• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savo Milošević poslije Beleka: Pripreme za 11 – bile su perfektne!

Autor Vladimir Sukdolak

Trener Partizana dao završnu ocjenu prvog dijela priprema u Antaliji.

 Savo Milošević poslije Beleka: Pripreme za 11 – bile su perfektne! Izvor: MONDO/Vladimir Sukdolak

Posljednjeg dana prve faze priprema u Beleku, nakon test meča sa Ružomberokom (2:1), razgovarali smo sa trenerom Partizana Sava Miloševićem. Šef stručnog štaba "parnog valjka" sumirao je utiske poslije 14 dana rada u Turskoj.

Pročitajte i ovo

Zbog svega urađenog i viđenog, Milošević ima razloga da bude zadovoljan.

Kako biste ocijenili pripreme od 1 do 10?

"Ne bih volio da zvuči kao hvalisanje, ako može 11, ja bih dao 11. S obzirom na ti da su momci odradili svaki sekund treninga, od početka do posljednje utakmice. Imali smo vrlo malo nervoze, ako ju je uopšte bilo. Na pripremama, kao što znate i sami - bude toga. Ali ovdje od prvog do posljednjeg trenutka smo imali ozbiljan rad. To moram da istaknem. Više od ovoga ne možemo da očekujemo".

Osim uobičajenih za ovu fazu priprema, povrede su, uglavnom, zaobišle fudbalere Partizana.

"Dobra je situacija, nismo imali ozbiljnih povreda. Lutovac će se ubrzo vratiti, već trenira i nadoknadiće dva ili tri dana do puta u Katar. Marković je mogao i da igra protiv Slovaka. Ima taj spazam na leđima, ali nismo htjeli da rizukujemo. Za njega je najbitnije bilo da odradi pripreme. Koliko će igrati, manje je bitna minutaža".

Da li pratite pripreme drugih klubova? "Moram da priznam da ne pratim. Nemamo dovoljno vremena za to, trudili smo se da nam fokus bude na radu ovde. Dosta obiman posao i fizički smo imali, nije bilo moguće. Pogledam na telefonu rezultate, ali ništa više od toga".

Na početku priprema ste rekli da ekipa ima prostora za napredak do 30 odsto u odnosu na jesenji dio šampionata. Koliko ste daleko od tog cilja?

"Vjerujem uvijek i vjerovaću da ako dostignemo tih 30 odsto, na to ćemo tražiti još 20. Nikada se nećemo prestati da tražimo više. Protiv Ružomberoka se već vidjelo poboljšanje. Pomaže i to što je sastav ostao isti, to je naš najveći plus u odnosu na jesen. Ekipa se poznaje. Možemo još da se poboljšamo, u fizičkom smislu takođe. Pojačali smo fizički rad. Ako to odradimo sve što planiramo do kraja priprema, mislim da ćemo dobiti dosta. Momci su već naviknuti na ovaj režim rada, to je još jedan plus. U stvaranju jednog tima je bitno vrijeme, sve je proces. U situaciji smo da imamo i dosta dobru bazu i na njoj možemo da gradimo dosta toga. Moramo da vodimo računa da ne pretjerujemo, jer ono što dodajemo, ne smije da naruši ono što je već bilo dobro".

Mnogo manje ste se bavili "suvim" trčanjem, više pažnje ste posvetili radu sa loptom...

"Ovo je nastavak priprema u Sloveniji, kada smo imali suvo trčanje. Jako je osjetljivo ovo što radimo. Da biste dizali nivo fizičke opreme, morate da napravite bazu u taktičkim pripremana. Obim i indenzitet trke u Ligi Evrope je bio dobar. Suština posla ovdje je da se još više poveća taj intenzitet trke, sprintevi i brzina. To je još jedno približavanje onome što se igra u Evropi".

Za ovu fazu pripreme, izbor protivnika u Beleku, stekao se utisak, bio je najbolji.

"Dobro je što smo igrali protiv ekipa koje su trkački dobre. Nije dobro što smo igrali takmičarske utakmice, o tome ćemo voditi računa ubuduće. Natjerali su nas da trčimo i sada imamo određene parametre, kada je u pitanju trka. Sa te strane smo zadovoljni. Ekipa je ispred onoga što smo očekivali, i taktički i fizički. Očekivali smo više umora i malo lošiju igru, pogotovo u posljednjoj utakmici. Jačina rada koju smo imali ove dvije nedelje, logično je bilo očekivati više umora, ali momci su naviknuti na ovaj režim rada i zato to lakše podnose nego što smo mislili".

U Kataru vas očekuju ruske ekipe, koje su ispred pritivnika iz Turske...

"Apsolutno. U drugom dijelu priprema uvijek birate jače protivike. Tada se mjerite. Očekujemo da će doza umora proći i da ćemo biti spremniji za te rivale. Igrali smo sa dosta dobrih rivala u Evropi, vidjeli smo da možemo. To u Kataru će biti dobre provjere. Nije bitan rezultat, koliko da se izmjerimo rezultatski i suštinski vidimo gdje smo".

Izvor: MONDO/Vladimir Sukdolak

Koliko su ispunili vaša očekivanja momci iz omladinske škole? "Obzirom na roster koji već imamo, nažalost, od ovih klinaca nemamo nikoga u defanzivi. Sve su to igrači sa pozicija koje su nam već popunjene. Skoro svi bi mogli da ostanu sa timom, imaju kvalitet, ali ne bi bilo dobro da samo sede na tribinama i treniraju, zato ćemo im dati da igraju u mlađim kategorijama, pratiti ih i onda ih možda povući nazad u prvi tim".

Šta kažu kondicioni treneri, da li su oni zadovoljni fizičkom spremom ekipe?

"Profesor Marko Stojanović je prezadovoljan, pričali smo poslije utakmice sa Slovacima. Sumirali smo obim i intenzitet posla, kada je u piranju fizička priprema, ekipa je odradila maksimalno taj program. A nije bilo lako ostvariti to što je profesor odredio. To je bila suština, da taj fizički dio priprema bude odrađen sto posto".

Spominje se dolazak Denisa Stojkovića. Da li će biti i drugih pojačanja do kraja prelaznog roka?

"Vidjećemo, uvijek kada je prelazni rok i kada je u pitanju Partizan cirkuliše veliki broj informacija i broj imena. Jedna od želja, bila je javna tajna, to je bio Bojan Matić. Uspjeli smo da ga dovedemo. Opredijeliću se za igrače koji će nam donijeti nešto novo, ne želim igrače samo da bih dovodio. Već smo imali u junu i decembru situacije da se oprostimo od nekih igrača. To nije lako, ljudski nije lako. Pogotovo jer to nisu momci koji ne zaslužiju da budu u Partizanu, komplikovane su stvari i pokušaćemo da se te stvari ubuduće više ne dešavaju".

Koliko vam igrača još nedostaje?

"Zaista mislim da ne fali mnogo. Ova ekipa je selektirana dosta dobro. Imali smo vremena od marta da izvršimo selekciju, sada doselekciju. Možda nam je potrebno par igrača kada je u pitanju defanziva. Najveće pojačanje bi mogao da bude Lazar Marković, što je sasvim dovoljno sada uz Matića. Zaista ne fali puno, neću ni tražiti više od toga. Sa Matićem imamo 21 igrača, vidjećemo kakva je situacija sa Škrbićem. bez obzira na sve, mislimo da ima kvalitet za Partizan. Imamo prostora za još tri igrača da ih licenciramo i potrudićemo se da ispunimo tu kvotu. Imamo momke iz Teleoptika, ozbiljno i na njih računamo. Potvrdili su da imaju potencijal i svako od njih vrlo brzo može biti prvotimac Partizana".

Imate kompaktnost stručnog štaba, ponekada bude i rasprave da bi se došlo do rješenja. Da li je to ono što ste tražili?

"Nije nekad, nego svakog dana (smijeh). Nije nikakva tajna, doveo sam saradnike koji će da imaju svoje mišljenje, a ne moje. Ako oni imaju moje mišljenje, ja nemam nikakve koristi. Fudbal je jako kompleksna stvar postao u posljednjih nekoliko godina i najveći treneri imaju po 10 i 15 saradnika. Neophodno je imati više ljudi, ali je bitno da svi imamo istu filozofiju. Kako doći do sprovođenja toga, na treningu i utakmici. Naravno da se razmimoilazimo, ali zato i razgovaramo i uvijek dođemo do toga kako bi sve trebalo uraditi. Marko Stojanović ima dva saradnika koji imaju možda i veće iskustvo od njega. Neophodno je imati više ljudi, da bi se radile ove stvari".

Izvor: MONDO/Vladimir Sukdolak

DVE POBEDE I REMI

Partizan je u Beleku odigrao tri utakmice. Pobijeđeni su rumunski Vitorul 1:0 i slovački Ružomberok 2:1, dok je sa poljskom Krakovijom bilo 1:1.

Da li pratite situaciju u Crvenoj zvezdi?

"Sada ne. Moram da priznam i dok smo igrali prvenstvo, nisam odgledao nijednu njihovu utakmicu".

Da li možete prvenstvo da učinite uzbudljivim na proljeće?

"Mi ćemo se potruditi da bude tako. Jedna stvar je trka za titulu sa Zvezdom, Vojvodinom, Čukaričkim, a druga stvar je da se potrudimo da navijačima priredimo lijep fudbal".

Uspjeli ste da provedete 14 januarskih dana u Beleku, a da ne padne kap kiše. I vreme vam je išlo na ruku...

"Moram da ubacim kamenčić u cipelu… Baš smo komentarisali kako je bilo, pričali smo kako je sve zajedno prošlo, i vrijeme i uslovi, ispada da se samo hvalimo i da je sve prošlo perfektno. To znači da nešto nije u redu".

Govori se o ponudama za igrače, a da li ima ponuda za vas?

"Postoje razne priče i imam dosta prijatelja i kontakata, imam nekih poziva, ali nijedna ponuda nije ozbiljna i ne opreterućem se time. Španija, Engleska? Ko ne bi želio da bude trener tamo, ali dugačak je put. Ja sam trener tek devet mjeseci. Navikao sam u životu da za sve čovjek mora da se pomuči, ovo je suviše kratko da bi razmišljao o tome. Daleko od toga da nemam tu ambiciju. Sve što sam uradio u životu, nije bilo lako, ali je to bio mukotrpan i težak rad. Isto važi i za ovu drugu, trenersku karijeru".

PRIMER ZA SVE JE NOVAK ĐOKOVIĆ

Pratite li nastup Novaka Đokovića na Australijan Opena?

"Nisam stigao da gledam, jer su termini jako nezgodini na AO, vremenska razlika je velika. Ali, naravno, pratim. Za sada ide sve po planu i iskreno vjerujem da ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, nekih vremenskih neprilika ili da se meč razvuče u tri dana, vjerujem da niko ne može Novaka da zaustavi".

Da li ste koristili Novakov primjer u pripremama za utakmice i razgovorima sa igračima?

"Nismo Novaka koristili, ali jesmo dosta, recimo posljednjih nekoliko dana na sastancima, različite primjere. I ljude i rečenice koje mogu da ilustruju na najbolji način ono što očekujemo od igrača, a da oni to razumiju na pravi način. Da objasnimo momcima sve ono što drugi ljudi rade. Priča o tome je jako varljiva stvar. Ako želite da igrači vjeruju u to, morate da im pokažete na primjeru. Oni su jako poželjna stvar u sportu", podvukao je Savo Milošević.

Partizan u ponedjeljak kasno uveče dolazi u Beograd. Stručni štab dao je igračima dva dana slobodno, zatim se 30. janauara ponovo okupljaju u "Zemunelu", a dan kasnije slijedi put na završni dio priprema u Katar.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC