• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nađ o "Rambu" Petkoviću: Zašto je ćutao 20 godina?

Autor mondo.rs

"Sećam da se sam krenuo ka selektoru Santraču po obrazloženje, ali je on pobegao niz stepenice u prizemlje hotela… sve mi je bilo jasno", rekao je jedan od igrača koji su bili deo tima, ali nisu putovali u Francusku.

 Albert-Nadj-o-Rambu-Petkovicu-i-reketu-FS-Jugoslavije-Zasto-je-cutao-20-godina Izvor: MN PRESS

"Rekli su mi da su petorica ili šestorica igrača već platili. Ako platiš 150.000 maraka, ideš na Svetsko prvenstvo. Nije mi rekao niko direktno iz reprezentacije, nego preko posrednika. Onda sam to preneo Paulu Karneiru (predsedniku kluba za koji je nastupao, prim. aut) i on je rekao da će platiti dvostruko više samo da idem. Odbio sam", rekao je Dejan "Rambo" Petković prošle nedelje u intervjuu za brazilski "Globo Esporte".

Ova izjava stigla je 20 "i kusur" godina od Petkovićevog poslednjeg, šestog nastupa za reprezentaciju Jugoslavije.

"RAMBO" PETKOVIĆ: TRAŽILI SU MI NOVAC

Bilo je to u septembru 1998. godine, dok je "Rambo" još nastupao za italijansku Veneciju, kada ga je selektor Milan Živadinović uvrstio u startnu postavu pred 91.966 ljudi na tribinama "Estadio governador Žoao Kastelo" u Sao Luisu.

Petković je bio briljantan u veznom redu pored Slaviše Jokanovića, Nenada Grozdića, Jovana Stankovića i Zorana Njeguša, a iza dvojice napadača, Predraga Mijatovića i Sava Miloševića, koji se prošle nedelje u Mondo podkastu prisetio i "Ramba" i te utakmice sa Brazilcima ne znajući šta će "najbolji fudbaler Crvene zvezde protiv kog je igrao" izjaviti nekoliko dana kasnije.

"Plavi" su tog dana nadigrali selekciju u kojoj su nastupili Kafu, Zago, Markos Asinsao, Vampeta, Marselinjo, Denilson i najveća zvezda, Rivaldo, za kojeg je popularni Živa imao svog "specijalca", Jokanovića.

Između ostalog, u epizodi Sve u 16 sa Savom Miloševićem mogli ste da čujete i anegdotu iz svlačionice stadiona "Kastelao", odnosno kako je selektor bodrio Jokanovića pred duele sa tada najboljim fudbalerom sveta, Rivaldom.

SAVO ISKRENO: PETKO JE POGREŠIO I ON TO ZNA

Mondo podcast Sve u 16, gost Savo Milošević: O Đaniju i Piksiju YouTube VIDEO
Izvor: MONDO



Ispostavilo se da je par dana kasnije do Srbije stigla izjava u kojoj je Petković optužio tadašnje rukovodstvo Fudbalskog saveza Jugoslavije da je "reketiralo" fudbalere i tražilo novac za odlazak na velika takmičenja - konkretno Svetsko prvenstvo 1998. godine.

Jedan od onih koji takođe nije otputovao u Francusku, a nalazio se na spiskovima selektora Slobodana Santrača do tada, je i bivši kapiten Partizan, Albert Nađ. On je u razgovoru za "Vice" rekao da njemu niko nije tražio novac.

"Niko nije hteo da igra levog beka u toj selekciji, pa sam ja, iako mi to nije bila pozicija u klubu, odigrao cele kvalifikacije za Jugoslaviju i činilo se da sam jedini siguran putnik u Francusku", počeo je Nađ priču za "Vice".

Na pripreme je bio pozvan, ali je pred kraj saznao da je "precrtan" od kolega iz reprezentacije u hodniku Hotela "Hajat".

"Sećam da se sam krenuo ka selektoru Santraču po obrazloženje, ali je on, kada me je video, pobegao niz stepenice u prizemlje hotela… sve mi je bilo jasno".

"ŽIVIN" SKAUTING RIVALDA: JOKANE, BRŽI SI, JAČI SI, BOLJI SI

6. april 1994. godine: Albert Nađ, Saša Ćurčić i Dejan Petković na revanš utakmici polufinala Kupa Jugoslavije, koju je Partizan dobio rezultatom 3:1 i prošao u finale. Crvena zvezda je imala 1:0 iz prvog meča.
Izvor: MN PRESS


Upitan za to da li mu je neko tražio novac da bi bio deo ekipe na Mundijalu, Nađ je odgovorio odrično.

"I da jeste, ne bih nikad dao pare da igram za reprezentaciju, jer je to za mene pre svega bilo pitanje časti. Moram da priznam da nisam čuo da su neki igrači platili, ili im je tražen novac".

On se složio da je "oduvek bilo čudnih sastava i ulazaka u reprezentaciju", da su "neki igrači vođeni na utakmice kako bi ispunili kvote sa brojem nastupa", ali da "nikada nije čuo za plaćanje".

"Ako je već tako bilo, nije mi jasno zašto Rambo nije izašao i rekao to javno, a ne sada posle 20 godina", upitao je Nađ, iako je gotovo nemoguće pronaći fudbalera, trenera, selektora ili funkcionera u našem fudbalu koji je tokom svih ovih godina pristajao na bilo kakav razgovor o brojnim skandalima ostavljenim u prošlosti.

View this post on Instagram

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde i nekoliko brazilskih klubova, čuveni Dejan Rambo Petković u razgovoru za brazilski "Globo Esporte" potvrdio je priču koja je kružila čitavih 20 godina svetom fudbala i otkrio šta je bilo presudno da on ne zaigra na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine: "Rekli su mi da su petorica ili šestorica igrača već platili. Ako platiš, ideš na Svetsko prvenstvo. Nije mi rekao niko direktno iz reprezentacije, nego preko posrednika. Onda sam to preneo Paulu Karneiru (predsedniku tadašnjeg kluba Vitorije) i on je rekao da će platiti dvostruko više samo da idem. Odbio sam". #dejanrambopetkovic #rambopetkovic #reprezentacija #srbija #orlovi #fudbal #sport #mondosport

A post shared by MONDO Sport (@mondorssport) on


Odlaskom Živadinovića, odnosno dolaskom Vujadina Boškova na mesto selektora, sa kojim je ekipa preko "Maksimira" izborila odlazak na EURO 2000 u Holandiji i Belgiji, Petkoviću se zauvek izgubio trag i on više nije pozivan, iako je tada već legendarni fudbaler nekolicine brazilskih klubova bio pominjan 2006. tokom priprema Srbije i Crne Gore za odlazak na Mundijal u Nemačkoj.

Serije povreda tada su otvorile prostor za naknadne pozive, deo javnosti - računajući i tadašnjeg reprezentativca Sava Miloševića - zalagao se za to da "Rambo" bude priključen timu, ali se selektor Ilija Petković odlučio da povede svog sina, Dušana.

I o tome smo razgovarali sa Savom Miloševićem u trećoj epizodi podkasta Sve u 16, gde je "vlasnik" 102 nastupa za nacionalne timove tri države bio prilično iskren i otvoren rekavši da je "Ilija Petković pogrešio i da on to zna".

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Da može pljuvati one kojj ne mogu da se brane, sramota.

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC