• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta koči Radonjićev transfer u Marsej: Prvo N'Žije

Autor mondo.rs

Pojedini izvori tvrde da je Crvena zvezda već prodala svog najboljeg igrača francuskom klubu, ali...

 Nemanja Radonjić transfer Marsej Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Uprkos tome što pojedini izvori tvrde da je Crvena zvezda uveliko prodala Nemanju Radonjića (22) francuskom Olimpiku iz Marseja za sumu od deset miliona evra, u ovom transferu i dalje ima dovoljno "ali" i "ako" zbog kojih bi trebalo ostati oprezan prilikom izbora reči.

Ono oko čega nema dileme je da su Francuzi ozbiljno zainteresovani i da su stupili u pregovore sa generalnim direktorom crveno-belih Zvezdanom Terzićem i njegovim najbližim saradnicima, ali kako su u Ljutice Bogdana rešili da o ovom poslu razgovaraju tek kada budu saznali da li će igrati u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, slično je i na "Velodromu" gde bi sportski direktor kluba Andoni Zubizareta morao prvo da oslobodi mesto za reprezentativca Srbije.

Konkretno, lokalni list "Le Provance" koji se detaljno bavi svim temama koje se tiču i Marseja i najpopularnijeg kluba u južnom delu Francuske, Olimpika, već dva dana ne izostavlja Radonjića iz tekstova o potencijalnim pojačanjima i željama trenera ekipe Rudija Garsije.

Sve jaka imena

Simone Zaza (Valensija), Mario Baloteli (Nica), Olivije Žiru (Čelsi), Musa Dembele (Seltik), Vinsent Abubakar (Porto), kao i bivši as kluba Pjer-Andre Žinjak (Tigre) imena su koja francuski mediji povezuju sa Olimpikom u drugoj polovini avgusta, kada će Zubizareta morati da odluči koga će "napasti" i pokušati da dovede na "Velodrom".

Pre svega, važno je reći da je novi centarfor prioritet kluba kojeg je Crvena zvezda savladala na penale u finalu Kupa šampiona 1991. godine u Bariju, i da će do zatvaranja prelaznog roka 31. avgusta Zubizareta i Garsija verovatno najviše energije usmeriti ka pregovorima oko dolaska nekolicine zvučnih imena evropskog fubala.

U međuvremenu, Marsej je na adresu najvećeg rivala Pari Sen Žermena poslao ponudu za mladog štopera Stenlija N'Sokija vrednu pet miliona evra i da se čeka odgovor sa "Parka prinčeva".

"Le Provance" navodi da je treća stavka novi krilni napadač, a da je Radonjić prvi izbor kada se govori o toj poziciji.

Povoljna okolnost Radonjića je i to što Garsija već dugo igra u identičnoj formaciji u kojoj se levokrilni napadač proslavio kod Vladana Milojevića u Crvenoj zvezdi, a to je 4-2-3-1. Garsija je na "Velodrom" došao 20. oktobra 2016, u prvih nekoliko utakmica pokušao je sa 4-3-3, ali se potom prebacio na formaciju sa jednim napadačem i u njoj započeo i sezonu 2018/19.

U ovom trenutku, Marsej od klasičnih levih krila ima samo 24-godišnjeg Argentinca Lukasa Okamposa, dok tu ulogu mogu solidno da odrade Floren Tovan, Jusuf Sari i Floren Šabrol. Svoj trojici je, ipak, primarna pozicija na desnoj strani.

"Le Provance", međutim, kao jedan od preduslova za dolazak Radonjića navodi i odlazak centarfora Klintona Mije N'Žijea (25), koji je postigao devet golova na 39 nastupa prošle sezone, a za kojeg je navodno zainteresovan Sporting iz Lisabona.

Olimpik Marsej, transferi 2018/19

Došli: Duje Ćaleta-Car (Salcburg, 19), Žordan Amavi (Aston Vila, 10).

Otišli: Andre Zambo Ažinsa (Fulam, 25), Remi Sabelja (Sent Etjen, 5), Dorija (Santos Laguna, 2), Anri Bedimo (slobodan igrač).

Bilans: Klub je potrošio 29, a zaradio 32 miliona evra na tržištu igrača.

To što je upravo N'Žije naveden, nije slučajnost.

U Ligi 1 klubovi imaju pravo da registruju četvoricu igrača koji nemaju državljanstvo neke od zemalja Evropske unije gde je odstupanje dozvoljeno samo u slučajevima fudbalera iz pojedinih afričkih zemalja koji su kao tinejdžeri stigli u Francusku i prošli neku od fudbalskih škola u toj zemlji.

U ovom trenutku, na "Velodromu" igraju N'Žije (Kamerun), Okampos (Argentina), Hiroki Sakai (Japan) i Ajmen Abdenur (Tunis), dok Sari, Saif-Edin Kaui, Rolando i Luis Gustavo imaju dvojna državljanstva.

Klub koji je u vlasništvu bostonskog biznismena Frenka Mekorta ima novca za pojačanja, a pored toga je i zaradio na dolascima i odlascima ovog leta, pa suma od deset miliona evra za strelca četiri gola na šest mečeva Crvene zvezde ove sezone ne bi predstavljala problem - ako Zubizareta u međuvremenu "očisti" bar jedno mesto u sastavu.

Da Radonjić kojim slučajem ima državljanstvo EU, procena je da bi Crvena zvezda na njemu mogla da zaradi i 15 miliona evra u ovom trenutku.Zato ne bi trebalo da čudi ukoliko se Zubizareta odluči da dovede Radonjića i ukoliko ne ode niko od stranaca.

"Prema našim saznanjima, dogovor oko dolaska Radonjića mogao bi da bude postignut narednih dana", navodi autor teksta objavljenog na "Le Provance" portalu ovog petka ujutru.


I on podseća na to da je Radonjić prošlog leta došao u Crvenu zvezdu kao fudbaler Rome, ali ne navodi pod kojim uslovima: da srpskom klubu od prve naredne prodaje pripadne 60, a italijanskom klubu i menadžerima 40 odsto od ukupne sume.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC