• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi i Grizman dobili HITNO pojačanje: Evo kako "radi" ta klauzula!

Autor mondo.rs

Prelazni rok je istekao, a Barselona je dogovorila 35 miliona evra vrijedan transfer. Kako?

 Barselona - Savez - pravilo hitan transfer Izvor: Maja Hitij/Bongarts, Guliver

Jedanaest dana po završetku prelaznog roka u Španiji, Barselona i Real Sosijedad dogovorili su se oko transfera Vilijana Žozea, koji će u knjigama biti zaveden kao "hitan".

Samo tako, ali uz nekoliko uslova koji prvo moraju biti ispunjeni, Fudbalski savez Španije odobriće prelazak brazilskog napadača sa "Anoete" u desetkovane redove šampiona.


Vilijan Žoze, strijelac 53 gola uz 13 asistencija na 130 nastupa za "La Real", bio je tokom januara blizu prelaska u Totenhem, ali je taj posao propao, kao i nekoliko pokušaja sportskog direktora Barse, Erika Abidala, da pronađe privremenu zamjenu za teško povrijeđenog Luisa Suareza.

"Na korak" od promocije bili su i ostali nesrećni Ćimi Avilja, zatim preskupi Rodrigo Moreno, pa i naša "desetka" Dušan Tadić...

Izvor: (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)

Valverdeov nasljednik Kike Setijen imao je 14 igrača na prethodnom treningu, kako zbog povreda, tako i suspenzija. Đerar Pike neće imati pravo nastupa u sljedećem kolu, a Klemon Langle vikend poslije toga.

Urugvajac je još krajem prošle godine operisao koljeno i njegov povratak na teren najavljen je za kraj aprila ili početak maja, što je navalu tadašnjeg trenera Ernestea Valverdea svelo na četiri opcije: Lionel Mesi, Antoan Grizman, Usman Dembele i tinejdžer Ansu Fati.

Međutim...

Tri dana po isteku prelaznog roka, Abidala je snašla sreća u nesreći u jeku neprijatne online rasprave sa najboljim fudbalerom svijeta, jer se vječito povrijeđeni Dembele teško povrijedio u prvom nastupu poslije tromesječne pauze i oporavka.

Francuz, koji je od 125 miliona evra vrijednog transfera iz Borusije Dortmund za dve i po godine doživio devet povreda i, do danas, propustio 65 utakmica, uspješno je operisan u Finskoj - odakle je potom u sjedište Saveza u Madridu poslat ključan dokument za aktiviranje "hitnog transfera".

Naime, u španskom fudbalu postoji mogućnost licenciranja novih fudbalera po isteku prelaznog roka, ali samo ukoliko povreda igrača prvog tima zahtjeva pauzu od pet mjeseci i duže od toga. Tek onda, klubovi mogu da dovedu pojačanje, ali samo iz zemlje - ne i inostranstva.

* pogledajte Sve u 16 epizodu posvećenu fudbalskim transferima u Evropi *

Kako se Barselona pored toliko hvaljene "La Masije" našla samo sa Mesijem, Grizmanom i 17-godišnjim Fatijem u napadu? Šta je klub dovelo u situaciji da aktivira "hitan transfer". Koliko Barsa ima pozajmljenih igrača? Da li bi umjesto 35 miliona za Vilijana Žozea logičnije bilo da šansu dobije neki od talenata iz "B" tima? Sve su ovo pitanja na koja će čelnici kluba prije ili kasnije morati da odgovore...

Pošto Suarezu nije "prepisana" pauza od potrebnih pet mjeseci, Barselona ne bi imala pravo da se pojača naknadno, međutim ta mogućnost ukazala novim pehom 22-godišnjeg Francuza. Ako španska "Kuća fudbala" bude prihvatila izvještaj iz Finske, Vilijan Žoze će postati igrač Barse za 35 miliona evra - što je tačno polovina njegove "izlazne klauzule" u ugovoru sa Sosijedadom potpisanim do 2024. godine.

To neće doprinijeti uveliko katastrofalnom bilansu Barselone na tržištu igrača.

Da bi novajlija stekao pravo nastupa u La Ligi (imao bi i u Kupu kralja, da Bilbao nije eliminisao favorita), Dembele će prvo morati da bude izbrisan sa spiska licenciranih igrača. Pravo nastupa imaće tek naredne sezone.

Vilijan Žoze potigao je osam golova na 24 utakmice za plavo-bijele iz San Sebastijana ove sezone.

Svojevremeno je kao igrač Atletiko Maldonada bio na pozajmici u Real Madridu "B", pa je zabilježio i jedan nastup za prvi tim Barseloninog najvećeg rivala.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC