• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 milijarde u dobrotvorne svrhe: Ko je čovjek kojeg mrzi Njemačka?

Autor Nikola Janković

U izgradnju "Rajn-Nekar arene", na koju može da uđe kompletno stanovništvo Hofenhajma i da ostane skoro 27.000 praznih mjesta, potrošio je 100 miliona evra.

 Ko je Ditmar Hop - vlasnik Hofenhajma i dobrotvor - poklonio četiri milijarde evra Izvor: Guliver, Alex Grimm/Bongarts

Ko je, zapravo, Ditmar Hop?

Dok se njemačkim stadionima šire protesti protiv jednog od najimućnijih ljudi u zemlji, podsjećamo vas na put kojim je milijarder stigao u fudbalski sport, a potom i doveo Bundesligu u "selo" - kako navijači "velikih" klubova podrugljivo zovu Zinshajm.

Otkud Zinshajm u cijeloj priči?

To je gradić od 35.000 stanovnika nadomak daleko manjeg Hofenhajma, u kom je Hop izgradio jedan od najmodernijih stadiona u zemlji za klubić koji se pod njegovim vođstvom iz pete lige meteorski našao u UEFA ligi šampiona.

Izvor: Guliver, Thomas Lohnes/Getty Images Europe


Stadion izgrađen po najvišim ekološkim standardima svojevremeno je obezbijedilo dolazak kancelarke Angele Merkel u mjesto od 3.272 stanovnika, ali su "u selo" počeli u kolonama da stižu i navijači klubova iz najvećih njemačkih gradova, koji nisu propuštali priliku da lokalnom stanovništu i njihovom milijarderu upute po koju sočnu uvredu.

Kada je Njemačka fudbalska federacija aktivirala dvojici navijača Dortmunda uslovnu kaznu za ponovljen prekršaj - vrijeđanje predsjednika protivničkog kluba - i zabranila im ulazak na fudbalske utakmice u Hofenhajmu u naredne dve godine…

...zapaljena je vatra, koja se ovog vikenda pretvorila u plamen.

Izvor: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images/Guliver


Poslije navijača Bajern Minhena, Borusije Dortmund i Kelna, Hop je bio meta i današnje utakmice u Berlinu, koja je takođe zbog toga privremeno bila prekinuta.

Priča sa Hofenhajmom počela je Hopovom investicijom od 350 miliona evra koja je već 2015. počela da se isplaćuje i od poluamaterskog kluba napravila učesnika evro-kupova.

Hop je rođen 26. aprila 1940. u Heldelbergu. Kao 32-godišnjak već je bio osnivan jedne od prvih programerskih kompanija u Njemačkoj zajedno sa nekadašnjim inženjerima IBM-a, Hansom Venerom Hektorom, Klausom Čirom, Klausom Velenhrojterom i Hasom Platnerom.

Do kraja osamdesetih, Hop je već bio milioner, pojavom interneta brzo je ušao u "klasu iznad", pa je njegovo bogatstvo danas procijenjeno na 15,9 milijardi evra.

Izvor: Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images/Guliver


Negdje na tom putu, tokom 2006. godine, Hop je odlučio da 70 odsto novca zarađenog u karijeri biznismena uplati humanitarnim organizacijama iz raznih krajeva Njemačke.

Riječ je o sumi od oko četiri milijarde evra!

Hop tvrdi da je postao navijač nižerazrednog Hofenhajma poslije neke od utakmica odigranih 2000. godine i da je tada čvrsto odlučio da će jednog dana uvesti klub u Bundesligu. To se dogodilo već u sezoni 2008/09, kada su plavo-bijeli "seljaci" bili na prvom mjestu na tabeli poslije jesenjeg dijela šampionata, ispred Bajerna, dvije Borusije i ostalih…

U izgradnju "Rajn-Nekar arene", na koju može da uđe kompletno stanovništvo Hofenhajma i da ostane skoro 27.000 praznih mjesta, potrošio je 100 miliona evra.

Živi sa suprugom u obližnjem Valdorfu, ima dvoje djece, a odmara se u vili nadomak Nejplsa na Floridi.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC