• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" u Torinu iz "2 u 1", EURO sve dalje

Autor mondo.ba

Bosna i Hercegovina je u utorak uveče poražena u Torinu poslije preokreta Italije - 2:1 (0:1) u četvrtom kolu kvalifikacija za EURO 2020.

 "Zmajevi" su odigrali vjerovatno najbolju utakmicu u kvalifikacijama za šampionat Evrope, ali su na kraju ostali kratkih rukava na "Alijanc Areni" u Torinu poslije preokreta "azura", iz dvojke u keca!

ITALIJA - BiH 2:1 (0:1)

Izabranici Roberta Prosinečkog odlično su ušli u meč i poslije nekoliko propuštenih prilika stigli do prednosti poslije akcije iz "fudbalskih udžbenika" u 33. minutu koju je rutinski završio kapiten Edin Džeko.

Međutim, u nastavku, "azuri" su kaznili loše postavljanje odbrane nakon kornera koji je volej udarcem u mrežu Ibrahima Šehića okončao Lorenco Insinje, a napadač Napolija je u 86. minutu asistirao Marku Veratiju za pobjednički pogodak domaćina.

BiH je poslije četvrtog kola spala na pretposljednje mjesto na tabeli grupe J i sve je dalje od Evropskog prvenstva 2020. godine, ali još nije ništa izgubljeno iako će biti jako teško da "zmajevi" kroz kvalifikacije prođu na završni turnir.

Ipak, postoji još šansa i kroz Ligu nacija...

...
Izvor: Dailymotion/viralwebclips

Sa Miralemom Pjanićem u timu, "zmajevi" su potpuno drugačija ekipa koju iako su osvojili bodove, izabranici Roberta Manćinija nisu nadigrali večeras u Torinu.

Za razliku od utakmice u subotu u Tampereu, kada je BiH izgledala kao razbijena vojska, u Torinu su fudbaleri pokazali potpuno drugačije lice iako su upisali drugi vezani poraz.

Poslije početnog ispitivanja snaga i sa po jednom polušansom na obje strane, prvu pravu priliku kreirali su "zmajevi" u 18. minutu kada je poslije kontranapada Džeke, Edina Višću je izblokirao Leonardo Bonući i lopta je otišla pored stative.

Nastavili su izabranici Roberta Prosinečkog da igraju fudbal na stadionu Alijanc" pred oko 35.000 gledalaca, od čega oko 7.000 navijača BiH i stigli do prednosti nakon sjajne akcije Darka Todorovića, Muhameda Bešića i Edina Višće.

A za egzekuciju iz peterca se postarao Džeko - 0:1. Bio je to 56. gol centarfora BiH na njegovom 103. nastupu u nacionalnom dresu.

Do odlaska na odmor u poluvremenu Manćinijev tim je bio u nokdaunu, do samog finiša kada je Ibrahim Šehića odlićčno odbranio udarac Fabiju Kvaljareli.

Početkom nastavka, nova propuštena šansa za BiH jer je Amer Gojak sa nekoliko metara loše zahvatio loptu glavom poslije centaršuta Muhameda Bešića, a kazna za promašeni "zicer" uslijedila je samo par minuta kasnije.

Nakon kornera Federika Bernadeskija, sam kao duh na 16 metara je uhvatio volej Lorenco Insinje a Šehić samo pogledom ispratio let lopte u mrežu - 1:1.

Međutim, "zmajevi" ni poslije izjednačenja Italijana nisu "pali" u psihološkom smislu, već su nastavili da igraju i opasno prijete Salvatoreu Siriguu.

Eldar Ćirić je propustio dobru šansu u dva navrata, Sirigu je odbranio prvi put, a potom i Leonardo Bonući. Nakon toga, Elvis Sarić je bio za malo neprecizan, da bi potom i Sirigu ukrotio i udarac Višće.

U posljednjih 15-ak minuta "zmajevi" su malo pali, a Manćini sve karte bacio u napad igrajući sa čak tri špica, što mu se isplatilo u 86. minutu.

Strijelac izjednačujućeg gola, Lorenco Insinje je probio po lijevoj strani i u sredini pronašao Marka Veratija, koji je pogodio suprotan ugao za preokret i nastavak maksimalnog učinka za Italiju - 2:1.

Italija: Sirigu; Manćini (De Šiljo 66), Bonući, Kjelini, Emerson Palmijeri; Barela, Žoržinjo, Verrati; Bernardeski (Beloti 80), Kvaljarela (Kijeza 46), Insinje. Selektor: Roberto Manćini

Bosna i Hercegovina: Šehić; Todorović, Bičakčić, Zukanović, Ćivić (Nastić 71); Bešić, Pjanić, Sarić; Višća, Džeko, Gojak (Cimirot 80). Selektor: Robert Prosinečki

GRUPA J (20.45)

Italija - BiH 2:1 (0:1)
/Verati 86, Insinje 49 - Džeko 33/

Grčka - Jermenija 2:3 (0:2)
/Zeka 54, Fortunis 87 - Karapetijan 8, Gazarijan 33, Barsegijan 74/

Lihtenštajn - Finska 0:2 (0:1)
/Puki 37, Kalman 57/

TABELA: Italija 12, Finska 9, Jermenija 6, Grčka 4, BiH 4, Lihtenštajn 0.

Preostalih šest kvalifikacionih mečeva igraće se od septembra do novembra ove godine. 

TOK UTAKMICE

- kraj -

90+4. minut - Lorenco Insinje je propustio šansu da stavi tačku na novi trijumf "azura". 

90. minut - Igraće se još četiri minuta sudijske nadoknade.

86. minut - GOOOOL! Preokret Italije! Poslije prodora Lorenca Insinjea i povratne lopte na 10-ak metara iskosa, mrežu BiH pogodio je Marko Verati - 2:1.

84. minut - Šehić je "ukrotio" udarac Žoržinja sa 25 metara.

80. minut - Izmjena kod "zmajeva". U igri je Gojko Cimirot umjesto Amera Gojaka.

73. minut - Ponovo šansa za "azure" nakon centaršuta iz kornera i ponovo je Ibrahim Šehić odlično odbranio i spriječio preokret. Najviši u skoku bio je Đorđo Kjelini.

72. minut - Izmjena u timu BiH, zbog povrede Eldar Ćivić napušta teren, a umjesto njega je Bojan Nastić.

70. minut - Odlična šansa za Italiju, Lorenco Insinje je odlično šutirao ali Ibrahim Šehić je odlično intervenisao.

62. minut - Žuti karton za Elvisa Sarića.

62. minut - U proteklih nekoliko minuta, ofanziva "zmajeva". Najprije Elvis Sarić, a potom i Edin Višća i Edin Džeko su imali šanse da dovedu BiH do nove prednosti, ali se ispriječio Salvatore Sirigu.

53. minut - Solidne šanse za Eldara Ćivića u dva navrata, ali nema promjene rezultata.  

48. minut - GOOOOL! Izjednačenje! Italija je poravnala rezultat golčinom Lorenca Insinjea, koji je uhvatio volej nakon centaršuta Bernadeskija iz kornera - 1:1.

47. minut - Sjajna šansa za BiH. Muhamed Bešić je centrirao sa desne strane, a Amer Gojak glavom loše zahvatio loptu sa nekih sedam-osam metara.

46. minut - Nastavljena je utakmica na Alijanc stadionu. Roberto Manćini je u igru poslao Federika Kijezu umjesto Fabija Kvaljarele.

- poluvrijeme - 

44. minut - Po žuti karton dobili su Eldar Ćivić i Muhamed Bešić.

41. minut - Odlična odbrana Ibrahima Šehića, koji je spriječio izjednačenje poslije udarca Fabija Kvaljarele.

33. minut - GOOOOL! "Zmajevi" vode u Torinu! Strijelac je Edin Džeko, njegov 56. pogodak u dresu BiH! Sjajna akcija Darka Todorovića za Muhameda Bešića, koji je majstorski petom pronašao Edina Višću, a ovaj proslijedio u peterac za Džeku - 0:1.

26. minut - Lorenco Insinje je primirio jednu loptu na ivici kaznenog prostora, međutim, loše je šutirao i nije bilo opasnosti za Ibrahima Šehića.

20. minut - Nova polušansa za BiH, poslije centaršuta Darka Todorovića neprecizan je bio Edin Džeko.

18. minut - Kapiten BiH Edin Džeko povukao je novu kontru i uposlio Edina VIšću, koji je šutirao za malo pored gola. Šteta, najbolja šansa dosad na utakmici, doduše izblokirao je Leonardo Bonući.

15. minut - Italijani napadaju, a izabranici Roberta Prosinečkog vrebaju priliku da iz kontre ugroze gol domaćina. Iz jednog takvog Muhamed Bešić je upropastio lošim pasom ka Edinu Višći.

5. minut - Prvi korner za "zmajeve", ali bez opasnosti za Salvatorea Sirigua.

3. minut - "Azuri" su zaprijetili udarcem Fabija Kvaljarele sa 18 metara, ali lopta je prohujala pored lijeve stative gola BiH.

1. minut - Počeo je susret u Torinu, sretno "zmajevi".

- Na stadionu "Alijanc" u Torinu prisutno je oko 35.000 navijača od čega oko sedam hiljada će bodriti "zmajeve".

NAJAVA

Poslije bolnog poraza od Finske u Tampereu (2:0), "zmajevi" će na "Alijanc Areni" pokušati da poprave utisak, a selektor Robert Prosinečki se odlučio na nekoliko izmjena u odnosu na prethodni duel, pa je na klupi ostavio Tonija Šunjića, Gojka Cimirota i Harisa Duljevića.

Miralem Pjanić je odslužio suspenziju zbog crvenog kartona protiv Grčke (2:2) i biće u startnih 11, Šunjića će zamijeniti Darko Todorović, a starter je i Amer Gojak i to na poziciji lijevog bočnog igrača.

BiH i Italija do sada si odigrale jedan prijateljski duel, 6. novembra 1996. na Koševu, kada su "zmajevi" slavili golovima Hasana Salihamidžića i Elvira Bolića (2:1).

Ermin Bičakčić je pomjeren na stopersku poziciju.

Italijanski selektor Roberto Manćini u odnosu na prethodni dvoboj u Atini protiv Grka (0:3) je u vrh napada stavio veterana Fabija Kvaljarelu umjesto Andree Belotija.

Meč će voditi sudijska četvorka iz Španije. Glavni sudija je Ksavijer Estrada Fernandez, a pomagaće mu Havijer Rodrigez i Teodoro Sobrino. Četvrti sudija je Rikardo De Burgos.

Sastavi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC