• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POVRATAK SUPERLIGE (2): Partizanovo novo proleće, veliki zalogaj za Mačvu

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković Autori Vladimir Sukdolak

Za vikend se nastavlja fudbalsko prvenstvo u Srbiji, a mi nastavljamo da vas našim serijalom tekstova pripremamo za drugi deo domaćeg šampionata.

 Povratak Superlige 2 deo Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Nastavak Superlige Srbije u sezoni 2019/20 je sve bliži, a redakcija MONDA nastavlja da vas priprema za subotu i prvo mečeve domaćeg prvenstva u novoj godini.

U utorak ste u tekstu Dušana Ninkovića imali prilike da se upoznate sa poslom koji su tokom zime napravili Voždovac, Vojvodina, Inđija i Javor.

Možda će vas zanimati

Danas je red na naredna četiri tima po azbučnom redu, dok polako dolazimo do sredine serijala tekstova o povratku Superlige na domaće terene i ekrane.

Mačva

Izvor: MN PRESS

Biće ovo izuzetno izazovno proleće za ekipu iz Šapca. Mačva će pred sobom imati zadatak da opstane u ligi uprkos činjenici da su u prvih 20 prvenstvenih kola upisali jednu jedinu pobedu. Na nju su čekali čak do 4. decembra, iako je Superliga započela novu sezonu u julu. Pred trenerom Draganom Aničićem je da bar završe na 14. mestu i izbegnu direktno izbadanje. Sa razlogom bar toliko, jer Mačva ima samo osam bodova, 11 manje od mesta koje garantuje opstanak u ligi.

Da tako nešto i ostvare i nadoknade veliki zaostatak, Mačva je ojačala tim osmoricom novih igrača. Dvojica su stigla na pozajmice i to iz redova "večitih" rivala. Petar Gigić nije mogao da se "probije" do veće minutaže u Partizanu, dok je Miloš Gordić bio prvi golman Zvezdinih omladinaca, kako u Omladinskoj ligi, tako i Ligi šampiona za mlade.

MladenŽivković je još jedan čuvar mreže koji stiže u Šabac (iz Mladosti iz Lučana), a sva ostala pojačanja usmerena su ka novim opcijama u napadu. NikolaMilinković se vratio u srpski fudbal iz uzbekistanske Sogdijane, BrankoMihajlović iz mađarskog Đera, a Igor Stanojević iz jermenskog Urartua. Da golman Živković ne bude u potpuno novom okruženju, tu je i iskusni Ivan Obrovac, takođe pristigao iz Lučana, dok je Miloš Žukanović napadač koji je bio bez kluba nakon letošnjeg napuštanja Napretka.

Otišli su Dušan Puletić u Metalac, Endrju Marveđio u Bokelj, a Nenad Marinković u makedonski Sileks. Stefan Milosavljević je pojačao Radnički Niš, dok su ispisnice dobili Marko Jeremić, Nikola Ašćerić i Filip Čermelj.

Zamisli Mačve su stoga vrlo jasne. Potrebni su im golovi, jer su ih do sada u proseku viđali po jedan na svakom drugom meču (tačno 10). Defanziva nije bila toliki problem, donekle i jer je odbrana Mačve jedna od najgrubljih u ligi. Takođe, postoji još pet ili šest timova u ligi koji su po broju primljenih golova na sličnom ili lošijem nivou od Mačve. Aničić je do sada uvek koristio formaciju 4-2-3-1, a sa dolaskom i odlaskom velikog broja krilnih igrača i napadača, mogli bismo da Šapčane vidimo u daleko drugačijem ofanzivnom ruhu od onog koji je bio bezopasan tokom jeseni.

Mačva je pripreme odradila na Ohridu, gde je odigrala tri utakmice. Karaorman je savladan 3:0 (uz gol novajlije Gigića), dok je protiv Pelistera rezultat bio 1:1. Protiv Ohrida i Renove su odigrana dva meča u istom danu, ali je ekipa bila podeljena u dva tima. Ohrid su savladali 1:0, dok je u drugom meču bilo 1:2 za domaći tim.

Po povratku u Srbiju su remizirali 1:1 sa Inđijom i Loznicom, dok ih u prvom meču prolećnog dela prvenstva očekuje jedan od najvažnijih duela. U Šabac stiže Rad koji je na tačno tri boda udaljenosti i pobeda na startu bi bila dobar zalog u borbi za opstanak.

Mladost Lučani

Izvor: MARKO METLAS/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Mladost je jedna od onih ekipa koja će imati za mnogo toga da se bori u narednih 10 kola. Tada će se liga "prepoloviti" na dva dela, a Lučanci sebe žele da vide u onoj gornjoj, gde su u najgorem slučaju bezbedni od bilo kakve pomisli na donji deo tabele. Ulazak u osam najboljih timova lige bi značio i nove mečeve sa najjačim klubovima, a do toga će morati dobro da se oznoje.

Nisu daleko od toga. Mladost je trenutno na devetom mestu sa tri boda manje od osmoplasiranog Spartaka. U Lučanima nisu mnogo menjali, tako da će ekipa GoranaStanića manje-više ličiti na onu iz prvog dela sezone. Iz Zlatibora je stigao prekaljeni bek PetarJovanović (37), dok će ispred njega na desnom krilu biti Aleksandar Ješić (25). I on je pridošlica iz Prve lige Srbije (Metalac), dok je DamjanKrajišnik (22) stigao kao slobodan igrač, da ojača vezni red.

Nekoliko igrača se vratilo sa pozajmica iz Prve lige, poput ObrenovićaKijevčanina i Tešića, dok su čak sedmorica napustila Lučane. Živković i Obrovac su u Mačvi, NikolaAndrić je pojačao Vojvodinu, a Miloš Ristić i Zakarija Suraka su sada slobodni da traže novu sredinu. DaniloSekulić je bio jedna od opcija u veznom redu, ali je iznenađujuće obezbedio transfer u Indoneziju. Nikola Leković je, za to vreme, postao novi levi bek Tuzla sitija.

Od početka oktobra igrači Mladosti su van Lučana zabeležili samo jedan poraz, i to u poslednjem jesenjem kolu, protiv Radničkog iz Niša.

Da rezultati na pripremama nisu naročito važni nadaće se svi u Lučanima. Razlog je taj što su na pet mečeva upisali tri poraza i dva remija. Bilo je tu zanimljivih i teških rivala, poput Arsenala iz Tule, Lokomotive iz Sofije i moskovskog Dinama, pa su imali prilike da se testiraju i protiv jakih protivnika. Upisali su još i ubedljiv poraz od austrijskog Rida (1:5) na samom kraju priprema, što je još jedan razlog da Lučanci budu na oprezu na startu takmičarske 2020. godine.

Zbog svega toga, ništa epohalno novo ne treba očekivati od Mladosti. To je manje-više i dalje onaj isti tim sa velikim brojem iskusnih igrača koji se odlično snalazi na gostujućem terenu. Postižu malo golove, ali iz njih uspevaju da "iscede" veliki broj bodova.

Ukoliko uspeju da poprave i igru na svom terenu, borba za plej-of će biti još zanimljivija.

Napredak

Izvor: NEBOJSA PARAUSIC/© MN PRESS, ALL RIGHTS RESERVED

Napredak će želeti da 2019. godinu zaboravi što je pre moguće. Trinaest klubova iz Superlige je u prošloj kalendarskoj godini odigralo svih 36 utakmica, iz drugog dela prošle i prvog dela ove sezone. Napredak je osvojio tek 39 bodova i samo su četiri tima bila lošija od njih. Tako nešto neće želeti da ponove u 2020. godini.

Zato ne iznenađuje da su Kruševljani ove zime bili vrlo aktivni na polju transfera. Ivan Stefanović je imao dosta posla uklopi veliki broj novih igrača - njih čak 11, od čega su trojica pristigla na pozajmicu. Napravljen je miks mladih i iskusnijih igrača koji su pristigli. Najstarije pojačanje je i ujedno i najveća "bomba" Napretkovog prelaznog roka - Abubakar Oumaru je potpisao ugovor! On će tako posle Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine i OFK Beograda, obući dres još jednog superligaša.

Izvor: MN PRESS

Miloš Mijić je došao iz podgoričke Budućnosti, dok je sa Voždovca pristigao nekadašnji član Radničkog iz Niša, Nemanja Lakić-Pešić. Marko Kordić je novi golman (24, došao iz Bokelja) koji će odmeniti Marka Miloševića, momka koji se zaputio u Kazahstan. Milan Vušurović je pojačanje na mestu "desetke" i stiže iz Bugarske, dok iz Srpske lige Beograd i lidera lige IMT-a stiže Dimitrios Džinović, momak grčko-srpskih korena. On će pokušati da se nametne na poziciji levog beka.

Napredak je od Zvezde pozajmio golmana Aleksandra Stankovića i napadača Dejana Vidića, a došli su još i Slobodan Babić (19, Sloboda Kraljevo, napad), Dušan Stević (24, Rad, desni bek), Kosta Aleksić (21, Čukarički, pozajmica) i Marko Mrkić (23, slobodan igrač, krilo).

Tokom priprema u Antaliji, Napredak je imao zanimljive rivale. Od Lođa su izgubili 3:0, dok su od Toma iz Tomska bili poraženi 2:1. "Generalka" je odigrana protiv Jagodine (pobeda 3:1), a ako je suditi po sastavu ekipe, u subotu protiv Javora bi na terenu od novajlija mogli da se nađu golman Kordić, ali i ofanzivci Vušurović i Vidić.

Dolazaka je bilo puno, ali ni odlasci nisu zaostajali. Najveći posao "čarapana" je prodaja Igora Ivanovića u Šahtjor iz Soligorska za oko 500.000 evra, dok je značajan gubitak i odlazak ĐuraZeca u TSC iz Bačke Topole. Nemanji Kojiću je bilo dopušteno da se preseli u niški Radnički, a Miljan Vukadinović je novi igrač Vojvodine. Dušan Veskovac je okončao karijeru, dok se Aleksandar Mesarović "spustio" rang niže, u Kabel.

Ostaje da vidimo kakav će posao trener Stefanović napraviti sa Kruševljanima. Stefanović dobro poznaje ekipu gde je 11 godina bio pomoćnik, a koju je preuzeo pred kraj jesenjeg dela prvenstva. Tada je Napredak "živnuo" sa dve pobede, protiv Mačve i Partizana. Time su malo popravili utisak u smiraj 2019. godine, ali ako žele da se "uguraju" u gornji deo tabele pre podele prvenstva, moraće da nastave u takvom ritmu.

Partizan

Izvor: MN PRESS

Gotovo savršeno deluju pripreme koje je Partizan sproveo ove zime.

Crno-beli imali su idealne uslove u Beleku i Dohi, neophodan mir prelaznog roka, u smislu odlazaka i dolazaka, a što je najvažnije - povrede iz kategorije ozbiljnih su ovaj put zaobišle igrače.

Ako se tome dodao i činjenica da je izbor rivala u kontrolnim utakmicama bio vrlo dobar, kao i to da se učešće na "Premijer kupu" okarakterisalo punim pogotkom, razumljivo je zadovoljstvo stručnog štaba obavljenim poslom u proteklih mesec i više dana.

U odnosu na one prošlog leta, kada je Partizan bio u fazi formiranja tima, trener Savo Milošević imao je poptpuno drugačije uslove za rad.

Mnogo bolje!

Izvor: MN PRESS

Kao što je najavljeno, zimska transfer pijaca nije imala preveliki uticaj na plan i program rada "parnog valjka". Uprkos tome što su na adresu crno-belih stizale razne ponude - ekipa je ostala na okupu. Nije se mnogo promenila ni po pitanju dolazaka.

Bojan Matić pojačao je napad, a Uroš Vitas kao centralni bek zadnju liniju. Kao najveće pojačanje označen je momak koji se letos vratio u Humsku - Lazar Marković. Krilni napadač se oporavio i trebalo bi da dosta doprinese realizaciji ideja Miloševića i njegovog trenerskog tima.

Ekipa koja je vrlo dobro igrala na većini utakmica prošle jeseni, pre svega u Evropi, ali i protiv najjačih timova Superlige, prvi put je zajedno prošla kompletne pripreme.

Formacijski ništa nije menjano, ali je Partizan dobio raznovrsnost i jednostavnost u napadačkim transformacijama.

Želeo je stručni štab da tokom priprema podigne nivo igre za 20 do 30 odsto i čini se da je u tome uspeo. Pravi sud, ipak, daće igre i rezultati kada krenu takmičarske utakmice, a to je već za vikend koji je pred nama.

Prvi test, mnogo bitniji od svih u Turskoj i Kataru, "parni valjak" imaće protiv Radnika iz Surdulice.

Uostalom, evo šta je naš novinar Vladimir Sukdolak uz kolegu Ivana Radulovića sa TV Arenasport imao da kaže Nikoli Janković u novom "Sve u 16" podkastu povodom priprema Partizana obavljenih u Beleku i Dohi.

Ponovo smo tu sa vama i u četvrtak.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC