• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljuljani brod preuzeo je kapetan V. P.

Vladimir Petrović Pižon promovisan je u novog selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

 Poljuljani brod preuzeo je kapetan V. P. Izvor: MONDO

Poslije dve godine i 23 dana, sa oficijelne trenerke selektora Srbije, inicijali R. A. prešiveni su sa novim - V. P.

U 13 časova, 17. septembra 2010. godine, u beogradskom Hotelu "Hajat", zvanično je predstavljen novi vođa srpskog nacionalnog tima, ujedno i 50. selektor nacionalnog tima od Kraljevine Jugoslavije, pa do danas. Ime mu je Vladimir Petrović Pižon, a portparol FS Srbije najavio ga je rječima:

"Igračina. Veličina. Ljudina. Majstor svjetskog formata. Unikat".

Potom je o Petroviću i ne samo njemu, govorio i prvi čovjek srpskog fudbala Tomislav Karadžić, koji nijednog trenutka nije nametnuo novom selektoru teg oko vrata u vidu obaveznog plasmana na EURO 2012, već je, kako je Karadžić u više navrata nazvao novog selektora, "Vladu" označio kao čovjeka čiji će primaran zadatak biti da popravi poljuljanu atmosferu oko reprezentacije.

Jednom, kratko, Karadžić se osvrnuo i na saopštenje smijenjenog selektora Radomira Antića, a potom svima u FSS poručio da se sa time završi i da se gleda samo unaprijed.

A, Petrović? On se zahvalio Karadžiću što ga ne pritiska imperativom u vidu plasmana na EP u Poljskoj i Ukrajini, ali je poručio:

"Ja sam sportista i kao takav želim da pobijedim u svakoj utakmici. Ako pobijedimo u svakoj utakmici, idemo na EURO. Ne kažem da će tako i biti, ali ćemo gledati da počnemo da pobjeđujemo odmah", rekao je Petrović i ujedno odbio tezu da bi činjenica da preuzima nacionalni tim u trenutku kada su kvalifikacije već počele i kada je već napravljen prvi kiks, mogla da mu posluži da krene u podmlađivanje ekipe i uvođenje "svježih" imena.

Petrović je u više navrata poručio da neće praviti velike promjene u odnosu na period u kojem je ekipu vodio Antić, kojeg je apostrofirao kao svog velikog prijatelja, kojeg će svakako pozvati telefonom, ukoliko ostane u Madridu.

"Svejedno je da li ovu ekipu vodi Petrović ili Antić", u jednom trenutku je prokomentarisao novi selektor Srbije, koji je rođen 1. jula 1955. godine u Beogradu.

"Posle 38 godina u fudbalu, ukazana mi je najveća moguća čast, ujedno ostvarena je i moja velika želja, da postanem selektor fudbalske reprezentacije Srbije. Trudiću se da ponovimo plasmane na dva uzastopna Svjetska prvenstva, odnosno da se plasiramo na Evropsko prvenstvo 2012. godine", rekao je u uvodnoj riječi Petrović, koji je sa Savezom potpisao ugovor koji važi do 31. decembra 2011. godine, s tim da će se automatski produžiti do poslije EP u Poljskoj i Ukrajini ukoliko se "orlovi" tamo plasiraju.

Petrović će mjesečno zarađivati 20.000 evra, a bonus za plasman na EURO iznosi 200.000.

Da li ga je poziv da preuzme tako odgovoran posao u trenutku kada atmosfera u srpskom fudbalu nije baš sjajna, uplašio?

"Nisam se uplašio, da sam se uplašio, ne bih ni dolazio ovdje", rekla je četvrta Zvezdina Zvezda.

Petrović je je od 19. jula 1972. do 12. decembra 1982. godine odigrao 497 utakmica za Crvenu zvezdu i postigao 117 golova.

"S druge strane, ne mislim da je stanje tako alarmantno kako se predstavlja. Kada budu igrači došli, vjerujte da će biti svejedno da li ih vodimo Antić ili ja", prokomentarisao je i dodao:

"Antića poštujem kao velikog trenera, jer samo veliki trener može da vodi Real, Barselonu i Atletiko. Možda nisam imao trenersku karijeru kao moj prethodnik, ali sam dva puta bio šampion zemlje kao trener, u Bjelorusiji i Kini, a bio sam i vicešampion Evrope. Putovao sam mnogo, kalio se, nadograđivao, tako da vjerujem u sebe", rekao je Petrović, koji je svjestan da njegova trenerska biografija možda ne uliva apriori povjerenje, ali...

"Slažem se da je sa strane gledano ovo možda prevelik zalogaj za mene, da nisam imao ovakvih iskušenja u kerijeri, ali trenerski posao je svuda isti", napominje Pižon.

On je od završetka igračke karijere, 1988. godine u Nansiju, trenirao novobeogradski Radnički, banjalučki Borac, Crvenu zvezdu, Bor, Slaviju Mozer, mladu reprezentaciju Srbije i Crne Gore, Dalijen, olimpijsku reprezentaciju Kuvajta, seniorsku reprezentaciju Kine, Crvenu zvezdu i Temišvar.

Poslije drugog mandata na klupi Crvene zvezde, u sezoni 2009/10, bilo je spekulacija oko toga da su se Petroviću na "Marakani" menadžeri miješali u posao. Da li se plaši da bi isto moglo da se dogodi i na klupi reprezentacije Srbije?

"Nisam imao problema sa njima (menadžerima), kod mene igraju i igraće samo oni koji su u najboljoj formi", krakto je odgovorio i dodao da će neke informacije koje su mu potrebne potražiti lično od Antića.

"Privatno, Antić i ja smo mnogo dobri prijatelji, a ako bude ostao u Madridu, zvaću ga telefonom da porazgovaramo. Ali, pored svega, ja ove igrače dobro poznajem, gro igrača sam vodio, potrebno je samo malo popraviti atmosferu", nadovezao se.

Unakrsno, na pitanja novinara odgovarao je i predsjednik Saveza Karadžić.

"Važno je pitanje plasmana na Evropsko prvenstvo, ali ne i presudno. To, pored nas, želi još 50 zemalja", rekao je Karadžić i potom se obratio Petroviću.

"Pored stabilnog Saveza i odlične ekipe, kažem da imamo i odličnog selektora, koji je bio mađioničar sa fudbalskom loptom. Vlada je bio takav igrač da može mirno da stane pred svaku fudbalsku veličinu", rekao je Karadžić, uz opasku da je Petrovićev rad pratio tokom EP za mlade u Njemačkoj 2004. godine, kada je Srbija i Crna Gora osvojila srebro i da "se tada uvjerio u njegove kvalitete, koji su do danas samo nadograđeni".

Karadžić je Petroviću poželio sreću i poručio da ne ponovi neke greške svojih prethodnika.

"Želim Vladi, kao i svima nama, mnogo sreće u radu. Mi ćemo mu omogućiti da radi bez pritiska, a od njega očekujemo da skupi sva stručna znanja koja Srbija ima, da se ne bavi samo reprezentacijom, da priča sa ljudima iz klubova, bili oni iz Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine, OFK Beograda ili nekog petog, da nema kompleks od toga s kim razgovara, da sasluša svakoga, ali na kraju sam donosi svoje odluke..."

Takođe...

"Od njega očekujemo da će unijeti ljudskost u naš Savez, pored stručnosti i pozitivne atmosfere, koja je neusmnjivo poljuljana, a koja nam je u isto vrijeme prijeko potrebna".

Karadžić je apostrofirao da u Savezu postoje zaposleni, koji ne rade svoj posao.

"S druge strane, mi ćemo se fokusirati na one koji sve znaju, sve kritikuju, a ništa od posla za koji su zaduženi ne rade. Nadam se da će od današnjeg dana u srpskom fudbalu vladati prava, pozitivna atmosfera, da će ljudi ispunjavati stadione, da će momci na terenu imati veliku podršku kako bi pravili velike rezultate", rekao je prvi čovjek srpskog fudbala, koji ne želi da stavlja imperative pred novog selektora, u trenutku kada su kvalifikacije već počele i nisu počele po dobrom.

"Da li je takav stav u principu alibi za eventualni neuspjeh u kvalifikacijama?", bilo je pitanje.

"Pod presijom se teže prave rezultati, ali to nije alibi, jer je svima stalo da vežemo dva velika takmičenja. Ja sam privrednik i ekonomista cio svoj život i navikao sam da mnoge stvari posmatram kroz novac, a konkretno plasman na EURO 2012 donio bi nam prihod od desetak miliona evra, što bi pored rezultatskog uspjeha ekipe, pokrenulo mnoge druge stvari unutar Saveza".

Dodao je...

"Nismo značajno izgubili korak u kvalifikacijama, ako momci budu dali sve od sebe i ako Vlada uradi dobar posao, završićemo kao prvi ili drugi u grupi".

Za kraj:

"Optimista sam i radostan sam što je Pižon sa nama, jer smatram da je on čovjek oko kojeg će se stvoriti dobra hemija u srpskom fudbalu".

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC