• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako VAR radi u Brazilu? Uz specijalce!

Autor mondo.rs

Polufinale Kopa Libertadores, Brazilci protiv Argentinaca, sudi Urugvajac, koji uz pomoć tehnologije treba da odluči da li je bio penal za goste ili ne... Ovako je to izgledalo.

Brazilcima i Argentincima ne treba mnogo da naprave haos kada se sretnu na fudbalskim stadionima.

Ako se u sve uključi i sudija iz Urugvaja, koji odluči da iskoristi VAR tehnologiju u nadoknadi vremena revanša polufinala najvažnijeg takmičenja u Latinskoj Americi i, nakon toga, dosudi penal za goste...

...stvari mogu lako da izmaknu kontroli!

Rano jutros po našem vremenu odigrala se prava drama u Porto Alegreu, gdje su specijalne policijske snage za razbijanje demonstracija morale da štite fudbalskog sudiju Andreasa Kunju.

Arbitar iz Montevidea odlučio je da iskoristi VAR tehnologiju u napetoj završnici polufinala Kopa Libertadores i, nakon što je vidio očigledno igranje rukom, pokaže na bijelu tačku u 94. minutu odakle je postignut pogodak koji je eliminisao aktuelnog šampiona i poslao Argentince u veliko finale!

Da sve bude gore po igrače i navijače plavo-crnih, oni su u prvoj utakmici u Buenos Ajresu pobijedili 0:1, do 81. minuta revanša u Porto Alegreu imali su prednost od 1:0, ali im to nije bilo dovoljno da se vrate u finale u kom su prošle sezone pobedama od 1:0 i 1:2 savladali još jednog rivala iz Argentine, Lanus.

Dok je Kunja spašavao živu glavu, na semaforu je pisalo: Gremio - River Plata 1:2 (1:0)!

VAR
Izvor: YouTube



Oba kluba po tri puta su osvajala Kopa Libertadores.

Iako su poslije pogotka Mišela Fereire dos Santosa za pobjedu na "Monumentalu", Brazilci poveli i na "Areni do Gremio" golom Leonarda Gomeša u 35. minutu, to nije imalo velikog uticaja na dalji tok utakmice jer su Argentinci i dalje znali da ih dva pogotka vode u finale.

Gomeš je samo otkazao moguće produžetke, čega je bio svjestan i trener Renato Portalupi, pa je na "lažnih" 2:0 ukupno izvršio tri defanzivne izmjene i praktično potpisao eliminaciju.

Kada je u 81. minutu iskusni Marselo Groje konačno savladan, poslije akcije koju je izvrsno završio kolumbijski napadač Rafael Santos Bore konačno, na "Areni" je nastala prava panika i moglo je da se "osjeti" da slijedi veliko finale koje će zauvijek pamtiti i 55.000 navijača Gremija i onih par stotina pristalica River Plate na gornjem prstenu.

Naširoko hvaljeni Marselo Galjardo povukao je prave izmjene, River je zaigrao na sve ili ništa, a glavne uloge u nadoknadi vremena pripale su upravo rezervistima - Galjardov "pik" Ignasio Skoko "uhvatio" je volej udarac sa ivice šesnaesterca, lopta je na putu ka golu zakačila ruku Portalupijevog "specijalca" Brešana i Kunja nije imao kud nego da prekine duel i "konsultuje" tehnologiju uvedenu upravo za sezonu 2018.

Igrao se 86. minut.

Stotinak sekundi kasnije, uvjeren u ono što su mogli da vide i milioni kraj TV ekrana, Urugvajac je pokazao na bijelu tačku i tada je nastao pravi haos na terenu u kom je Brešan hvatao pomoćnog sudiju za vrat, gurao i glavnog arbitra i njegove asistente, odbijao da izađe sa terena iako je u međuvremenu isključen, praktično provocirajući temperamentne Brazilce da i sami pokušaju da se obračunaju sa Kunjom.

"SUPERKLASIKO" U FINALU - DVA PUTA?



Titule prvaka Južne Amerike:

7 - Independijente (Argentina)

6 - Boka Juniors (Argentina)

5 - Penjarol (Urugvaj)

4 - Estudijantes (Argentina)

3 - Olimpija (Paragvaj)

3 - Nasional (Urugvaj)

3 - Sao Paulo (Brazil)

3 - Gremio (Brazil)

3 - River Plata (Argentina)

3 - Santos (Brazil)

Osam minuta prošlo je od trenutka kada je Urugvajac prekinuo igru, do momenta kada je Gonzalo Nikolas Martinez hladnokrvno savladao Grojea i pokazao da ne nosi slučajno kultnu "desetku na leđima".

U celom haosu, Kunja nije zaboravio da štopuje vrijeme pa je revnosno produžio utakmicu za 14 minuta, ali u tom periodu ultra-defanzivna postava Gremija nije uspjela da uzvrati. I, dok su fudbaleri i  navijači slavnog kluba slavili povratak u veliko finale, u kom su 2015. u dva meča bili bolji od Tigrea iz Meksika (0:0, 3:0), Kunju su od bijesnih Brazilaca branile specijalne jedinice policije!

Moglo bi lako da se dogodi da u finalu kultnog takmičenja gledamo i jedan od najvećih svjetskih derbija, pravi "Superklasiko" između River Plate i Boke Juniors.

U četvrtak od 1.45 na "Alijanc Parkeu" u Sao Paulu biće odigran revanš drugog polufinala u kom se takođe sastaju Brazilci i Argentinci, ali pred koji domaćin mora da "juri" zaostatak i to od dva gola: Korintijans - Boka Juniors.

Poslije pobjede od 2:0 na "Bombonjeri" zahvaljujući Dariju Benedetu, Riverov najveći rival nalazi se nadomak 11. finala u kom bi igrao za sedmu titulu šampiona kontinenta.

Boka je u četvrtfinalu već izbacila jednog brazilskog predstavnika, Kruzeiro (2:0, 1:1), dok je Gremio eliminisao argentinski Estudijantes na penale nakon što je u oba meča domaćin bio bolji rezultatom 2:1.

River je, međutim, do sudara sa Gremijom izbacivao samo rivale iz Argentine - najtrofejniji klub u takmičenju, Independijente i Rasing.

Rezultati polufinala:

prve utakmice

River Plata - Gremio 0:1 (0:0)
/Mišel 61/

Boka Juniors - Palmeiras 2:0 (1:0)
/Benedeto 83, 87/

revanši

Gremio - River Plata 1:2 (1:0)
/Leo Gomeš 35 - Bore 81, Martinez pen 90+4/

Palmeiras - Boka Juniors (četvrtak, 1.45)

U finalu južnoameričke verzije Lige šampiona još ove sezone igraju se dvije utakmice i zakazane su za 7. i 28. novembar. Od naredne, igraće se jedan meč i već je poznato da će domaćin biti Santijago de Čile.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC