• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kleo može da igra za Srbiju tek 2013. godine?

Prema članu 17 Statuta FIFA Kleo bi mogao da igra za "orlove" tek od 2013. godine, i to samo ukoliko bi svo vrijeme igrao u srpskim klubovima.

 Kleo može da igra za Srbiju tek 2013. godine? Izvor: MONDO

Kleverson Kordova Kleo, kako sada stvari stoje, neće imati pravo da igra za reprezentaciju Srbije do 2013. godine!?

Tako stoji u Statutu FIFA, u kojem opet ima protivrječnosti, ali pitanje je da li bi i koji pravnički tim mogao da ga "obori".

Naime, po članu 16. Statuta Svjetske kuće fudbala, u dijelu koji reguliše pitanje uključenja u reprezentativne selekcije fudbalera koji su dobilo novo državljanstvo, između ostalog stoji:

"Da je igrač nastanjen dve godine na teritoriji zemlje i igra za klub iz te federacije u tom periodu".

Ovu stavku, sjajni Brazilac iz Partizana, koji je nedavno dobio srpsko državljanstvo, u potpunosti će ispuniti početkom naredne godine.

Ali, već u narednom, 17. članu, piše nešto sasvim drugo i pomalo demprimirajuće i za Klea i za sve oni koji su sa njim računali u reprezentaciji Srbije.

U tom članu, uključenje fudbalera sa novim državljanstvom u reprezentaciju definisano je kroz četiri stavke, a napadač crno-bijelih ne ispunjava nijednu, piše "Sportski žurnal".

Prvo, nije rođen na teritoriji Srbije. Drugo, biološka majka i otac nisu rođeni na teritoriji Srbije. Treće, ni njegovi baba ili djed takođe nisu odavdje. I četvrto, gdje se u suštini statut i kosi sam sa sobom, stoji da poslije napunjene 18. godine igrač mora da živi u kontinuitetu pet godina u državi za koju želi da igra.

Na istoj stranici Statuta FIFA, piše beogradski list, stoji da igrač sa novim državljanstvom može da nastupi za reprezentaciju te zemlje ako je nastanjen dve godine na teritoriji države za koju želi da igra i ako je za to vrijeme igrao za klub iz te zemlje (to Kleo ispunjava), kao i da je potrebno da poslije napunjene 18. godine pet godina živi u zemlji za koju želi da igra (to Kleo ne ispunjava).

"U našem okruženju nije bilo sličnog primjera po kojem je FIFA mogla da reaguje. U svakom slučaju, ako od selektora dobijemo zahtjev, tražićemo od Partizana svu potrebnu dokumentaciju vezanu za Kleovo državljanstvo i proslijedićemo u FIFA, kako bismo dobili pravno tumačenje njegovog slučaja", rekao je generalni sekretar FSS Zoran Laković.

Slučaj Brazilca Eduarda Da Silve, koji igra za Hrvatsku, ne može da se uporedi sa Kleovim, jer je Eduardo igrao fudbal u Hrvatskoj i prije punoljetstva, kada je dobio i državljanstvo te zemlje, pa prvo postao mladi reprezentativac Hrvatske, prije nastupa u seniorskoj postavi.

Ukoliko se selektor Vladimir Petrović odluči da pozove Klea u reprezentaciju Srbije, ostaje pitanje da li će on moći da debituje 2011. ili 2013. godine. Za sada, samo FIFA zna odgovor...

Vjerovatno se negdje u svijetu već dogodio slučaj sa kojim je moguće povući paralelu sa situacijom u kojoj se nalazi Kleo, ali FIFA se svakako neće oglašavati, dok FSS to ne bude tražio. Sve i da može da igra odmah, Kleo prvo mora da sačeka da ga Petrović pozove.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC