• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više od igre: Mančester junajted - Liverpul

Dva najslavnija engleska kluba odigraće 180. zvanični meč u nedelju, od 14.30.

 Više od igre: Mančester junajted - Liverpul Izvor: MONDO

Mančester junajted protiv Liverpula. Biće to duel u kojem će pobjeda važiti više od tri boda, duel čiji će ishod ostati zauvijek upisan na skali netrpeljivosti dva kluba i dva grada na sjeverozapadu Engleske.

Do tada, stajaće da Junajted u meč ulazi sa nešto boljim skorom u ligi (59-43-52), odnosno u svim zvaničnim duelima (69-50-60).

No, po mnogo čemu izjednačeni su Mančester junajted i Liverpul, pred meč na Old Trafordu u nedelju. Po broju ukupno osvojenih trofeja u istoriji... I jedni i drugi imaju po 58. Ili po broju titula prvaka Engleske, gdje su rivali poravnati i svako ima po 18 titula.

Ova najava prije 20 godina nikako ne bi mogla ovako da počne, jer je u godini kada je Liverpul osvojio POSLJEDNJU titulu prvaka Engleske (1990), Mančester junajted imao samo sedam titula, a od tada, do danas, osvojio je 11. Zajedno sa usponom Ser Aleksa Fergusona, Mančester je sustigao Liverpul po mnogo čemu, ali još nije po titulama prvaka Evrope, gdje "redsi" šiju "đavole" za dva naslova (5:3).

Liverpul je generalno uspješniji tim u Evropi, gdje ima i tri pehara u Kupu UEFA, dok Junajted nema nijednu. Mančesterski div osvojio je jedan Kup pobjednika Kupova, gdje recimo Liverpul nema trijumf.

Posmatrajući samo ovu sezonu, Mančester junajted ulazi u duel kao trećeplasirani tim Premijer lige, koji je u prva četiri kola ostvario dve pobjede i dva remija (Njukasl 3:0, Fulam 2:2, Vest Hem 3:0 i Everton 3:3), dok Liverpul već zaostaje velikih sedam bodova za vodećim Čelsijem, zahvaljujući više nego skromnim rezultatima do sada (Arsenal 1:1, Mančester siti 0:3, VBA 1:0 i Birmingem 0:0).

Za razliku od prethodnih 12 premijerligaških duela dva tima, kada su rivali na klupama bili Ser Aleks Ferguson i Rafael Benitez, ovog puta Liverpul će predvoditi Roj Hodžson.

Liverpulovo 20-godišnje posrtanje u trkama za titulu prvaka Engleske imalo je poneku utjehu u pobjedi nad najvećim rivalom. "Redsi" su dobili tri od posljednja četiri derbija sa Mančester junajtedom. Dva tima posljednji put sastala su se 21. marta ove godine na Old Trafordu i pobijedio je Mančester sa 2:1, a prije toga tri puta zaredom dobijao je Liverpul (2:0, 4:1, 2:1).

Mediji u Engleskoj 180. duel najavljuju kroz prizmu okršaja na tri dijela terena. Prvi je između Pola Skolsa i Stivena Džerarda na sredini, drugi između Nemanje Vidića i Fernanda Toresa na polovini Junajteda i treći između Džejmija Karagera i Vejna Runija na polovini Liverpula.

Vremešni Skols izvanredno je počeo sezonu, smatraju ga najboljim igračem Premijer lige do sada, ali se postavlja pitanje kako će Junajtedov plej igrati kada pored njega bude bio fenomenalni Džerard, kojeg je poput Toresa, Kujta, Škrtela i ostalih, menadžer Hodžson odmarao u četvrtak protiv Steaue u Ligi Evrope.



Ferguson je uoči meča sa Liverpulom imenovao Vidića u zvaničnog kapitena tima do kraja sezone i na taj način želio je da podigne samopouzdanje srpskom asu, koji je imao velikih problema protiv Liverpula u posljednja tri, četiri meča... Tores mu je postigao tri gola, a Vidić je tri puta bio isključen! Nema sumnje da će od načina na koji Vidić bude odigrao novi duel sa Toresom uticati i konačan ishod meča.

Isto se može reći i za duel Karagera i Runija, gdje je u prethodnih nekoliko duela kao pobjednik izlazio Karager. Runi je tresao mreže svima od reda, ali se Liverpulu nije nadavao golova. S obzirom da je prije Junajteda, igrao za Everton, svakako da mu ti golovi mnogo znače i to je možda i uticalo da baš u derbijima bude skromniji nego inače.

"Uvijek postoji naboj između Junajteda i Liverpula. Dva velika tima, istorijski najuspješnija na teritoriji Britanije.. Otuda sve ovo", rekao je Ferguson, koji u najavi ovog meča nije propustio priliku da podigne tenziju izjavama da je odbio da potpiše Džoa Kola, koji je potom otišao u Liverpul, kao i tvrdnjama da je bio uspješniji od Hodžsonovog prethodnika Beniteza, koji je za šest godina u Liverpulu potrošio više para od njega.

"Nikada ne znate kako će ovo da se završi... Bilo je perioda kada smo mi bili dominantni tri, četiri, pa i pet godina, a sada oni imaju svoju malu seriju", pomalo je ironično govorio Ferguson o tri pobjede Liverpula u posljednja četiri derbija.

Ferguson i Hodžsonu dugogodišnji su prijatelji, ali se Hodžson kroz šalu požalio novinarima da to nije više tako i da ga Aleks rijetko zove.

"Nadam se da i dalje pričamo", rekao je Hodžson pola u šali, pola u zbilji.

Benitez je tokom prethodnih šest sezona na pojačanja potrošio 239,2 miliona funti i osvojio Ligu šampiona, FA Kup i Komjuniti šild (Superkup Engleske). Ferguson je za isto vrijeme na nove igrače potrošio 176,2 miliona funti i osvojio Ligu šampiona, tri titule prvaka Engleske, tri Karling kupa, tri Komjuniti šilda i jedan FA Kup.

Ništa od toga neće imati uticaj na ishod utakmice u nedjelju, ali Englezi vole sve da upoređuju, pa su tako i ovo izračunali.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC