• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koju "Crvenu zvijezdu" je preuzeo Hadžibegić?

Autori mondo.ba Autori Zoran Pajčin

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji BiH je postao novi trener francuskog drugligaša "Red Star-a". Saznajte više o klubu čije ime na ovim prostorima mnogo znači...

 Faruk Hadžibegić novi trener Red Stara iz Francuske Izvor: MN Press/arhiva

Faruk Hadžibegić (61) je novi trener pariskog "Red Star-a" i već danas će odraditi prvi trening sa ekipom, saopšteno je na zvaničnoj stranici francuskog kluba.

Ipak, ono što ovu vijest čini dodatno zanimljivom jeste ime kluba i "petokraka" na grbu zbog koje bi neupućeni odmah napravili poveznicu sa beogradskom Crvenom zvezdom.

Ali, to nije slučaj.

"Red Star" je drugi najstariji klub u Francuskoj, odmah iza Avra, koji su u kafeu u Parizu osnovali Žil Rime i Ernest Veber 1897. godine.

Da, onaj Žil Rime koji je bio predsjednik FIFA i Fudbalskog saveza Francuske i u čiju čast je originalni trofej Svjetskog prvenstva dobio ime.

"Red Star" je bio jedan od osnivača Lige 1 u kojoj je proveo 19 sezona, posljednju 1974/75. godine kada su se spojili sa Tuluzom, ne današnjim koji se takmiči u prvoj ligi, i kupili njegovo mjesto u eliti zbog finansijskih problema u koje je navedeni klub upao.

Zanimljivo je i kako je klub dobio ime.

Iako je "komunizam" u Francuskoj dosta prisutan i danas, čak postoji i Komunistička partija (Parti communiste français) koja je osnovana 1920. godine, a na izborima 2007. je osvojila 15 poslaničkih mesta u parlamentu, ime kluba i njegov grb nema veze sa ovom političkom ideologijom.

Naime, smatra se da je klub dobio ime po "crvenoj zvijezdi" Vilijama Frederika Kodija poznatijeg kao "Bafalo Bil".

Faruk Hadžibegić je u dosadašnjoj trenerskoj karijeri vodio Sošo, reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Betis, Troju, Gazijantepspor, Dijarbakispor, Denizlispor, Šamoa Norte, Dižon, Bastiju, Arl-Avinjon i Valensijen.

On je bio poštanski jahač "Poni ekspresa", vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca , profesionalni lovac na bizone i jedna od najpoznatijih ličnosti "Divljeg zapada".

Na osnovu njegovih stvarnih, ali i izmišljenih doživljaja napisano je dosta knjiga i objavljen veliki broj stripova, a kasnije su snimani filmovi i TV serije, a u periodu od 1884. do 1907. nastupao i po Evropi gdje je organizovao reviju kaubojskih vještina.

Međutim, ime kluba se dovodi i u vezu sa britanskom učiteljicom "Miss Jenny" koja je postala "kuma" kluba i predožila da se nazove po istorijskoj brodskoj kompaniji "Red Star Line".

Ime su od osnivanja mijenjali čak deset puta, ali je naziv "Red Star" za koji se veže pet trofeja u Kupu Francuske uvijek bio prisutan.

Klub sa stadiona "Bauer" u predgrađu Pariza koje nosi ime "Sen Ouen" je dugo nakon svoje posjednje sezone u francuskoj eliti imao polu-profesionalni status i u Ligu 2 se vratio u sezoni 2015/16 u kojoj mu je za promociju u najviši rang takmičenja nedostajao jedan bod.

Već u narednoj su ispali u nižu ligu, ali su se ekspresno vratili i sada se nakon dvanaest kola nalaze na 19. mjestu sa samo osam osvojenih bodova i tek dvije pobjede.

Bodovni saldo i mjesto na tabeli će već u srijedu na gostovanju kod Bresta pokušati da popravi Faruk Hadžibegić dugogodišnji reprezentativac bivše Jugoslavije, fudbaler Sarajeva, Betisa, Sošoa i Tuluza.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC