• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJAVA polufinala Brazil - Argentina: Kada je fudbal SVE

Autor mondo.rs

Polufinale Kopa Amerika, Brazil – Argentina, ekskluzivno na Arena sport 1, početak 02:30.

Južna Amerika podrhtava...

Tlo iznad Belo Orizontea uveliko je užareno i izbacuje dim a pokretanje lavine očekuje se u noći između utorka i srijede kada na teren izađu igrači dva arhi rivala, dvije reprezentacije čiji susreti predstavljaju esenciju fudbala.

Brazil ili Argentina? U finalu ima mjesta samo za jednu od ove dvije reprezentacije.

Breme favorita natovarilo se na pleća domaćina, odnosno Brazilaca koji su barem do sada znali da iskoriste vjetar u leđa koji je dopirao sa tribina.

Čile ne utjeruje strah u kosti, ali opet hoće Kopu!


Lišeni pomoći Nejmara, koji u posljednje vrijeme više uživa status selebritija nego fudbalske zvijezde, što zapravo jeste, Brazilci su se oslonili više na kolektiv nego na pojedinca.

Takav timski duh ipak je iznjedrio individualni učinak jednog igrača, Felipea Kutinja. Fudbaler koji je za basnoslovni novac prešao iz Liverpula u Barselonu blista u dresu nacionalnog tima...

Na drugoj strani, njegov saigrač u katalonskom klubu Lionel Mesi ni na ovom turniru ne uspjeva da pokaže fudbalskom umijeće i znanje u dresu Argentine. Bar ne onakvo po kojem ga prepoznaju u cijelom svijetu i na kraju krajeva nedostojno za igrača koji spada u red najboljih svih vremena.

Ovogodišnja Kopa Amerika je možda i posljednja šansa da Mesi uradi nešto veliko sa "gaučosima".

Nema sumnje da nas očekuje pravi fudbalski rat jer uvijek je tako kada igraju Brazil i Argentina. Kroz istoriju dueli ove dvije reprezentacije obilovali su tenzijama, kontraverznim potezima, incidentima ali i fantastičnim fudbalskim čarolijama i duelima nekih od najvećih fudbalskih genija.

Meč se igra u Belo Orizonteu, poprištu jedne od najvećih tragedija "Selesaa". Teško da će ikada iz glave navijači "karioka" moći da izbace poraz u polufinalu Svjetskog prvenstva 2014. godine kada su ih Nijemci ponizili rezultatom 7:1.


Slaba, ali kakva takva utjeha za Brazilce bila je ta što su upravo Nijemci onemogućili Argentinu da u finalu istog takmičenja na njihovoj teritoriji, na njihovoj Marakani podignu "Sveti gral".

Argentini je takođe izmakao trofej Kopa Amerika u prethodna dva pokušaja. Oba puta, uspješniji je bio Čile, koji i ove godine ima veliku priliku da se domogne utakmice za pehar, ukoliko u drugom polufinalnom duelu bude uspješniji od Perua.

Konačno, svi ljubitelji fudbala izuzev onih u Čileu i Peruu vjerovatno su navijali da večerašnji duel Brazila i Argentine gledaju u finalu Kopa Amerika. Ali ne, večeras u polufinalu ćemo prisustvovati drami, navijačkim uzdasima, osmjesima, suzama...

Rano ujutru po srednjeevropskom vremenu Zeleni kontinent dobiće prvog finalistu ovogodišnje Kopa Amerike.

Direktan prenos najveće fudbalske predstave na svijetu u 2019. godini, izuzimajući finale Lige šampiona, emituje se ekskluzivno na programu Arena sport 1, sa početkom u 02:30.


Dok iščekujete početak utakmice, evo nekoliko statističkih podataka i zanimljivosti koje je pripremio komentator Arena sport Nenad Milovanović, koji će večeras sjediti u komentatorskoj kabini i zajedno sa milionima fudbalskih poklonika komentarisati dešavanja sa stadiona u Belo Orizonteu.


ZANIMLJIVOSTI:

- Selekcije Brazila i Argentine susrele su se 32 puta na turniru Kopa Amerika. Uspješniji su "gaučosi" koji su slavili 15 puta naspram devet trijumfa "karioka".

- Ova dva nacionalna tima ukupno su kroz istoriju odigrali 105 međusobnih susreta i tu su ovogodišnji domaćini uspješniji jer su 42 puta teren napustili kao pobjednici. Argentina sa druge strane ima 38 pobjeda nad najvećim rivalom.

- Zanimljivo je da "Selesao" nikada nije izgubio takmičarski duel na tlu večerašnjeg protivnika.

- Posljednju pobjedu nad Brazilom kao gost, Argentina je ostvarila u prijateljskom odmjeravanju snaga 1998. godine. Ako je uopšte moguće da ova dva nacionalna tima igraju prijateljski susret.

- U prethodnih pet međusobnih duela na Kopa Amerika Brazil ne zna za poraz od Argentine. A u posljednjih 13 utakmica sa "gaučosima" izgubio je samo dvije.

- Brazil je eliminisao Argentinu u svakoj od prethodne četiri utakmice odigrane na Kopi. Bilo je to u četvrtfinalima odigranim 1995. i 1999. godine, i u finalima 2004. i 2007.


- Brazilci su izgubili dva od ukupno deset odigranih takmičarskih susreta odigranih u Belo Orizonteu. Jedan od tih poraza ujedno je i najteži u istoriji. U polufinalu Mundijala 2014. godine, Nijemci su savladali domaćina sa nevjerovatnih 7:1.

- Argentina je u posljednjih pet polufinalnih susreta imala maksimalan učinak kada je Kopa Amerika u pitanju. To isto su učinili i Brazilci u prethodnih šest polufinala.

- U dosadašnjem toku turnira Brazil je uputio najviše udaraca ka golu rivala, čak 84. Što se pojedinačnog učinka tiče, prednjači takođe Brazilac, Filipe Kutinjo sa čak 29 pokušaja. Poređenja radi, Mesi je šutirao 17 puta.

- U izostanku Nejmara, najveća zvijezda turnira, Lionel Mesi, postigao je četiri gola protiv Brazila, međutim, sva četiri na prijateljskim susretima.

- U aktuelnom timu Brazila tri igrača su pogađali mrežu "gaučosa": Kutinjo, Miranda i veteran Dani Alves.



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC