• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanova istorija: Žongliranjem voćke do aviona

Autor mondo.rs

Partizan je danas obeležio 40 godina od osnovanja Srednjeevropskog kupa, jedinog evropskog trofeja u istoriji kluba (u seniorskoj konkurenciji). Golman Rade Zalad se prisetio sjajne anegdote.

 Partizanova istorija: Žongliranjem voćke do aviona Izvor: MN Press/arhiva

Fudbalski klub Partizan obeležio je danas 40 godina od osvajanja trofeja u nekadašnjem Srednjeevropskom kupu (Mitropa kup), najstarijem evropskom nadmetanju (osnovan je još 1927. godine).

Partizanova generacija, koju je predvodio trener Ante "Biće" Mladinić, osvojila je taj trofej 1978. godine, što je do danas ostao jedini evropski trofej u istoriji kluba (u seniorskoj konkurenciji).

Ovaj Srednjevropski kup je vremenom gubio na značaju, pogotovo nastankom Kupa evropskih šampiona, potom Kupa pobednika kupova i Kupa UEFA, ali je ovo takmičenje imalo čak 52 sezone i bilo je veoma značajno pre nekoliko decenija.

Pre Partizana, ovo takmičenje su od jugoslovenskih klubova osvajali Crvena zvezda i Čelik po dva puta, kao i Vojvodina jednom, a kasnije su trofej osvajali Iskra iz Bugojna i banjalučki Borac.

Partizan je igrao Srednjeevropski kup u sezoni 1977/78. Crno-beli nisu uspeli u sezoni pre da izbore plasman u Kup UEFA, pa je ovo takmičenje bilo idealno za uigravanje nove, mlade ekipe, koja če potom postati šampionska u onoj JUgoslaviji.

Takmičenje je bilo podeljeno u dve grupe, a u Partizanovoj su bili italijanska Peruđa i Zbrojovka iz čehoslovačkog Brna. Drugu grupu su činili Vojvodina, Honved i bečki Rapid, koji je ubrzo odustao od takmičenja, tako da su Honved i Vojvodina odlučivali o prvaku grupe.

Partizan je na početku savladao Zbrojovku 5:1 na Stadionu JNA, a potom je usledio poraz od Peruđe (1:2). U revanšu Partizan je ponovo savladao Zbrojovku (3:2), a potom u Beogradu još jedan ubedljiv trijumf - protiv Peruđe 4:0.

U finalu u Beogradu, 13. decembra 1978. godine, Partizan je igrao  protiv Honveda (pobedio Vojvodinu 6:0, potom poraz u Novom Sadu 1:2), a pošto je Rapid odustao, mađarski tim je išao na megdan crno-belima.

Partizan je osvojio trofej zahvaljujući golu Ace Trifunovića.

Sećajući se tog finala, Ilija Zavišić je primetio da je ovaj trofej bio nepravedno zaboravljen i zapostavljen.

"To je bila talentovana i dobra generacija, imali smo dobar stručni štab sa Mladinićem i Zoranom Miladinovićem. Ta generacija je osvojila i dva prevsntva. Pamtim da je bilo hladno, bila je kiša, vrlo teško za igru, a Honved smo u finalu dobili golom Ace Trifunovića iz penala", rekao je za TV Partizan Ilija Zavišić na prigodnoj svečanosti u klubu.

A golman Rade Zalad, čiji je nadimak bio "Neman", prisetio se anegdote kada se ekipa Partizana vraćala iz Brna.

"Posle utakmice došli smo na aerodrom, ali je bio zatvoren, Nigde nikoga. Kucamo na vrata, pojavi se čovek iz obezbeđenja, mi ga molimo da nas pusti, jer je bilo hladno, on kaže ne može. Naš vođa puta Aca Aranđelović, nekada fudbaler, prišao je tom čoveku i rekao mu: 'Ako budem žonglirao ovu pomorandžu 100 puta, hoćeš li tad da nas pustiš?'. Ovaj čovek se nasmejao i pristao. I Aca je tada zavrnuo nogavicu, žonglirao je 100 puta i 101. put je šutnuo daleko. tako smo ušli u aerodromsku zgradu i potom došli kući", ispričao je Zalad.

Prisetio se i kako je u finalnoj utakmici nosio nikad duže krampone.

"Ekonom nam je dpobro pripremio kopačke. Ja kao da sam bio na štulama, nikad duže krampone nisam imao. Ne pamtim teže uslove za igru nego tada", rekao je Zalad.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC