• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta sve možeš za 8 sekundi kada si Luka Jović

Autor mondo.rs

Znao je Rebić, a znalo je i 40.853 srećnika na tribinama, da će lopta završiti u mreži, jedino je do 37. sekunde 48. minuta bilo nepoznato kojom će nogom naš fudbaler savladati najskupljeg golmana svih vremena.

 Luka Jović gol Čelsi Anjtraht FOTO VIDEO Izvor: MONDO/Arenasport screenshot

Ante Rebić poskočio je u 35. sekundi 48. minuta utakmice na "Stamford bridžu" proslavljajući pogodak koji će tri sekunde kasnije postići njegov kolega iz napada Luka Jović.

Kao što Andre Igodala proslavlja sa navijačima trojku pre nego što Stefen Kari izbaci loptu, kao što je Điđi Bufon posmatrao kako lopta preleće živi zid posle udarca Andree Pirla, kao što je Asafa Pauel pogledom pratio Useina Bolta u sprintu ka svetskom rekordu, tako je i Hrvat podignutim pesnicama pokazao koliko je siguran u majstorstvo mlađeg saigrača u jednoj od najvažnijih utakmici njihovih karijera.

Znao je Rebić, a znalo je i 40.853 srećnika na tribinama, da će lopta završiti u mreži Čelsija, jedino je do 37. sekunde 48. minuta revanš utakmice polufinala Lige Evrope bilo nepoznato kojom će nogom naš fudbaler savladati najskupljeg golmana svih vremena.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


Mogao je levom, ali je pustio da mu se lopta bez dodira namesti na desnu, a onda okrenut licem golu sačekao još trenutak da otupi urođeni refleks Kepe Arizabalage i plasira loptu u ugao za koji se fudbaleri ređe odlučuju.

Nekoliko momenata kasnije, Jović se našao u zagrljaju navijača Ajntrahta, koji su pre i posle toga držali čas navijanja u Londonu, ispostaviće se i gradu u kom je posle produžetaka i dramatične penal serije završeno njihovo nezaboravno putovanje Evropom u sezoni 2018/19.

"Orlove" je od finalne utakmice u Bakuu delio udarac Martina Hinteregera za 4:2 u penal seriji pred izlazak Davida Luiza na šut istine, pre koga su Sebastijan Aler, Jović i Džonatan De Guzman sigurnim udarcima doveli u pitanje sve-englesko finale za koje su navijači Arsenala u to vreme već jurili karte preko interneta.

Ipak će ga biti, jer je Hintereger popustio pod pritiskom i najavio promašaj Gončala Pasijensije kojeg je trener Adolf Hiter poslao na teren u 118. minutu produžetka umesto Mijata Gaćinovića uveren da je Portugalac pravi izbor za udarce sa 11 metara. Eden Azar to nije umeo da ne kazni, pa je osvajač Kupa UEFA iz sezone 1979/80 ostao bez prilike da 29. maja ponovi najveći uspeh u 120 godina postojanja.


Navijači će polufinale sa Čelsijem pamtiti po Jovićevom golu za 1:0 na "Waldštadionu" i 1:1 na "Stamford bridžu", na kom je 22-godišnjak iz Bijeljine u samo osam sekundi pokazao svetu kakav je strelac i kakav će tek biti.

Srbin je zapravo osam sekundi postizao deseti gol ove sezone u Evropi, u kojoj se ovog petka još više govori o momku koji je od 53 pogotka u klupskom fudbalu 23 postigao desnom, 21 levom i devet glavom.

U akciji započetoj na polovini Ajntrahta u 29. sekundi 48. minuta utakmice pri rezultatu 1:0, Jović je do postizanja gola uspeo da se iskrade čuvaru iz perifernog vida, izbegne ofsajd zamku, naglim promenom ritma izbaci Davida Luiza iz igre driblingom bez lopte, odigra grudima za dobrog druga iz reprezentacije, ponovo izbegne ofsajd zamku čekajući da Mijat da znak za ulazak u šansu, varkom tela izbaci Arizabalagu iz ravnoteže i iz drugog kontakta sa loptom pošalje loptu u mrežu u 37. sekundi 48. minuta.

Izvor: MONDOgif

Važne uloge u napadu koji je započeo Makoto Hasebe imali su Dani Da Kosta i Simon Faket na bokovima i odlično postavljeni Rebić.

Oni su pravovremenim kretnjama "rastegli" poslednju liniju odbrane Čelsija i "raširili" prostor na kom se Jović, potom, poigrao za čuvarom iz Brazila.

Jović je Luiza "načeo" još dok ni Mauricio Sari nije naslućivao opasnost. 


Znajući sa Hiterovih treninga da Hasebe neće proćerdati dragocen posed dugom loptom sa polovine terena, lukavi napadač šunjao se u ofsajd poziciji van Luizovog vidokruga dovoljno dugo i ostavio ga bez ideje o svom narednom potezu dok je Japac osvajao metre na sredini.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot

Kada je saigrač već bio dovoljno blizu, Gaćinović spreman u prostoru između dve linije plavih, Jović je ušao u liniju između Emersona i Luiza i dao znak da je spreman za sprint.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


Kretnjom u leđa Luizu i potom promenom pravca uz "ABS kočnice", Jović je prvi put predriblao čuvara i ostavio ga u sekundi zakašnjenja za svakim svojim narednim potezom.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


Svestan da Luiz ne može da stigne na skok duel i da ga ništa neće oboriti s leđa, mirno je spustio loptu za Gaćinovića sa kojim se dovoljno dobro poznaje da zna šta sledi.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


I Luiz je znao, ali uveliko bio izbačen iz igre - drugi put u sekundi - jer se Luka odmah po doskoku otvorio telom za ulazak u šansu u koju ga je Gaćinović "lansirao" pasom iz prve, naravno.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


Ne samo Rebić, i Vilijan je podignutih ruku, samo iz drugih razloga razume se, posmatrao kako Jović sebi bez kontakta sa loptom otvara bolju poziciju za udarac od one za koju bi se odlučili mnogi i šutirali levom.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


U tom deliću sekunde, Arizabalaga je već "propao" u kolenima i ostao ukopan pred hladnokrvnim napadačem koji se umesto "male mreže" odlučio za paralelu uz stativu iza koje je počinjao deo tribina sa navijačima Ajntrahta.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


Sliku nasmejanog mladića koji im trči u zagrljaj, trijumfalno šireći ruke, videli su i na gostovanju u Milanu, gde je "otresao" Štefana de Fraja pa lobom izbacio Inter. Videli su i u Lisabonu, gde se ukopao u mestu posle punog sprinta i plasirao loptu u mrežu kluba čiji je igrač bio u tom trenutku.

Izvor: MONDO/Arenasport screenshot


Videli su i u Londonu, gde je Jović postigao 27. gol u sezoni u kojoj se najviše radovao 24. februara kada je postao ponosni tata.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC