• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova sezona Superlige: Pravila, raspored, prenosi!

Autor mondo.rs

Novosti o sistemu takmičenja Superlige, ko ima i ko nema reflektore, gde će igrati novajlije u elitnom rangu, kao i s kojim ambicijama u novu sezonu kreću ekipe koje se nisu proslavile prošle sezone. Počinje domaće prvenstvo!

 Nova sezona Superlige: Pravila, raspored, prenosi! Izvor: MONDO/MN Press/Ilustracija

Kao da je juče završena sezona!

Fudbal se ovog petka ponovo vraća na superligaške terene (za koje se nadamo da će biti bolji nego lane), titulu šampiona brani Crvena zvezda, a u domaćem šampionatu će treću godinu zaredom važiti ista pravila.

Odnosno, donekle ista...

Superliga Srbije će ponovo trajati "dva i po kruga" s tim da nakon što svako sa svakim odigra domaći i gostujući meč - dolazi do podele bodova i deljenja tabele na "plej-of" i "plej-aut" grupe koje će nam dati šampiona i učesnike "evro" takmičenja, odnosno one u kojoj će se osam ekipa boriti za opstanak.

Jedina izmena jeste u tome da će uz dva direktna putnika u niži rang takmičenja i ekipa koja završi kao 14. na tabeli Superlige "biti u opasnosti".

Naime, dve prvoplasirane ekipe iz Prve lige Srbije obezbediće direktan plasman u Superligi, a treća, četvrta, peta i šesta ekipa na tabeli igraće po sistemu 3-6, 4-5 za finale baraža, da bi pobednik tog duela igrao u "velikom baražu" sa 14-plasiranom ekipom Superlige za mesto u eliti.

Ono što je važno reći jeste i da na snazi ostaje pravilo da u protokolu za meč (18 igrača) mogu da se nađu najviše četiri stranca.

Anketa

Da li vam je nedostajala Superliga?

  • Da, jedva sam čekao domaći fudbal

    80% (4)

  • Ne, ne zanima me srpski fudbal

    20% (1)

  • Više me interesuju evro-takmičenja

    0% (0)

  • Svejedno mi je

    0% (0)

Da li vam je nedostajala Superliga?

Rezultati

Na jučerašnjem sastanku Skupštine Zajednice fudbalskih klubova Superlige i Prve lige Srbije konstatovano je da su klubovi na vreme ispunili finansijske obaveze i da su stoga na vreme svi licencirani, tako da ovoga puta nemamo "jurnjavu" u poslednji čas da klubovi koji nisu platili kazne po presudi Arbitražne komisije - ne mogu da registruju pojačanja.

U Superligi imamo i dva nova kluba - Proleter iz Novog Sada i Dinamo iz Vranja, a loša vest je da njihovi stadioni ne ispunjavaju uslove najvišeg ranga.

Tako će Proleter igrati na "Karađorđu" svoje mečeve u prvoj sezoni, dok će Dinamo iz Vranja putovati u Surdulicu. Takođe, Spartak iz Subotice tokom jeseni neće igrati na svom stadionu, nego će zbog rekonstrukcije mečeve igrati u Kuli.

Situacija sa reflektorima takođe nije alarmantna kao prethodnih sezona (posebno su važni u letnjim mesecima) i trenutno od superligaša ih nema jedino Zemun.

Izvor: MN PRESS


Već u petak nas čeka jedan od derbija kola kada se renovirana Vojvodina, s 12 novih pojačanja i nepromenjenim trenerom Veselinovićem, sastaje sa Mladosti iz Lučana (20h, "Karađorđe"), dok u istom terminu Zvezda "gosti" debitanta Dinamo iz Vranja s povratnikom na klupu - Reckom Antićem.

Čukarički s novim trenerom Simom Krunićem dočekuje Zemun u subotu od 20 časova, dok su u istom terminu još dva susreta...

Napredak u Kruševcu želi da ponovi dobru prethodnu sezonu i videćemo kako će Milorad Kosanović "posložiti" svoje pulene koji su jači za Envera Alivodića, dok je sa druge strane Rad koji je u eliti sačuvao Zoran Milinković.

Voždovac s novim stručnjakom na klupi Brankom Vojinovićem i pojačanjima poput Mikića, Jevtićem, Nišićem, Zoćevićem i drugima dočekuje Bačku koja se takođe pojačala iskustvom.

Partizan novu domaću sezonu nastavlja tamo gde je stao u prethodnoj - u Surdulici gde je protiv Mladosti igrao finale Kupa - dok ovoga puta na tom mestu igra protiv Radnika koji je preuzeo Mladen Dodić (nedelja, 19.00 - Arena Sport 1).

Sat vremena kasnije u okolini, tačnije u Nišu, Radnički s Nenadom Lalatovićem (i Pankovim, Grbićem, Haskićem, Bondarenkom itd.) dočekuje njegov bivši klub Proleter. Novog člana Superlige je nakon plasmana u najviši rang napustio Nenad Vanić i otišao u inostranstvo, dok je njih preuzeo Dragan "Gaga" Radojičić.


Poslednji meč na programu je u ponedeljak u Kuli gde Spartak dočekuje Mačvu, a oba tima su u toku prelaznog roka ostala bez najboljih igrača.

Subotičani će pre toga morati da odigraju meč Lige Evrope u Severnoj Irskoj, a videćemo da li će doći do pomeranja ovog susreta na dan ranije ukoliko naš predstavnik zabeleži bolju igru i plasman u 2. kolo kvalifkacija.

Superliga Srbije 2018/19 1. kolo:


petak

Vojvodina - Mladost (20.00)
/Miloš Đorđić/

Crvena zvezda - Dinamo (20.00, Arena Sport 1)
/Ilija Brdar/

subota

Čukarički - Zemun (20.00)
/Srđan Jovanović/

Napredak - Rad (20.00)
/Novak Simović/

Voždovac - OFK Bačka (20.00)
/Milan Ilić/

nedelja

Radnik - Partizan (19.00, TV Arena Sport 1)
/Nenad Đokić/

Radnički Niš - Proleter (20.00)
/Lazar Lukić/

ponedeljak

Spartak - Mačva (17.00)
/Petar Piper/

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC