• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Debakl BiH u Jermeniji, EURO je samo san

Autor mondo.ba

"Zmajevi" u Jerevanu primili četiri pogotka i praktično izgubili sve šanse da se kroz kvalifikacije domognu plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. godine. Katastrofalna igra u odbrani skupo koštala bh. tim.

Poslije odličnih 45 minuta, malo ko je mogao očekivati da će reprezentacija BiH u Jerevanu doživjeti pravi debakl od Jermenije.

Imao je tim Roberta Prosinečkog igru, ali i rezultat nakon prvog poluvremena (1:1), ali je u nastavku po ko zna koji put zakazao, katastrolnom igrom u odbrani dopustio rivali da još tri puta zatrese mrežu Ibrahima Šehića i dođe do zasluženog slavlja.

Nakon šest odigranih mečeva, BiH na svom kontu ima samo sedam bodova i jasno je da kroz kvalifikacije neće uspjeti da obezbijedi plasman na EURO 2020. "Zmajevima" ostaje nada da to mogu učiti preko Lige nacija.

JERMENIJA - BIH 4:2 (1:1)

/Mkitarijan 3, 66, Hambartsumjan 77, Lončar 90+5 ag - Džeko 13, Gojak 70/

Sjajno je bh. tim otvorio meč i već u 3. minutu Edin Džeko našao se u sjajnoj prilici, ali kapiten "zmajeva" pogodio je stativu.

Šok je uslijedio odmah u narednom napadu, kada je Henrik Mkitarijan, novi saigrač Džeke u timu Rome, kaznio rivala i lijepim udarcem donio vođstvo svom timu.

Ipak, primljeni pogodak nije poremetio reprezentativce BiH. Nastavili su sa dobrom igrom, pa je izjednačenje uslijedilo već nakon deset minuta.

Ponajbolji igrač BiH u Jerevanu Amer Gojak sjajno je asistirao Džeki, koji rutinski pogađa za 1:1.

U sadržajnom prvom poluvremenu bilo je još prilika na obje strane, ali je egal potrajao sve do odlaska na odmor.

Potpuni pad u igri, ponajviše u fazi odbrane BIH, viđen je u nastavku.

Furioznih 15 minuta odigrali su Jermeni, svim silama krenuli ka golu Šehića i praktično je samo bilo pitanje vremena kada će se ponovo zatresti mreža gostiju.

Ipak, u tom periodu Gojak je imao još jednu sjajnu šansu da šokira domaće, ali nije uspio da pogodi.

A onda je na scenu ponovo stupio sjajni Mkitarijan.

Krilni napadač jermenskog tima u 66. minutu pronašao je rupu u odbrani BiH, te osigurao novu prednost svom timu. Prvi put u karijeri na jednom meču kapiten Jermenije postigao je dva gola za nacionalni tim.

Slavlje domaćih nije dugo trajalo, jer je već u 70. minutu Gojak odličnu partiju krunisao pogotkom i "zmajevima" osigurao novo izjednačenje.

Pitanje je kakav bi ishod meča bio da je u 72. minutu arbitar iz Francuske Benoa Bastijen bolje vidio situaciju iz šesnaesterca Jermenije.

Džeko je bio u prodoru, srušen je, ali je zaradio žuti karton zbog simuliranja, kao i Miralem Pjanić zbog prigovora. Jasno je da je Francuz grubo pogriješio, jer je prekršaj nad kapitenom BiH bio više nego očigledan.

Uslijedio je niz grešaka u odbrani BiH, te nepovezana igra u napadu, što su Jermeni iskoristili i do kraja meča postigli još dva gola.

Sjajni Mkitarijan u 77. minutu ovaj put bio je u ulozi asistenta, a Šehićevu mrežu zatresao je Hovhanes Hambartsumjan, da bi duboko u sudijskoj nadoknadi, kada su "zmajevi" krenuli na sve ili ništa, končanih 4:2 autogolom postavio Stipe Lončar, koji je u igru ušao u 80. minutu, a onda 15 minuta kasnije pogodio svoju mrežu.

JERMENIJA: Ajrapetjan, Harojan, Mkrčan (75. Grigorian), Gazarjan, Barsegjan, Hovhanisjan, Iškanjan, Mkitarjan, Hambartsumjan, Hovsepjan (79. Vardanjan), Adamjan. Selektor: Armen Gjulbudagjants.

BIH: Šehić, Bičakčić, Todorović, Kolašinac, Bešić (80. Lončar), Višća (64. Duljević), Pjanić, Džeko, Cimirot, Gojak, Zukanović. Selektor: Robert Prosinečki.

TOK UTAKMICE:

90+6 KRAJ!

90+5- GOOOL! Još jedna lopta u mreži BiH. Mkitarijan je bio u prodoru, šutirao, Šehić je uspio da zahvati loptu, koja bi otišla pored gola, ali Lončar je nespretno reagovao i zatresao svoj gol.

90+1 - Ponovo prijeti Gojak, ali volej završava preko gola.

90 - Pet minuta nadoknade.

88 - Krenuli su svi reprezentativci BiH u napad, što je otvorilo mnogo prostora na drugoj strani. Gazarjan je bio u dobroj poziciji, ali je šutirao malo pored lijeve stative Šehićevog gola.

86 - Fenomenalna šansa za 3:3, ali Ajrapetjan sjajno brani šut Bičakčića.

85 - Posljednji adut Prosinečkog je Bajić. Ušao je umjesto Todorovića.

80 - Druga izmjena u timu BiH, Bešića mijenja Lončar.

77 - GOOOL!!! Sjajni Mkitarijan sada je asistent, a strijelac Hambartsumjan, za treće vođstvo domaćih - 3:2!

75 - Još 15 minuta do kraja, ništa još nije riješeno u Jerevanu. Jasno je da i Jermenija i BiH žele pobjedu.

72 - Žuti karton za Džeku zbog simuliranja. Pokušao je fudbaler Rome da iznudi kazneni udarac, ali francuski arbitar nije mislio da se radi o prekršaju. Na osnovu usporenog snimka, jasno je da je grubo pogriješio. Još je i Pjanić zaradio žuti karton zbog prigovora.

71 - Opet "promaja" u odbrani BiH, ali Šehić brani šut Gazarjana.

70 - GOOOL! Konačno je Gojak golom krunisao dobru partiju.

OVDJE Pogledajte pogodak Amera Gojaka.

Sjajno kretanje fudbalera zagrebačkog Dinama, koji je ispratio ubacivanje sa strane i nesmetano ugurao loptu u mrežu Jermenije.

69 - Dobar prodor Gojaka, ali nema nikog pred golom Jermena. Propala je dobra prilika za izjednačenje.

66 - GOOOL!!! Još jednom je kažnjena uspavana odbrana bh. tima. Ponovo Mkitarijan, još jednom domaći vode - 2:1.

65 - Odmah se Duljević našao u prilici, ali je previše komplikovao i nije uspio da šutira.

64 - Prva reakcija Prosinečkog, Višća će na klupu, na terenu je Duljević.

63 - Mogla je BiH sada do vođstva, ali Ajrapetjan nogom brani odličan šut Gojaka.

61 - Konačno na drugoj strani prije i Višća. Prvi pokušaj "zmajeva" u nastavku, poslije više od 15 minuta igre.

61 - Ponovo šut domaćih, Mkrčan je pokušao sa distance, ali lopta opet ide direktno u Šehića, i dalje je 1:1, rezultat koji ne odgovara niti jednoj selekciji.

60 - Sada dobra pozicija za "zmajeve", odnosno Pjanića. Slobodan udarac na nekih 27-28 metara od gola Jermenije. Ipak, fudbaler Juventusa šutira visoko preko gola.

52 - Dominacija i pritisak Jermenije, "visi" gol u vazduhu. Potpuna ofanziva fomaćih na početku drugog poluvremena. Ljut je na svoje izabranike Robert Prosinečki.

51 - Greška odbrane BiH, imali su sada "zmajevi" mnogo sreće. Adamjan je, srećom, šutirao pored Šehićevog gola.

46 - Počinje drugo poluvrijeme, za sada nema izmjena.

Zanimljivih i sadržajnih 45 minuta u Jerevanu. Nije fudbalere BiH poremetio rani pogodak, već u trećem minutu, koji je postigao Henrik Mkitarijan. Uslijedili su napadi "zmajeva", koji su krunisani već u 13. minutu golom Edina Džeke za izjednaćenje. I nakon postignutog gola, tim Roberta Prosinečkog nije stao. Imali su gosti još nekoliko izuzetno dobrih prilika da u potpunosti preokrenu rezultat, ali na pauzu se ide sa 1:1.

- kraj prvog poluvremena - 

45 - Bešićev prekršaj, za novu javnu opomenu.

42 - Opet prilika za Džeku, ali nema sreće napadač "zmajeva". Ostaje 1:1.

39 - Bešić je bio u prilici da donese vođstvo BiH, ali je šutirao pravo u domaćeg čuvara mreže.

33 - Gazarjan je takođe "požutio", prvi Jermen u bilježnici francuskog sudije Bastijena.

27 - Dobar kontranapad BiH, ali loša završnica.

Cimirot je "ukrao" loptu rivalu, Džeko je dugo vukao, zatim proslijedio do Bešića, koji možda bolje da je šutirao, ali odlučio se da uposli Višću. Na kraju, slab udarac ka golu Ajrapetjana.

26 - Prvi žuti karton na meču, zaradio ga je Višća.

17 - Ponovo prijete Jermeni, i to nakon kornera.

Bila je to očigledno dobro uigrana akcija, ali srećom po bh. tim Mkitarijan ovaj put nije pogodio. Šutirao je sa nekih 18 metara preko gola.

14 - Nova prilika za Jermeniju, srećom Mkrčan šutira po sredini gola, pravo u Šehića.

13 - GOOOL!!! Već je 1:1! Majstorska asistencija Gojaka i gol Džeke, treći u tekućim kvalifikacijama.

Gol Edina Džeke pogledajte OVDJE.

Odlično se kapiten "zmajeva" snašao pred golom Jermena, sam izašao pred domaćeg čuvara mreže i rutinski pogodio za izjednačenje.

7 - Velika prilika za BiH. Pjanić je odlično izveo slobodan udarac sa lijeve strane, ali Bičakčić nije uspio ugurati loptu u praznu mrežu. Prošla je ona kroz šesnaesterac domaćih i završila u gol-autu.

3 - GOOOL!!! Ekspresna kazna na drugoj strani - Mkitarijan pogađa mrežu BiH, Jermenija vodi 1:0.

3 - Dobro otvaranje meča za "zmajeve", Pjanić je putio sjajan pas, ali Džeko nije imao sreće. Odlično je šutirao, međutim pogodio je stativu.

1 - Počeo je susret.

14.50 Uskoro počinje meč u Jerevanu, koji će suditi Francuz Benoa Bastijen.

NAJAVA UTAKMICE:

Kvalifikacije za EURO 2020. godine, reprezentacija BiH nastavlja gostovanjem u Jerevanu, gdje će u okviru šestog kola igrati protiv domaće Jermenije.

Današnji rivali sa različitim raspoloženjem dočekuju ovaj meč. "Zmajevi" su u Zenici prije tri dana bili dominantni, raspucani i ubjedljivi protiv autsajdera u grupi J Lihtenštajna (5:0), dok je Jermenija, takođe kod kuće, pružila žestok otpor favorizovanoj Italiji, ali su "azuri" ipak slavili 3:1, iskoristivši igrača više u drugom poluvremenu.

Strijelac jedinog gola za Jermene na tom meču Aleksander Karapetijan zaradio je dvije javne opomene u svega 15-ak minuta, pa je već u prvom poluvremenu morao na prinudni odmor, tako da neće biti u kombinaciji ni za današnji meč.

Tabela grupe J: Italija 15, Finska 12, Jermenija (+1) 9, BiH (+1) 7, Grčka 4, Lihtenštajn 0.

Pred početak susreta u Jerevanu, pročitajte šta su u najavi meča poručili selektor bh. tima Robert Prosinečki, te kapiten Edin Džeko.

Meč počinje u 15 časova po našem vremenu, budite uz MONDO, u tekstualnom prenosu UŽIVO ćemo pratiti dešavanja iz prestonice Jermenije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC