• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pižon - sa Temišvarom gubio samo od Sitija

Vladimir Petrović je novi selektor Srbije, objavio je srpski nacionalni fudbalski savez.

 Pižon - sa Temišvarom gubio samo od Sitija Izvor: MONDO

Istovremeno, na sajtu Temišvara objelodanjeno je da se Pižon rastao sa dosadašnjim klubom.

Rumunski prvoligaš je saopštio da je saradnja sa srpskim trenerom završena, a da će ga naslijediti stručni tim na čelu sa proslavljenim reprezentativcem, Kozminom Kontrom.

Pižon je preuzeo Temišvar početkom juna. Ekipa zauzima sedmo mjesto poslije sedam prvenstvenih kola, bez poraza, ali sa samo dvije pobjede (i pet remija).

U kvalifikacijama za Ligu Evrope Temišvar je eliminisan od Mančester sitija (0:1, 0:2), pošto je prethodno u uzbudljivom revanšu izbacio Haku - 3:3. U Finskoj je pobijedio 2:1.

Vladimir Petrović je trenerskim poslom počeo je da se bavi 1989. godine, a najveći uspjeh postigao je sa mladom reprezentacijom Srbije i Crne Gore plasmanom u finale Evropskog prvenstva 2004. u Njemačkoj.

Nekada jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije, najveći dio igračke karijere proveo je u Crvenoj zvezdi. Bio je predvodnik generacije koja se 1979. godine domogla finala Kupa UEFA.

Zbog velikog doprinosa sjajnim rezultatima najtrofejnijeg srpskog kluba pripala mu je počasna titula "četvrte Zvezdine zvijezde".

Poslije desetogodišnjeg staža u redovima crveno-bijelih, tokom kojih su osvojene četiri titule prvaka Jugoslavije i jedan pehara namijenjen pobjedniku Kupa maršala Tita, Petrović je 1982. odlučio da karijeru nastavi u Arsenalu, pa u belgijskom Antverpenu.

Pozne igračke dane proveo je u Francuskoj i Belgiji, braneći boje Bresta, Standarda iz Liježa i Nansija.

Krunu Petrovićeve igračke karijere predstavaljaju nastupi u dresu jugoslovenskog državnog tima na šampionatima svijeta 1974. u Njemačkoj i osam godina kasnije u Španiji.

Na trenersku klupu sjeo je 1989. godine, kao pomoćnik "druge Zvezdine zvijezde" Dragoslava Šekularca i u debitantskoj sezoni okitio se titulom prvaka Jugoslavije.

Sedam godina kasnije postao je prvi trener Crvene zvezde, a sa talentovanom generacijom, koju su predvodili Dejan Stanković, Perica Ognjenović i Zoran Njeguš, osvojio je Kup Jugoslavije 1996. godine.

Sljedeće sezone Zvezda je pod njegovom komandom eliminisala škotski Harts i njemački Kajzerlsautern, da bi u osmini finala Kupa pobjednika kupova budući osvajač trofeja, slavna Barselona, bila bolja. Uspjeh tog tima najveći je u Zvezdinoj istoriji poslije raspada SFRJ.

Kratko je radio u novosadskoj Vojvodini, a na funkciju trenera Crvene zvezde vratio se 2009. godine i sa skromnim timom bilježio solidne rezultate u domaćim takmičenjima. Uprava Crvene zvezde, na čelu sa Vladanom Lukićem, uručila mu je otkaz u martu ove godine nakon poraza od Metalca u Kragujevcu (2:1), iako se ekipa nalazila na čelu prvoligaške tabele.

Od stranih klubova Petrović je predvodio bjelorusku Slaviju iz Mozera i kineski Dalijen, sa kojima je osvajao trofeje u nacionalnim šampionatima i državnim kupovima. Obavljao je funkcije selektora Kuvajta i Kine, ali bez značajnijih rezultata.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC