• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Starčević: I titula donosi opstanak

Autori mondo.ba Autori Fena

Fudbaleri Tuzla sitija "vatreno krštenje" u Premijer ligi Bosne i Hercegovine imaće u nedjelju na stadionu "Pecara" u Širokom Brijegu.

  Za debi u eliti bh. fudbala pripremali su se u Tuzli, Kupresu i Čatežu (Slovenija). Odigrali su pet utakmica s ekipama iz četiri države, od kojih su u četiri duela slavili. Postigli su devet golova, a primili samo tri.

Slobodan Starčević, novi strateg Tuzlaka, tvorac "čuda zvanog Krupa" i nekadašnji trener Borca iz Banjaluke, nesumnjivo je najveće pojačanje kluba iz tuzlanskog naselja Simin Han. Pripremama je, kaže u razgovoru za Fenu, zadovoljan.

"Rekao bih da sam prezadovoljan, ako izostavim činjenicu da nam se povrijedio Aleksandar Milaković. Ima povredu ukrštenih ligamenata i mora ići na operaciju. Najvjerovatnije se dugo neće moći baviti onim što hoće, želi i najviše voli, fudbalom. To je nekako bacilo sjenu na uspješne pripreme. Veoma sam zadovoljan kako su momci radili na Kupresu i kako su igrali pripremne utakmice u Čatežu, tako da s velikom dozom optimizma ulazimo u početak prvenstva u okviru Premijer lige BiH", izjavio je Starčević.

U klubu su odlučili da u rosteru imaju kadar od 20 igrača i tri golmana. Trenutno imaju dva igrača preko tog spiska, ali neće ih označiti viškom.

"Ova ekipa sigurno će se mijenjati s obzirom na jačinu i gustinu takmičenja. Mislim da ćemo u konačnom ići na cifru od 23 igrača i tri golmana. Kvalitetom i kvantitetom to bi trebalo biti dovoljno za ono što smo zacrtali kao elitni cilj, a to je da što prije pokušamo obezbijediti opstanak", smatra strateg Tuzla sitija.

Prva utakmica uvijek je za debitanta najteža, a pogotovo ako za protivnika izvuče ekipu tipa Širokog Brijega, sastav koji gotovo svake sezone igra evropske utakmice. Tim s "Pecare", doduše, promijenio je ove sezone prvog trenera i neke igrače koji su bili nosioci igre.

"Treba reći da Široki Brijeg, pored Sarajeva, Željezničara i Zrinjskog, odskače od ostalog dijela Premijer lige. Sigurno je jedno od najtežih gostovanja koje je pred nama. Ali, mi ćemo u rasterećenoj i dobroj atmosferi otići i pokušati kroz takav pristup sebi naći prostor za pariranje protivniku koji će pomalo iscrpljen doći poslije susreta s Domžalama. Smatram da posjedujemo dovoljno kvaliteta da se ekipi Širokog možemo adekvatno suprostaviti", uvjeren je Starčević.

Starčevićev pečat na Tuzla siti: Brzo i ofanzivno!

Sadašnji sastav "plavih" uglavnom je dobro popunjen na svim pozicijama. Šef stručnog štaba Tuzla sitija kaže da neće bježati od dovođenja kvalitetnijh igrača, ali zna da ih je sve manje slobodnih na tržištu.

"Ekipa koju smo selektovali, spremali i trenirali je ta koja će se do zimske pauze boriti za boje kluba. U svakom slučaju, ako se pojavi igrač tipa Elvira Koljića, odnosno, neko drugi, u bilo kojoj liniji, odbrambenoj, veznoj ili napadačkoj, sigurno ćemo razmišljati o dovođenju".

Iako je cilj novog premijerligaša opstanak u ligi, pojedini stručnjaci smatraju da će Tuzla siti igrati za „gornji dom“ Premijer lige BiH. Starčević je oprezan u izjavama i prognozama, a za to ima razloga. Prva godina je uvijek najteža i zato je poslije plasmana u PL BiH osnovni cilj opstanak.

"Neki igrači nikada nisu igrali Premijer ligu BiH, neki jesu prije godinu ili dvije, pa je zbog toga prvi cilj da ostanemo u društvu najboljih. Nekada se našalim pa kažem da je i prvo mjesto siguran opstanak. U svakom slučaju, naše su ambicije da se držimo sredine tabele i da se kroz takav status pripremamo za naredne sezone koje bi sigurno bile za nešto više".

Dodaje da će glavnu riječ za naslov prvaka voditi Zrinjski, Željezničar, "koji se silno pojačao", i Sarajevo. To su ekipe koje će se, uz Široki Brijeg, i ove sezone boriti za plasman u Evropu.

"Mi ćemo svoju sreću tražiti u međusobnim susretima s ostalim ekipama. Moje je mišljenje da su Mladost, Radnik i Krupa dosta oslabili za ovu polusezonu. Kroz te ekipe, koje su u prošlom prvenstvu bile između 6. i 8. mjesta, pokušaćemo napraviti priključak sa četiri perjanice bh. fudbala", zaključio je Starčević u razgovoru za "Fenu".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC