• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispao i Brazil! Kurtoa odveo Belgiju na Francusku

Autor mondo.rs

Po četvrti put uzastopno dobićemo svetskog prvaka iz Evrope.

Dobićemo novog prvaka sveta u fudbalu, ali ne sa novog kontinenta.

U drugom četvrtfinalnom duelu Mundijala u Rusiji, Belgija je eliminisala Brazil pobedom 2:1 (2:0), što znači da će pehar od - već u grupnoj fazi eliminisane - Nemačke preuzeti ponovo neka evropska reprezentacija. Biće to Francuska, Švedska, Engleska, Rusija, Hrvatska ili upravo Belgija.

Belgijanci su u Kazanju prikazali sjajnu partiju protiv petostrukih svetskih prvaka i prvog favorita ovogodišnjeg turnira, ali predstoji im još jedan izuzetno težak test - Francuska, 10. jula.

Ako budu odigrali taktički zrelo kao ovog petka, kada su u prvom poluvremenu potpuno neutralisali prvu zvezdu brazilskog tima - Nejmara, svašta je moguće...

Biće ovo četvrti put uzastopno da svetski šampion dolazi iz Evrope. Prethodna tri bili su Nemačka, Španija i Italija.

Već u prvom poluvremenu ekipa Roberta Martineza došla je do odlične prednosti, pošto je Fernandinjo u 13. minutu posle kornera savladao svog golmana, a onda je Kevin De Brujne u 31. sjajno šutirao iz kontranapada u režiji Romelua Lukakua.

Odlično suđenje Mažića

Derbi četvrtfinalne faze Mundijala u Rusiji sudio je Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima Milovanom Ristićem i Daliborom Đurđevićem. Sva trojica odlično su odradili posao i ozbiljno se nametnuli i za finalnu utakmicu.

U drugom delu utakmice Belgijanci su bili "sabijeni" pred svoj gol, međutim, maestralni Tibo Kurtoa uspevao je da skine sve što je išlo u okvir njegovog gola. A, takvih šuteva je bilo devet od ukupno 26!

Kurtoa se posebno istakao u trećem minutu nadoknade, kada je refleksom mačke uspeo da odbrani šut Nejmara iz prve. Lopta je išla pod prečku, ali ju je visoki golman uspešno skrenuo u korner. Bio je to i kraj nadama Brazila, koji je prethodno imao još nekoliko sjajnih prilika za gol, ali je iskoristio samo onu u 75. minutu, kada je rezervista Renato Augusto dva minuta po ulasku u igru uspeo da glavom sprovede loptu u mrežu na prelepo dodavanje Kutinja.

Pored sjajnog čuvara mreže, u drugom poluvremenu iz redova belgijskog tima izdvojio se i Eden Azar. Omalena "desetka" je kidao živce brazilskim navijačima svaki put kada bi dobio loptu, jer su ga protivnički igrači najčešće zaustavljali jedino faulom i na taj način gubili dragoceno vreme u pokušaju da dođu do izjednačenja.

Belgijanci se će večeras sigurno slaviti, ali će se već od sutra posvetiti duelu sa Francuskom, a u njemu neće moći da računaju na pomoć desnog beka Tomasa Munijea, koji je dobio žuti karton i predstoji mu meč pauze.

Inače, pobedom nad Brazilom, Belgija je produžila niz na fantastične 24 utakmice bez poraza, a ovo im je bila maksimalna peta pobeda u Rusiji!

BRAZIL: Alison - Fagner, Tijago Silva, Miranda, Marselo - Fernandinjo, Paulinjo (73. Augusto), Kutinjo - Vilijan (46. Firmino), Nejmar, Gabrijel Žezus (58. Daglas Kosta).

BELGIJA: Kurtoa - Vertongen, Kompani, Aldervejreld - Menije, Felaini, Vicel, De Brujne, Šadli (82. Vermalen) - E. Azar, Lukaku (86. Tielmans).

U prvom četvrtfinalu Francuska je savladala Urugvaj 2:0, a u subotu se sastaju Švedska - Engleska (16.00) i Rusija - Hrvatska (20.00).

TOK UTAKMICE:

Kraj.

- Maestralna odbrana Kurtoe u trećem minutu nadoknade! Nejmar je šutirao iz prve, pod prečku, ali je golman Belgije reagovao "panterski"!

- Sjajan kontranapad Brazila u 84. minutu, Nejmar je kao na tacni poslužio Kutinja, ali je on šutirao početnički. Bliže korner zastavici nego golu Belgije...

- Veeeelika šansa za Augusta da postigne drugi gol i donese izjednačenje Brazilu u 81. minutu! Imao je sjajnu poziciju za šut sa ivice kaznenog, bez protivničkog igrača ispred sebe, ali nije bio precizan.

- Umalo izjednačenje u 78. minutu! Nejmar je predivno proigrao Firmina, on šutirao iz okreta - bio je to 21. šut Brazilaca večeras - ali koji milimetar neprecizno.

- GOOOL! Brazil smanjuje na 1:2 pogotkom Renata Augusta u 75. minutu! Samo dva minuta po ulasku u igru, odlično je reagovao glavom na još bolje dodavanje Kutinja.


- Ne menja se situacija, a vreme prolazi. Brazil i dalje napada, ali se Belgija i dalje uspešno brani, a ono što ne otklone defanzivci, zaustavlja Kurtoa. Još dvadesetak minuta do kraja.

- Još pola sata nade za Brazil.

- Sve žešći pritisak Brazila. Već nekoliko minuta konstantno se ređaju prilike, ali Belgijanci se uspešno brane.

- U istom ritmu nastavljena je utakmica posle pauze. Igra se brzo na odbe strane, a odličnu šansu propustio je Brazil u 52. minutu. Marselo je oštro centrirao pred gol Belgije, ali je Firmino samo zakačio loptu, koja je prošla pored gola.

- Jedna izmena na početku drugog poluvremena. Umesto Vilijana, u nastavku će za Brazil igrati Roberto Firmino.

Poluvreme. Belgija na odmor odlazi sa ogromna dva gola prednosti, iako je Brazil imao više prilika. Zaslužili su igrači u žutim dresovima makar jedan pogodak, ali to im nije dozvolio sjajni Tibo Kurtoa...

- Dva sjajna pokušaja Belgijanaca! Prvo je De Brujne šutirao iz "slobodnjaka" pod prečku, ali je Alison uspeo da skrene loptu u korner, a odmah potom je Kompani pokušao petom, međutim, golman Brazila je ponovo bio pribran...

- Ne prestaju napadi Brazilaca, ali Tibo Kurtoa sjajno brani. Još desetak minuta do odlaska na odmor.

- Brazil je samo jednom, 1938. protiv Švedske u meču za treće mesto, uspeo da pobedi na Svetskom prvenstvu posle 0:2. Bilo je tada 0:2, pa 4:2.

- GOOOL! Belgija vodi 2:0 od 31. minuta fantastičnim pogotkom Kevina De Brujnea! Lukaku je dugo, dugo "vukao" kontru i potom dodao saigraču, a on milimetarski precizno šutirao sa ivice kaznenog.


- Odličnu utakmicu gledamo u Kazanju. Brazil pokušava brzo da stigne do izjednačenja, ali Belgijanci se i pored vođstva nisu povukli. Prošlo je 20 minuta od početka.

- GOOOL! Belgija vodi 1:0 od 13. minuta autogolom Fernandinja posle centaršuta iz kornera. Lopta se od ramena reprezentativca Brazila odbila u gol, pošto mu je prethodno zasmetao Kompani, klupski drug iz Mančester sitija.


- I u 10. minutu Brazilci prete posle kornera i uigrane akcije, međutim, ponovo je nedostajala bolja završnica.

- Umalo da Brazil povede u 8. minutu, posle centaršuta iz kornera. Lopta je išla na prvu stativu, tamo je Miranda prosledio glavom iza sebe, ali se Tijago Silva nije dobro snašao na samo metar-dva od gola. Brzo su uzvratili Belgijanci, ali je Šadli neprecizno šutirao posle prodora Lukakua.

- Bez uzbuđenja u prvih pet minuta. Pokušao je De Brujne u 2. minutu, ali nedovoljno jako i precizno.

- Brazil je u seriji od 15 mečeva bez poraza (11 pobeda, 4 remija), a Belgija nije izgubila u prethodne 23 utakmice (18 pobeda, 5 remija).

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC