• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivica Osim: Ne uči se na Mundijalu

Autor mondo.rs

Legendarni trener, jedan od najboljih koje je Jugoslavija imala, Ivica Osim, o učešću Srbije na Mundijalu u Rusiji. "Ne dopada mi se kako je Srbija igrala, bilo je mnogo nedostataka i grešaka". Srbija nema majstore u timu.

 Ivica Osim o igrama Srbije - Na Mundijalu se ne uči Izvor: MN PRESS

Ivica Osim je predvodio sjajnu generaciju jugoslovenskih fudbalera na Svjetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine. I dan danas ostaje žal za propuštenom prilikom protiv Argentine u četvrtfinalu i one penal-serije koja je, realno, mogla da povuče i na drugu stranu. Na jugoslovensku stranu.

Bilo je to prije tačno 28 godina. 30. juna 1990. godine, kada je Tomislav Ivković odbranio penal Dijegu Maradoni, ali to nije bilo dovoljno, jer su Dragan Stojković-Piksi, Dragoljub Brnović i Faruk Hadžibegić loše ili neprecizno izveli jedanaesterce...

Reprezentacija Jugoslavije na Mundijalu u Italiji, 1990. godine.
Izvor: MN PRESS


Na pomenutom Mundijalu u Italiji se kod "Švabe" (drugi Osimov nadimak) tačno znalo ko šta radi u timu, koja mu je uloga, šta može, a Sarajlija nije odstupao od svojih ideja i kad je nailazio na neodobravanje dijela javnosti. Nije sa na to ni obazirao.

Danas 77-godišnjak gleda utakmice, naravno i tekući Mundijal u Rusiji kao fudbalski zaljubljenik, ali "potkovan" da analizira i komentariše iz stručne vizure.

U intervjuu "Sportskom žurnalu", Osim je govorio i o partijama reprezentacije Srbije na Svjetskom prvenstvu.

Nije impresioniran. Štaviše.

"Znam da se mnogima u Beogradu neće svidjeti, ali ne dopada mi se kako je Srbija igrala. Bilo je tu mnogih nedostataka, nedopustivih za tako veliko takmičenje", kaže Osim.

Uz ogradu da nije potpuno upoznat sa fudbalskim prilikama u Srbiji, odnosno dešavanjima u Fudbalskom savezu Srbije i oko reprezentacije, legendarni trener kaže da nema primjedbi oko sastava, jer su pozvani najbolji.

"U timu nije bilo igrača koji su tu morali da budu", dodaje Osim u intervjuu za "Sportski žurnal".

Kao jednu od najvećih grešaka navodi to što je selektor smijenjen (Slavoljub Muslin) nakon uspješnih kvalifikacija.

"Ne mijenja se selektor poslije plasmana na Mundijal. Samo oni koji se bave trenerskim poslom ili se makar malo razumiju u fudbal, znaju šta znači i koliko je težak posao stvoriti dobru atmosferu u ekipi, uigravati tim, napraviti prepoznatljivu igru. Za to treba vremena, čak i godine i kada sve to uradiš, izboriš plasman na Mundijal, smijene selektora. Sve se to lako uništi, a greške se skupo plaćaju. Nije to bio slučaj samo sa Srbijom, još nekoliko reprezentacija je isto učinilo. Na Mundijalu se ne uči. Mora tačno da znaš šta hoćeš, a ne da lutaš iz utakmice u utakmicu. Tu se igra na rezultat".

Iznio je još jedno zapažanje o "orlovima":

"Nezahvalno je porediti ova vremena sa onim kada sam ja bio selektor, ali imam utisak da u ovom timu Srbije nema velikih znalaca kao što sam ih ja imao - Savićević, Stojković, Sušić. Oni su u moje vrijeme bili majstori koji su jednim potezom mogli da riješe meč. To su znali i protivnici i plašili su ih se. U ovom timu Srbije nema igrača tog kalibra. Možda griješim, ali igrama na terenu me nisu ubijedili. Zašto je tako i zašto više nema takvih majstora to je neka druga tema, ali sada je činjenica da ih nema".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC