vajda:

"Uopšte mi se ne sviđa njegova nova fizura. Štaviše, jako je loša", našalio se Tadić.

Izvor: MN PRESS

U nedelju se navršilo tri godine kako"Selekao" nije izgubio sa Nejmarom u ekipi. Poslednji put na Kupu Amerike protiv Kolumbije, kada je O'Nej iz očaja šutnuo loptu u Armera na kraju utakmice i izazvao stampedo na terenu u Santijagu. Serija se nastavila i u Rostovu na Donu. Mogu li je "orlovi" prekinuti 27. juna u Moskvi?

"Prvo da prebrodimo Švajcarce, pa ćemo se onda baviti Nejmarom i njegovim brojkama. Bacio sam malo pogled na utakmicu u Rostovu i slažem se da je sudija tolerisao neke grube startove nad brazilskim igračima. Srećom, imamo korpulentne igrače u svim linijama tima i možemo da se nosimo sa njima. Nas trojica iz špica takođe volimo duel igru, ali utakmice kao što je ta u petak, ne dobijaju se na snagu, nego na pamet", kaže napadač Luka Jović koga u petak, možda, očekuje duel sa saigračem iz Ajntrahta Želsonom Fernandesom.

"Čuli smo se pre naše utakmice sa Kostarikom. Poželeo mi je sreću. Teško da će mi nešto slično poručiti uoči meča u Kalinjingradu", smeje se Luka.

Švajcarci su "prebili" petostruke svetske šampione i osvajanjem boda iskomplikovali posao Srbiji u borbi za plasman u nokaut fazu. Istini za volju, imali su i saveznika u sudiji koji je nemo posmatrao oštre prekršaje nad brazilskim reprezentativcima.

"Jesu Švajcarci bili oštri, ali i Nejmar ume da 'odglumi' spektakularan faul. Spremni smo za žestoke duele u Kalinjingradu jer i mi umemo da igramo muški. Bar sam ja navikao da trpim batine u Premijer ligi", kaže Duća Tadić.

Ovako nikoga nisu tukli...

Čak tri Petkovićeva pulena, Lihtštajner, Šar i Behrami, zaradili su žute kartone zbog kidisanja na Nejmara. Nad vedetom Pari Sen Žermena napravljeno je čak 10 faulova, više nego nad bilo kojim Brazilcem još od Mundijala u Engleskoj 1966. godine. Falio je jedan prekršaj, pa da dostigne rekord Alana Širera sa Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998.

Opet ta Francuska. Mnogo je bre to koincidencije. Samo da nam se ne ponovi neka "Mijatova prečka".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC