• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istina o Barsi: Duguju na sve strane

Autor mondo.rs

Bertomeu i njegovi direktori godišnje samo na Mesijevu platu daju preko 70 miliona evra, ali izgleda da "curi" na mnogo strana.

Fudbalski klub Barselona zaradio je rekordnih 222 miliona evra Nejmarovim otkupom ugovora i odlaskom u Pari sen Žermen u julu 2017. godine.

Dve godine i tri meseca kasnije, slavni klub nalazi se u još većim dugovima prema bankama i poveriocima u odnosu na period dok su publiku na "Kamp nou" stadionu zajedno uveseljavali Nejmar, Luis Suarez i najbolje plaćeni fudbaler sveta, Lionel Mesi.

Španska štampa bavila se ovih dana poslovanjem šampiona Španije i otkrila da, između ostalog, klub i dalje duguje 93,5 miliona evra jednoj međunarodnoj banci za kredit podignut u januaru 2018. za transfer Felipea Kutinja iz Liverpula.

Šest meseci nakon što su Nejmarovu poziciju pokušali panično da popune dovođenjem Usmana Dembelea iz Borusije Dortmund za 125, Katalonci su naredne zime platili "redsima" još 145 miliona evra za Brazilc, tako da su uspeli da naprave minus od 142 miliona u istoj kalendarskoj godini (!?) u kojoj je Nejmar aktivirao izlaznu klauzulu i otišao u Pariz.

Dovoljno je reći da je Kutinjo u međuvremenu prosleđen na pozajmicu u Bajern, dok se Dembele i danas muči da izbori status prvotimca, uprkos prilično dugim Mesijevim problemima sa povredom na startu sezone 2019/20.

Barselona je 2018. završila na "pozitivnoj nuli" kada su transferi igrača u pitanju, zahvaljujući prodajama Paulinja, Jerija Mine, Đerarda Delofeua, Aleša Vidala, Marlona i još nekolicine "drugopozivaca", ali je ovog leta ponovo mahnito kupovala i potrošila 255 miliona evra na pojačanja, od kojih je samo Atletiko Madridu leglo 120 za izlaznu klauzulu u ugovoru Antoana Grizmana.

Kutinjo je postigao 21 gol uz 11 asistencija na 76 utakmica, ali uprkos solidnoj statistici nijednog trenutka nije zaigrao kao dostojan naslednik Inijeste ili Nejmara - iako je dobijao šansu na obe pozicije u timu.

Ajaks je na Frenkiju de Jongu zaradio 75, Valensija 26 na transferu golmana Neta, Žunior Firpo plaćen je Betisu 18, dok je za Emersona dato Atletiko Mineiru još 12 miliona, pa se klub uprkos enormnim prihodima od sponzora, TV prava, prodaje ulaznica, dresova i ostalih oficijelnih proizvoda ponovo survao u minus.

Barsa, navodno, samo bankama duguje 257,5 miliona evra, a uzrok nije samo neracionalno trošen novac na pojačanja (primera radi, Malkom je plaćen 45 miliona evra) već i astronomske zarade prvotimaca među kojima se izdvaja Mesijev novi ugovor potpisan do 2021. godine.

"Blaugrana" godišnje izdvaja 70,75 miliona evra samo za platu legendarne "desetke". Kada plati porez, neponovljivom 32-godišnjaku potom ostaje otprilike 50 miliona na računu.

Zbirno, plate igrača prvog tima iznose 280 miliona evra godišnje.

Godišnje bruto plate fudbalera Barse u milionima evra:

70,75 - Lionel Mesi (32)
45,83 - Antoan Grizman (28)
23,40 - Luis Suarez (32)
20,83 - Frenki de Jong (22)
14,94 - Serđo Buskets (31)
13,35 - Ivan Rakitić (31)
12,74 - Đerar Pike (32)
12,00 - Usman Dembele (22)
12,00 - Samuel Umtiti (25)
09,96 - Serđi Roberto (27)

Loši finansijski rezultati i dugovi nastali preplaćivanjem pojačanja, poput Dembelea, Kutinja, pa i Grizmana (njih trojica plaćeni su 390 miliona evra) ujedno su jedan od razloga zbog kojih kasni pompezno najavljeno renoviranje i pokrivanje vremešnog "Kamp nou" stadiona.

Poznavaoci prilika u španskom fudbalu tvrde da su predsednik Đozep Marija Bertomeu i njegov bord direktora serijom odluka donetih pod pritiskom nagomilali dugove, pokušavajući da zadrže Mesija do kraja karijere u klubu i, pritom, obezbede mu konkurentan tim za osvajanje Lige šampiona u eri posle Karlesa Pujola, Ćavija Ernandeza i Andresa Inijeste.

Koliko su u tome uspeli, može se lako zaključiti iz rezultata na sportskom i ekonomskom planu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC