• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Hrvatska uvode VAR, BIH razmišlja...

Autor mondo.ba

U naredne dve sezone u Prvoj ligi Hrvatske i Superligi Srbije biće uvedena VAR tehnologija. Šta je sa Premijer ligom BIH?

Izvršni odbor HNS-a  donio je odluku o uvođenju VAR tehnologije u Prvu ligu Hrvatske, svi stadioni imaće Var licencu, a FIFA će pokriti 80 odsto troškova projekta vrijednog milion i po evra.

Odlukom FSS godinu dana kasnije biće uvedena VAR tehnologija i u srpskoj Superligi, pa se postavlja logično pitanje šta je sa ostatkom regiona i konkretno BIH.

"I mi razmišljamo o VAR tehnologiji i koliko bi to značilo za naš fudbal. Nažalost, za sada smo samo u fazi razmišpljanja o tom“, rekao je za "Dnevni avaz“ generalni sekretar FSBIH Adnan Džemidžić.

Za uvođenje Var tehnologije prvo bi se trebali ispuniti finanijski preduslovi neophodni za odgovarajuću infrastrukturu.

"Uz sve ovo , kako između ostalog stoji i u VAR protokolu, potrebno je da dobijemo dozvolu od IFAB i FIFA . Trebalo bi, naravno, dodatno obučiti sudije i službene osobe, a neophodno je obezbijediti i dobru tehničku podršku kako bi sistem profunkcionisao u cjelosti“, rekao je Džemidžić.

Selektor reprezentacije BIH Robert Prosinečki nema dilema o tome treba li nam ili ne treba VAR tehnologija.

"VAR je najbolja tehnologija koja se mogla desiti fudbalu. Sudija svira penal, VAR vrati snimak i svi vidimo da je prekršaj bio metar izvan kaznenog prostora. Detalje koji odlučuju velike stvari VAR na kraju može korigovati i u 99 odsto slučajeva je kako treba“, rekao je Prosinečki.

Bez VAR-a sudije ne mogu van

Sudijski komitet BIH u dogledno vrijeme neće moći da delegira naše sudije za međunarodne utakmice, jer niko od njih nikada nije bio u VAR sobi.

"Kako će naš sudija znati kako sve to funkcioniše ako mi to ne uvedemo na naše terene. Znači, moramo biti spremni na sve iako imamo i puno prečih infrastrukturnih problema oko terena. U tu svu problematiku se moraju uključiti i društvene zajednice, ne može savez sve sam", rekao je Prolić.

 U dosadašnjoj praksi pokazalo se da korištenje Var tehnologije zna izazvati i duge prekide utakmica.

"Šta znači dugo vijećanje, ako jedna ta pogrešna odluka klubovima, igračima može izbiti velike novčane fondove. A da ne spominjemo tugu igrača, navijača, to su velike i vrlo bitne stvari. Var treba biti na svim terenima. Bar za mene, to je vrlo bitno. A da li ćemo mi uskoro moći omogućiti tu tehnologiju i na bh. terenima, jer to nije nimalo jeftino, ne znam, nadam se da hoćemo. Uz to, tu treba organizovati i edukaciju sudija, koji se trebaju naučiti služiti svim tim. Ima tu dosta posla. A da ne govorimo o tehnologiji, kamerama i svemu ostalom“, istakao je Prosinečki.

Salem Prolić, bivši FIFA sudija, a danas sudijski instruktor te sekretar Komiteta za sudije i rukovodilac Odjela za sudije FSBIH, smatra da je VAR tehnologija odlična stvar, ali...

"Znam da je VAR tehnologija skupa jer za njeno se trebaju stvoriti uslovi, što mi sigurno ne možemo bez pomoći FIFA i UEFA. Svi naši premijerligaši prvo moraju napraviti adekvatne prostorije i tako stvoriti uslove za uvođenje i funkcionisanje VAR-a. Htjeli mi to ili ne, mi to moramo uvesti, jer će to naložiti Sudijski komitet UEFA koji će dati još godinu ili dvije tolerancije. U suprotnom, na međunarodnu listu neće prihvatati sudije iz država ili saveza koji ne maju VAR", istakao je Prolić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC