• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajaks igra fudbal vredan finala Lige šampiona!

Autor mondo.rs

Bili su otpisani pre dolaska "na noge" Real Madridu, Juventusu i Totenhemu, a sa svakog od ovih gostovanja vraćali su se sa "skalpom". Ajaks je blizu finala Lige šampiona!

Nisu još tamo, ali su blizu!

Ajaks je pobedio na gostovanju u Madridu, Torinu, pa i Londonu, samo što ovoga puta nisu "jurili" prednost rivala iz prvog meča, nego su je zaradili pred revanš utakmicu u Amsterdamu za osam dana, kada će se boriti za svoje sedmo finale Lige šampiona.

Ponovo smo videli njihov prelepi fudbal kojim su nadigrali "osakaćeni" Totenhem, a jedini pogodak na meču dao je Doni van den Bek nakon što je izbegao ofsajd u 15. minutu.

Spursi su u toku utakmice promenili tri formacije, ostali bez sjajnog Jana Fertongena, imali nedovoljno rešenja na klupi, tako da je najbolju šansu do kraja meča imao Ajaks, ali je lopta Davida Neresa ostala samo na stativi.

Ipak, imaju idealan rezultat pred revanš na "Johan Krojf" areni 8. maja:

TOTENHEM - AJAKS 0:1 (0:1)

Bilo da je u pitanju stadion Reala, Juventusa ili Totenhema, Ajaks nije menjao svoj način igre i zbog odvažnog početka utakmice, brzo su došli do vođstva.

Hteli su da se nadigravaju s Totenhemom, izluđivali su ih dodavanjima u poslednjoj trećini terena, a pogodak je ponovo "pao" nakon što je Doni van den Bek "lutao" na ivici ofajda i ponovo izbegao zamku kao što je to uradio u Torinu.


Ovoga puta nije bio šut koji je presreo, nego direktan pas Lasea Šenea za njega između Rouza i Sančeza, pa je mladi Holanđanin sačekao da Loris padne i da postigne lak gol.

Totenhem se tako suočio s "minusom" već u 15. minutu dok su na terenu imali mnogo problema u organizaciji igre pošto formacija s pet u zadnjoj liniji nije "upalila", Poketino je odlučio da Denija Rouza pomeri u centralni deo veznog reda dok je na njegovo levo mesto, sada sa "četvorkom" pozadi, prešao Jan Fertongen.

Međutim, ni to nije dugo potrajalo...

VELIKI AJAKS

U ovom veku Ajaks nijednom, do ove sezone, nije igrao polufinale Lige šampiona. Zapravo, poslednji put su još 2006. godine prošli grupu, dok su četvrtfinale igrali 2002/03. U okvirima 20. veka, bili su jedan od najvećih timova Evrope pošto su igrali čak šest finala Lige šampiona (Kup šampiona) i osvojili su četiri pehara. To je bilo 1971, 1972, 1973. i 1995. godine. U finalu 1996. izgubili su od Juventusa.

Belgijanac je verovatno zaradio potres mozga nakon duela u kaznenom prostoru, pa je posle izgubljenih šest-sedam minuta Poketino opet menjao.

Uveo je Musu Sisoka i odlučio da zaigra sa "dijamantom" na sredini terena gde je najbliži golu u veznom redu bio Dele Ali, što je automatski uticalo da bolje zaigra on, kao i čitava ekipa koja je najviše pretila, bez šuta u gol, u završnici prvog poluvremena.

Dva puta je Totenhem bio opasan posle dobrog prekida Kirana Tripijera, što se činilo kao jedina mana u igri Ajaksa.


Zbog ulaska Sisoka veću ulogu u ofanzivi dobio je Dele Ali koji je postajao najopasniji igrač Totenhema, uz Lukasa Muru, ali bez obzira na to što su uvek "bili tu negde", ne može se reći da su uspeli da stvore neku naročito opasno šansu, bilo za sebe ili saigrače.

Igrao je i Ajaks malo rezervisanije, ali nakon nesebičnosti Tadića i dodavanja za Neresa u 78. minutu imali su najveću šansu na meču, ali je udarac Brazilca ostao na stativi.

U drugom polufinalu, koje se igra u sredu, sastaju se Barselona i Liverpul.

Revanši su zakazani već za narednu nedelju kada će timovi uzvratiti jedni drugima domaćinstva.

TOTENHEM: Loris - Tripijer (od 80. Fojt), Aldervereld, Fertongen (od 38. Sisoko), Sančez, Rouz (od 79. Dejvis) - Vanjama, Eriksen, Ali - Mura i Ljorente.

AJAKS: Onana - Taljafiko, Blind, De Liht, Feltman - Šene (od 65. Mazraui), De Jong, Van be Bek - Neres, Ziješ (od 87. Huntelar) i Tadić.

Meč je sudio španski arbitar Antonio Mateu Lahoz.


N    A    J    A    V    A

Svako je na svoj način obeležio ovosezonsku Ligu šampiona.

Totenhem je u najuzbudljivijem dvomeču preživeo i kasni gol Mančester sitija za prolaz, a potom se radovao zbog uvođenja VAR tehnologije koja je presudila u njihovu korist i odvela ih u polufinale najjačeg klupskog takmičenja.

Tamo ih čeka Ajaks koji je veliki i uspešan klub, ali je jačanje "liga petice" negativno uticalo na njih tako da su se "izgubili" u 21. veku večito gledajući samo profit od transfera...

Ove sezone su zaigrali prepoznatljivo dobar fudbal i sa najzrelijom generacijom igrača od kasnih devedesetih godina uspeli su da naprave dva velika iznenađenja izbacivši Real Madrid i Juventus, verovatno prve favorite za osvajanje "ušatog" pehara.

Sada samo jedan od ovih timova može da "izgura" herojsku sezonu do kraja.

Maurisio Poketino odlučio se da na ovom meču izađe sa pet igrača u poslednjoj liniji dok je priliku od starta dobio i praktično jedini napadač na raspolaganju - Fernando Ljorente, dok kod Ajaksa nema značajnih odstupa od najvažnijih utakmica sezone.

Ponovo će Dušan Tadić biti napadač, dok se u startnu postavu vraća i Nikolas Taljafiko, nakon što je odradio suspenziju dobijenu protiv Juventusa.

IZ MINUTA U MINUT:

90+3' - KRAJ! AJAKS JE BLIŽI FINALU LIGE ŠAMPIONA!

87' -
Klas Jan Huntelar na terenu, umesto Hakima Ziješa.

80' -
Nema baš puno rešenja na klupi Poketino, menja bekove. Dejvis i Fojt umesto Rouza i Tripijera...

78' - NERES! STATIVA!

Stao je Ugo Loris, nije mogao ništa da učini, pogledala ga je sreća...

Sjajan kontra napad izveli su igrači Ajaksa, Tadić je ostao "na kapici" sam, odlučio je da produži na levu stranu za Neresa, a udarac Brazilca u kontra stranu ostao je samo na stativi, nije se odbio ka mreži.

75' -
Tu su Spursi, ali ne prave šanse. Tek šut Danija Rouza iz trka s leve strane, ali i ovo je izblokirano, praktično je bez posla Onana, sem što svako malo mora da boksuje loptu posle centaršuteva igrača Totenhema.

65' -
Bek umesto veziste, Mazraui menja Šenea.

60' -
Totenhem drži posed lopte, ali nema oštrine u njihovim napadima.


51' -
Ajaks koriti to što je Totenhem krenuo ofanzivnije, tako da sve više gledamo duele "dva na dva" ili "tri na tri", ali fali završni pas gostima večeras, bilo je situacija iz kojih su morali da naprave više, bar su pravili protiv Reala...

50' -
Dele Ali je sve opasniji i prvi je šutnuo u gol Onane!

46' -
Odličan početak drugog poluvremena i odmah šut Sisoka koji je izblokiran, pa pokušaj Taljafika koji ide pola metra pored stative Lorisa.

45+3' -
Ponovo je Kiran Tripijer poslao odličan centaršut i ponovo je Ajaks loše branio prekid, ali i udarac Tobija Alderverelda je bio s prevelike udaljenosti. Lopta je otišla preko gola, tako da Totenhem poluvreme završava bez šuta u okvir gola, ali su u poslednjih desetak minuta definitivno podigli nivo igre i saterali Ajaks na njihovu polovinu.

Udarac Sisoka je završio malo pored gola, pa to najavljuje bolje poluvreme Spursa.


38' -
Ne može Fertongen, oseća vrtoglavicu.

Tražio je izmenu i ovo će biti veliki problem za Spurse, zameniće ga Musa Sisoko, tako da se Rouz vraća na mesto beka, na kom je i počeo utakmicu.

Totenhem će sada zaigrati sa "dijamantom" na sredini, što je treća formacija od početka.


Pet minuta nadoknade!

34' -
Nekoliko minuta traje pauza zbog povrede Fertongena. Sudarili su se Onana, Aldervereld i on, a najgore je prošao Fertongen pošto mu je majica potpuno krvava... Vratiće se na teren, a videćemo koliko je ovo poremetilo tempo.


29' -
Eriksen je pobegao Taljafiku koji za start s dve noge dobija žuti karton.

26' -
Budi se Totenhem. Loše je bio postavljen Dejli Blind kod prekida, otresao ga je Fernando Ljorente i dočekao idealan centašut Kirana Tripijera, ali je bio pomalo i daleko od gola, tako da lopta nije iznenadila Onanu i ide pored stative.

24' - Igra se Ajaks!

Divan dupli pas Tadića i Van den Beka, ali ovoga puta Loris u boljoj poziciji i ulazi u šut Holanđaninu, ili bolje rečeno lopta ga pogađa u koleno...


20' -
Još ništa nismo videli od Totenhema. Zanimljivo, Deni Rouz se sada pomera u vezni red kada Totenhem ima loptu, dok Jan Fertongen odlazi na mesto levog beka. Da vidimo da li će ova promena pomoći Spursima da zaigraju bolje.


17' -
Očajna igra Danija Rouza, umalo autogol prilikom otklanjanja opanosti. Pa faul u opasnoj zoni...

15' - GOOOOOL! VODI AJAKS! VAN DEN BEK! 0:1!

I ponovo je izbegao ofsajd zamku kao protiv Juventusa!

Talentovani Doni van den Bek se "ušunjao" između Davinsona Sančeza i Denija Rouza, prihvatio je pas Lasea Šenea, sačekao da se Kolumbijac oklizne, a onda je lako savladao Uga Lorisa koji iz te pozicije nije imao šanse.

Videlo se od početka kako je Ajaks raspoloženiji s loptom i kako njihovo brzo kombinovanje nanosi štetu rivalima...

Postojalo je samo pitanje da li je ofsajd, ali Lahoz je pokazao na centar.


10' -
Već mnogo puta su se igrači Ajaksa okliznuli na svojoj polovini, možda je njihova polovina navlažena više nego inače?

7' -
I jedni i drugi pokušavaju da "zidaju" iz poslednje linije, bez većih uspeha za sada. Opreznija varijanta obojice trenera, nema rizičnijih dodavanja, kada rivali zatvore sigurnu putanju, igrači se odlučuju na dugu loptu...

1' -
Meč je počeo!

- Igrači su na terenu...


- Navijači Ajaksa se već dobro zabavljaju...


- Podsećamo vas da ćete na MONDU moći da pronađete hajlajtse u HD formatu.

- Za Totenhem neće igrati Hari Vinks, Hari Kejn, Serž Orije i suspendovani Heung-Min Son, dok je kod Ajaksa jedino važno ime Mazraui.

- Dušan Tadić je ove sezone u Ligi šampiona zabeležio šest golova i četiri asistencije. Protiv Totenhema u Premijer ligi je slavio samo jedanput dok je igrao za Sautempton, a protiv njih je upisao gol i dve asistencije.

- Čak četiri sadašnja fudbalera Totenhema stigla su iz Ajaksa...

- Pred meč sa Ajaksom, Maurisio Poketino se požalio što njegova ekipa nije imala "slobodan vikend" u Premijer ligi kako bi se odmorila za polufinale Lige šampiona, na šta mu iz Ajaksa nisu ostali dužni govorivši o novcu koji dobijaju.

- Pogledajte MONDO podkast razgovor o Ajaksovoj sezoni.

Sve u 16 Mondo podcast, gost: Vladimir Živković, tema Ajaks
Izvor: MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC