• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od pobede na "Emirejtsu" do straha za budućnost

Autor mondo.rs

Švedski prvoligaš Estersunds pre dve sezone je bio "hit" Lige Evrope, a sada do kraja godine mora da pronađe 1,2 miliona evra kako bi izbegao bankrot.

Sezona 2017/18 bila je fantastična za švedski Estersunds, koji je samo godinu dana posle debija u prvoj nacionalnoj ligi osvojio Kup Švedske, plasirao se u Ligu Evrope preko Galatasaraja i Paoka i onda prošao dalje iz grupe u kojoj su još bili Atletik Bilbao, Herta i ukrajinska Zorja.

U 1/16 finala isprečio se moćni Arsenal, ali je Estersunds zapretio senzacijom kada je posle 0:3 na svom stadionu, već u 23. minutu revanša na "Emirejtsu" stekao dva gola prednosti.

Tim Arsena Vengera u drugom poluvremenu je smanjio na 1:2, što je bio i konačan rezultat, tako da se Arsenal očekivano našao među 16 najboljih, ali su Šveđani, pod vođstvom aktuelnog menadžera Brajtona Grejema Potera, pobrali novu rundu aplauza za svoje igre.

Samo 20 meseci kasnije, realnost je žestoko udarila klub iz istoimenog grada u centralnoj Švedskoj.

Estersunds do kraja godine mora da pronađe 15 miliona kruna (nešto manje od 1,4 miliona evra) kako bi izbegao odlazak u stečaj. Dve trećine od te sume potrebno mu je do 31. oktobra, a za sada je obezbeđeno šest miliona kruna, prenosi "Bi-Bi-Si".

Tu je i poreski dug, u iznosu od oko 120.000 evra, koji treba platiti do početka sledećeg meseca.

"Za nas fudbalske zaljubljenike alternativa ne postoji. Estersund je nezamisliv bez vrhunskog fudbalskog kluba", stoji u klupskom saopštenju.

Navijači i kompanije zamoljeni su da doniraju novac, a jedan od onih koji su se odazvali je Grejem Poter, koji je posle jedne sezone u Svonsiju ovog leta preporodio Brajton.

Kola su krenula nizbrdo polovinom prošle godine, kada je pritvoren tadašnji predsednik kluba Daniel Kindberg, pod čijim vođstvom su ostvareni svi veliki uspesi. Kindberg je pod optužnicom da je izvršio velike finansijske malverzacije, a neke od umešanih kompanija bile su sponzori Estersundsa.

Klub je zbog svega toga pretrpeo štetu od oko 30 miliona kruna i zapao u tešku situaciju.

"Situacija je kritična. Sve se desilo brzo i pravo niotkuda, imajući u vidu gde se klub nalazio ne tako davno. Bio je to neverovatan put, ali od tada se mnogo toga dogodilo iza kulisa. I nismo mi jedini švedski klub u finansijskim problemima. Teško je takmičiti se na najvišem nivou i izdržavati samog sebe", rekao je "Bi-Bi-Siju" trener Estersundsa Jan Burčnel.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC