• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Fudbal za prijateljstvo" za Ginisa!

Autor mondo.ba

Finale projekta u Madridu će sigurno biti nezaboravno za djecu iz 54 zemlje svijeta.

Po svim informacijama koje stižu iz Madrida, ovogodišnje Finale projekta “Fudbal za prijateljstvo” će biti najzanimljivije za njegove mlade učesnike - ikada!

Najveći globalni društveno-odgovorni projekat za djecu u sportu, pokrenut 2013. od strane kompanije “Gazprom” - vodećeg partnera UEFA i FIFA - ove godine će okupiti djecu iz 54 zemlje Evrope, Afrike, Azije i Južne i Sjeverne Amerike na završnom Forumu u glavnom gradu Španije, u sedmici u kojoj se igra finalna utakmice Lige šampiona između Liverpula i Totenhema.

"Međunarodni kamp fudbala i prijateljstva", edukativno-zabavno-sportski koncept koji će uključiti sve mlade i odrasle učesnike projekta kroz brojne kurseve, radionice, predavanja i treninge, predvodiće globalni ambasador projekta, legendarni njemački fudbalski as Franc Bekenbauer, koji će sa učesnicima dijeliti svoje bogato iskustvo sa terena i van njega.

Kako bi druženje i komunikacija među učesnicima bila još slikovitija, proslavljeni engleski ilustrator Bil Espri, autor širom svijeta poznatih slikovnica “Love is…” dizajnirao je posebni paket stikera "Fudbal za prijateljstvo 2019", za šta su mu inspiraciju pružile neke od nosećih "Devet osnovnih vrijednosti" projekta - prijateljstvo, jednakost, duh fer-pleja, zdravlje i posvećenost.

Ovaj jedinstveni paket stikera, dostupan samo korisnicima iMessage i WhatsApp-a, će pružiti svim poklonicima projekta priliku da podijele svoje emocije i vrijednosti projekta na ovaj izražajan način. Bil Espri je stvorio i zvanične maskote projekta "Fudbal za prijateljstvo" - kučence Fredija i mačkicu Fridu - simbole raznolikosti koje spajaju prijateljstvo, poštovanje i razumijevanje.

Od ove godine, međunarodni projekat za decu “Fudbal za prijateljstvo” dobija i svoju zvaničnu himnu; Dejvis Kanjola, 22-godišnji student iz Ugande, prošlogodišnji predstavnik svoje zemlje na završnom Forumu projekta u Moskvi, izvešće svoju kompoziciju sa pratećim bendom na Trgu Major u Madridu, na Svečanoj ceremoniji i dodjeli nagrada i trofeja “Fudbala za prijateljstvo”.

Da i ovu sezonu projekta proslavi novi rekord postaraće se njegovi učesnici. Mladi igrači, novinari, sudije i treneri koji budu učestvovali na glavnom fudbalskom treningu mješovitih “Timova prijateljstva” kandidovaće se kod prestižne organizacije za zabilježavanje rekorda "Guinness World Records".

Predvođeni ambasadorom Francom Bekenbauerom, njihov cilj će biti da predstave najveći broj različitih nacionalnosti fudbalera u okviru aktivnog fudbalskog programa na terenu, u istoriji ovog sporta do sada, pred zvaničnim bilježnikom ove renomirane publikacije.

Ambasadori Bosne i Hercegovine u Madridu su djeca iz četiri bosansko-hercegovačka grada i opštine, Banjaluke, Sarajeva, Teslića i Gračanice - Slavko Roguljić, Anja Gačić, Samra Osmanović i Lejla Salihović.

“Nestrpljivi smo, jako se radujemo upoznavanju djece iz cijelog svijeta i ovoj fudbalskoj manifestaciji. Sad znamo da ćemo imati svoju himnu i da imamo stikere, a da budemo dio postavljanja svjetskog rekorda baš je velika čast za nas. Prisustvovati finalu Lige šampiona će biti više od ostvarenja snova. Brojimo dane do polaska”, rekla je Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka Bosne i Hercegovine, koja u Madridu ima ulogu trenera jednog od timova koji će igrati utakmice ”Fudbala za prijetaljetsvo”.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC