• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajaks pao, Borusija se raspala!

Autor mondo.rs

Šta je ko pričao u svlačionici nikada nećemo saznati, uglavnom - poslije 45 minuta dominacije u Amsterdamu i Londonu, fudbaleri Ajaksa i Borusije nadigrani su, nadjačani, pretrčani i poraženi u drugih 45 minuta. Revanši? Izvesni...

U simulaciji nekadašnjeg Kupa UEFA, četvorica trenera ekipa koje nisu šampioni svojih država, svako u svom miru i nemiru, održali su govore u svlačionicama "Vemblija" i "Johan Krojf arene" ove srede uveče i poslali identične timove nazad na pedantno pokošene travnjake dva kultna stadiona.

Šta je ko rekao, nikada nećemo saznati, ali će ostati upisano da su fudbaleri Ajaksa i Borusije Dortmund doživeli poraze u sudarima "drugopozivaca" u osmini finala Lige šampiona nakon što su u prvih 45 minuta energijom, idejom, trčanjem, maštom i tehnikom evidentno nadigrali svoje rivale.

To če ostati utisak.

Suština je nešto drugo:

Totenhem - Borusija 3:0 (0:0), pred skoro 90.000 ljudi i nekoliko hiljada navijača okupljenih ispod "Žutog zida (plača).

Ajaks - Real Madrid 1:2 (0:0), posle poluvremena u kom su stativa, Tibo Kurtoa i prva ikada primenjena VAR tehnologija sačuvali nepostojeći egal na terenu i pozvali Santijaga Solarija da pokaže da i sam ima "gaučo" trenerski gen poput svog zemljaka, nekadašnjeg rivala i uveliko dokazanog kolege, Maurisija Poketina.

Pretenciozno bi bilo tvrditi da su ova dvojica Argentinaca uporedo pisala isti scenario, neodgovorno bi bilo ne primetiti šta se dogodilo njihovim rivalima po povratku iz pomenutih svlačionica.

Ali...

Radi istine, važno je naglasiti da je mlada ekipa Erika Ten Haga, predvođena večeras inspirisanim i nedovoljno srećnim Dušanom Tadićem, dominirala, pala, ustala i umalo uzvratila kada više nije bilo vremena za treći gol Reala, a da je sastav Lusijena Favra, uobičajeno oslabljen nedovoljno zdravim Markom Rojsom, dominirao, pao, pomislio da ustane i potpuno se raspao moleći nebesa da ponestane vremena za četvrti gol Totenhema.

Utoliko će revanš u Madridu biti zanimljiviji od onog u Dortmundu.

Ajaks: Onana - Mazraui, De Ligt, Blind, Taljafiko - De Jong, Van de Bek, Šene (od 75. Dolberg) - Ziješ, Tadić, Neres. Real Madrid: Kurtoa - Karvahal, Naćo, Ramos, Regilon - Kros, Kasemiro, Modrić - Bejl (od 61. Vaskez), Beznema (od 73. Asensio), Vinisijus (od 81. Marijano Dijaz)

Naša i Ajaksova "desetka" naigrala se fudbala dok je bilo prilike, udarac levom Tadića uzdrmao je stativu pored savladanog Kurtoe za neupisanih 1:0, na nekoliko sekundi slavilo se to vođstvo u najliberalnijem gradu Evrope posle gola Taljafika koji je pedatni slovenački sudija Damir Skomina uz pomoć VAR tehnologije opravdano poništio baš zbog ofsajda srpskog driblera i tu je negde započet pad "kopljanika" koji su u nastavku bili nespremni za susret sa "onim" Realom bivšeg Zinedina Zidana, spremnim na pobedu bilo kad, bilo gde, protiv bilo koga...

Mnogo će maratona istrčati tinejdžer Vinisijus dok bude mogao da bude razmatran za velikog igrača, ali da ima dobar tempo na početku trke videlo se u više navrata, a najbolje u tom 60. minutu kada je sam "doneo" loptu do starijeg kolege, Karima Benzeme i uradio ono što Kristijano Ronaldo za osam zajedničkih sezona nije ni pomislio - prepustio zicer Francuzu za njegov 60. pogodak i 0:1 u Holandiji.

U to vreme, iskusniji Poketino već se smeškao zbog greške Ašrafa Hakimija pod instant pritiskom u 47. minutu i rutinskog gola Hjeon Sona za 1:0, čoveka koji je ove noći nastavio da ruši mit o bitnosti Harija Kejna.

Četvorostruki šampion Evrope iz Amsterdama nije pao posle udarca Benzeme. Prvak kontinenta iz 1997. nije ustao posle šamara Sona.

Kako je to izgledalo, ekskluzivno možete gledati samo na Mondu, zahvaljujući saradnji sa kompanijom "Telekom Srbija" i televizijom "Arenasport".

Ostanite uz naš portal...

Totenhem: Loris - Sančez, Fojt, Aldervireld - Orije, Sisoko (od 91. Vanjama), Vinks, Vertongen - Eriksen - Son (od 90. Lamela), Moura (od 84. Ljorente). Borusija Dortmund: Burki - Hakimi, Toprak, Dijalo, Zagadu - Vitsel, Dilejni - Sančo, Daud, Pulišić - Gece.

I Maurisio Poketino i Lusijen Favr imali su mnogo problema pri biranju startnih postava, o čemu svedoče spiskovi povređenih igrača: Dele Ali, Hari Kejn, Vinsent Jansen i Ben Dejvis kod domaćih, odnosno Manuel Akandži, Pako Alkaser, Lukas Pišček, Marko Rojs i Julijan Vajgl kod gostiju.

S druge strane, Erik Ten Hag i Santijago Solari imali su gotovo najjače postave na raspolaganju, jer i da su Lisandro Mageljan (Ajaks) i Isko Alarkon (Real) spremni za ovaj duel, pitanje je da li bi se našli u startnih 11.

"Desetka" reprezentacije Srbije, Dušan Tadić, našao se u postavi "kopljanika", koji su ove sezone u velikoj meri zavisili od njegove igre: 22 gola, 13 asistencija, od čega pet pogodaka i dve asistencije u Ligi šampiona.

"Vembli" i "Johan Krojf arena" bili su rasprodati su do poslednjeg mesta i to sa konkretnim razlogom - igrala su četiri nešampiona, nakon što smo u utorak uveče na "Old trafordu" i "Olimpiku" mogli da vidimo skupu najavu onoga što ćemo pratiti ovog fudbalskog proleća.

Rezultati osmine finala:

utorak

Mančester junajted - Pari sen Žermen 0:2 (0:0)
/Kimpembe 53, Mbape 60/

Roma - Porto 2:1 (0:0)
/Zaniolo 70, 76 - Adrijan 79/

sreda

Totenhem - Borusija Dortmund 3:0 (0:0)
/Son 47, Vertongen 83, Ljorente 85/

Ajaks - Real Madrid 1:2 (0:0)
/Ziješ 75 - Benzema 60, Asensio 87/

19. februar

Olimpik Lion - Barselona (Arenasport)
Liverpul - Bajern Minhen (Arenasport)

20. februar

Šalke - Mančester siti
Atletiko Madrid - Juventus

Sve utakmice počinju u 21 čas. Revanš mečevi su 5, 6, 12. i 13. marta.

Iz minuta u minut:

90+3 - KRAJ I U AMSTERDAMU

90+2 - VELIKA, VELIKA ŠANSA ZA AJAKS! Umesto poslednjeg zvižduka slovenačkog sudije, zviždalo je pred golom Kurtoe, koji je zabeležio ODBRANU utakmice rezervisti Dolbergu i sačuvao pobedu svom timu.

Malo pre toga, kapiten Ramos u prepoznatljivom maniru pokačio se sa rivalima, (namerno) zaradio žuti karton zbog čega neće igrati u revanšu (čitaj: očistio kartone za četvrtfinale), ali se i dovoljno dekoncentrisao što snažni Dolberg u akciji koja je usledila nije uspeo da iskoristi.

90+2 - KRAJ U LONDONU

87 - PADE I AJAKS! Poput Poketina, i Solari je "ubo" izmenu. Asensio je na tri minuta pred ulazak u nadoknadu vremena, još "hladan i suv", poentirao za 1:2 posle visokog presinga Reala i savršenog centaršuta Karvahala sa desnog krila. Domaći se bune pod kod Skomine, gosti slave izvestan plasman dalje.

85 - PARDON, BURUSIJA SE RASPALA! Sada je 3:0. Eriksen je izveo korner, a Ljorente pogodio glavom "pravo" sa klupe. U tih nekoliko desetina sekundi između 2:0 i 3:0, Poketino je uveo Ljorentea u igru, on je otrčao u peterac, sačekao centaršut Danca i vrlo verovatno rešio ovaj dvomeč.

83 - BORUSIJA SE PREDALA! Ajaks nije na 0:1, Dortmund jeste na 2:0. Nemci su nadigrali Engleze u prvom i ostali bez pogotka, Englezi su nadigrali Nemce u drugom i dali - DVA!

Opet su osvojili loptu "gore", tačnije nisu dozvolili "milionerima" da je iznesu posle neuspešnog udarca Eriksena, Sisoko je odigrao na stranu za Orijea, a ovaj poslao savršen centaršutt sa desnog krila na "drugu" stativu odakle se Vertongen iz uloge asistenta za 1:0 pretvorio u strelca za 2:0.

75 - IZJEDNAČENJE! Pogodak Benzeme, koji je u međuvremenu izašao, nije obeshrabrio "kopljanike", naprotiv! Nastavili su da igraju visoki presing, osvojili loptu u crvenoj zoni i odigrali brzu akciju pored nespremne odbrane Reala u kojoj se Ziješ donekle iskupio za promašen čist zicer za 0:1 u prvom poluvremenu.

Ni 1:1 nije loše.

60 - BENZEMA! To je Real! Trostruki šampion Evrope bio je nadigran, natrčan, nadjačan... ma sve, u prvih 45 minuta, a onda se iz svlačionice vratio rešen da u najskorije vreme postigne pogodak za 0:1, kada je već VAR "video" neregularnost kod 0:1. "Mali" Vinisijus rešio je lagano situaciju 3 na 3, ulaskom u sredinu povukao na sebe dvojicu igrača, što je automatski značilo da je "veliki" Benzema potpuno otvoren i...

...Onana je kao nešto pokušao, ali bila je to golčina Francuza, njegova 60. u Ligi šampiona za 0;1 u 60. minutu.

60 - Stvari su se promenile na "Vembliju" gde se sada Borusija panično brani, a Totenhem propušta šanse da duplira prednost.

52 - NERES! Ajaks nastavlja gde je stao u prvom poluvremenu, ali i Kurtoa, takođe.



47 - GOOOOOL! Totenhem je nadigran tokom svih 45 minuta prvog poluvremena, Totenhem vodi posle nepuna dva minuta drugog. Izašli su "pevci" visoko u presing, Nemci su pokušali da iznesu loptu iz svog polja u Barseloninom stilu dodavanjima "do noge", popustio je Hakimi na desnom boku i dodao u noge Eriksenu...

...par sekundi kasnije usledio je centaršut Vertongena u srce šesnaesterca i pogodak Sona "iz prve".

Englezi vode bez Kejna, čiju povredu Son čini gotovo neprimetnom.

46 - Nijedan od četvorice trenera nije napravio izmenu na poluvremenu, utakmice su nastavljene.

POLUVREMENA: Salve zvižduka za Lahoza u Amsterdamu, jer su navijači najvećeg holanskog kluba i dalje ubeđeni da nije postojao razlog da bude poništen pogodak za 1:0.


45 - LORIS! Francuz je "čupao" loptu "iz gola" fantastičnom reakcijom posle udarca Dauda. "Žuti zid" na "Vembliju" je već "skočio", ali je Loris rekao: "Polako"!

38 - GOOOOL! NIJE! Skomina je tražio da pogleda snimak posle haotične situacije pred Kurtoom i njegove početničke reakcije, nakon čega se uverio da je Tadić bio u ofsajdu "tik" pre udarca Taljafika glavom za uveliko proslavljenih 1:0.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot



Ovo je bio istorijski trenutak, ne samo zato što je VAR tehnologija prvi put primenjena u Ligi šampiona, već i zbog toga što će ova odluka slovenačkog arbitra sasvim sigurno izazvati burne reakcije u Holandiji, iako se radi o hirurški tačnoj proceni - naš fudbaler bio je u malom ofsajdu, stajao je na putu golmanu Reala i, na kraju, nalazio se na putanji lopte prema mreži kod udarca saigrača.

36 - ZIJEŠ!? Šta je promašio Marokanac posle savršene akcije kompletne navale Ajaksa tokom koje je odbrana Reala nasamarena kao na "malom fudbalu". Taljafiko, Neres, Tadić, Van de Bek, ZIJEŠ! Zicer je to bio... Da li će Holanđani žaliti?

26 - STATIVA! Aj, aj, aj... Šteta! Malo, samo malo je "prešla" lopta preko levog stopala Tadiću prilikom šuta sa ivice šesnaesterca i, umesto evro-gola, čuli smo do Beograda kako "zvoni" stativa. Centimetri su delili našeg asa od divnog gola za 1:0 i haos u najliberalnijem gradu Evrope.

Nadamo se da će mu se vratiti, ako ne do kraja utakmice, onda bar u revanšu.

15 - PANIKA! Totenhem je zbunjen pod pritiskom gostiju. Prvi je popustio Fojt, koji je petljao u crvenoj zoni, izgubio loptu i bio te sreće da je Loris kolenima odbranio udarac Pulišića iskosa sa leve strane. Malo potom je momak iz predgrađa Londona, Sančo, bio je blizu da se "domaćoj" publici predstavi na adekvatan način, ali je bio izblokiran u poslednji čas. Borusija pritiska.

14 - VINISIJUS! Tinejdžer iz Brazila "isekao" je sa levog krila u šesnaesterac, namestio se na jaču nogu, u stilu Anrija gađao dalji ugao, ali je Onana naterao "Arenu" da mu dugo aplaudira.

9 - ŠANSA ZA AJAKS! Mazraui je morao bolje iskosa sa desne strane posle prave lopte koju mu je u prostor poslao Tadić. On je "otresao" Ramosa u duelu, okrenuo se, video beg brzonogog saigrača, ali je Marokanac pokazao zašto je bek, a ne krilo.

7 - OUUUUUUU! Prvi su na "Vembliju" skočili domaći fanovi, kada je volej Moure sa ivice šesnaesterca prohujao pored leve stative savladanog Burkija. I on je mogao samo da isprati pogledom bombu Brazilca, koja bi bila kandidat za gol runde da je išla nekih pola metra ulevo...

1 - POČELO JE! Možemo i da primetimo da bi se ova četiri tima u eri Kupa šampiona takmičili u Kupu UEFA, jer nijedan od četiri sastava nije aktuelni šampion svoje zemlje.

21:00 - Buka se na minut utišala kako bi u oba grada bila odata pošta tragično nastradalom Emilijanu Salu.

20:59 - Podsećamo vas da je UEFA uvela VAR tehnologiju za "nokaut" fazu i da se i dalje čeka prva konsultacija glavih sudija sa asistentima u "kontrolnoj sobi", jer sinoć u Mančesteru i Rimu nije bilo povoda za to.

20:58 - Već možemo da "čujemo" Nemce na "Vembilju". Teško da će domaći tim imati glasniju podršku.

20:56 - Skomina i Lahoz izvode ekipe iz tunela.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC