• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Htjeli u drugi savez, idu u najniži rang?

Autor mondo.ba

Dva niželigaša samoinicijativno napustila PFS Gradiška i prešli u banjalučku ligu. Zbog kršenja Statuta su izbačeni u najniži rang u Gradiškoj, ali u PFS Banjaluka tvrde da će igrati njihovu ligu.

 FK Mladost Bajinci i FK Borac Šibovska htjeli u drugi savez, idu u najniži rang? Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

Samo pet dana pred početak takmičenja u najnižim ligama u RS neizvjestan početak i sastav klubova u područnim, odnosno opštinskim ligama na relaciji Gradiška – Banjaluka.

Dva kluba, FK Mladost Bajinci i FK Borac Šibovska samoinicijativno su napustili Područni savez Gradiška i zatražili da igraju Područnu ligu Banjaluka pod ingerencijom PFS Banjaluka, što im je banjalučki savez odobrio.

Mladost i Borac žrijebani su u Područnoj fudbalskoj ligi Banjaluka, međutim, iz PFS Gradiška, ali i krovnog saveza – Fudbalskog saveza Republike Srpske, navode da ova dva kluba ne mogu igrati banjalučku ligu jer su suprotno pravilima prešli u drugi savez grubo kršeći Statut PFS Gradiška i FSRS.

"Mladost Bajinci i Borac Šibovska samovoljnim prelaskom u drugi savez prekršili su Statut FSRS. Da bi neko promijenio registraciono i takmičarsko područje treba se 6 mjeseci ranije obratiti Skupštini nadležnog opštinskog fudbalskog saveza i sa njihovim odobrenjem treba da se obrati nekom savezu da ih prihvati, Skupština tog saveza treba da da odobrenje, te da nakon toga Izvršni odbor FSRS definitivno potvrdi te odluke. Mladost nije tražila odobrenje od OFS Srbac kojem pripada, niti Borac od OFS Prnjavor, niti je PFS Banjaluka održao skupštinu na kojoj je prihvatio njihov zahtjev“, rekao je za MONDO generalni sekretar PFS Gradiška Đoko Starčević.

On je naveo da su navedeni klubovi kažnjeni zbog kršenja Statuta.

"Odlukom Disciplinske komisije PFS Gradiška oni su kažnjeni izbacivanjem u najniži rang, odnosno Drugu međuopštinsku ligu Laktaši-Srbac-Prnjavor. Osim toga Mladost će početi sezonu sa „minus 8“ bodova, a Borac sa „minus šest“. Klubovi imaju pravo žalbe i čeka se da li će Apelaciona komisija potvrditi ili promijeniti odluku", rekao je Starčević.

Komesar za takmičenje Područne fudbalske lige Banjaluka Živko Keleč  u kratkom razgovoru za MONDO rekao je da će Područna liga Banjaluka početi narednog vikenda prema rasporedu, sa ekipama Mladosti i Borac.

"Oni su žrijebani, mislim da će sve početi na vrijeme i da tu neće biti problema“, rekao je Keleč i dodao da nije najbolje upoznat sa kaznama PFS Gradiška za ova dva kluba.

Na pitanje kako je moguće da su u ligi dva kluba koja nisu iz Područnog saveza Banjaluka rekao je:

"Ne bih o tome ništa pričao, dok ne počne liga, pa da vidimo kako će ići“.

U Fudbalskom savezu RS, međutim, ističu da Mladost i Borac ne mogu da igraju Područnu ligu Banjaluka jer pripadaju drugom savezu.

"Da bi se takmičili u Područnoj ligi Banjaluk oni su morali postati član PFS Banjaluka, uz dobijenu saglasnost PFS Gradiška, ili su evntualno mogli da ostanu član PFS Gradiška, a da traže njihovu saglasnost da se takmiče u banjalučkoj ligi. Oni nisu dobili nijednu od tih saglasnosti i ne postoji nijedan od formalnih uslova da se takmiče u Područnoj ligi Banjaluka“, rekao je generalni sekretar FSRS Goran Ćejić.

On je potvrdio da je zbog kršenja Statuta FSRS prihvatanjem klubova iz drugih saveza podnesena disciplinska prijava protiv PFS Banjaluka.

Ćejić je podsjetio da je FK Mladost Bajinci tokom ove godine dobio priliku da igra i viši rang, ali to nije želio, da bi se kasnije predomislio. Na kraju bi mogla umjesto u trećem rangu da zaigra u najnižem, petom rangu takmičenja.

"Nakon odustajanja šampiona Područne lige Gradiška, ekipe 13 Skojevki, od plasmana u viši rang, to je ponuđeno drugim ekipama. Pet klubova, među kojima i Mladost Bajinci tada se pismeno izjasnilo da ne žele popuniti upražnjeno mjesto u Regionalnoj ligi Zapad, da bi dan prije sjednice Izvršnog odbora FSRS mimoilazeći PFS Gradiška poslali zahtjev da igraju Regionalnu ligu. Izvršni odbor nije uvažio zahtjev jer je upućen mimo PFS Gradiška i svih pravila“, rekao je Ćejić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC