• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FSS: Zašto policija nije reagovala?!

Iz FSS poručuju da je italijanska policija "zaćutala" kada je upitana kako čas može čas ne može da garantuje bezbjednost. Karadžić zakazao sjednicu IO za petak.

 FSS: Zašto policija nije reagovala?! Izvor: MONDO

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić, sazvao je za petak hitnu sjednicu Izvršnog odbora. Jasno je da će tema biti događaji u Đenovi.

Dotle, predstavnici "srpske kuće fudbala" neće pojedinačno istupati u javnost.

Umjesto toga, FSS je izdao saopštenje u kome se hronološki prikazuju dešavanja u utorak u Đenovi.

Osim osude ponašanja huligana, kroz cijelo saopštenje provejava i osuda postupaka italijanskih organa reda.

"Na Tehničko-organizacionom sastanku u utorak prije podne FSS je u zvaničnoj formi obavijestio zvaničnike UEFA i FS Italije o najavama i mogućnostima eventualnih problema tokom susreta. Prije svega, najave su išle u smjeru sprečavanja unošenja pirotehničkih sredstava i detaljne kontrole na ulazu, uz molbu da taj proces obave policajci, a ne samo stjuarti. Predstavnici italijanske policije su obećali da će biti obavljena detaljna kontrola svih navijača koji budu ulazili u sektor predviđen za pristalice srpskog tima", kaže se između ostalog u saopštenju.

"Takođe, domaćini su nas obavijestili i da će insistirati na utvrđivanju ličnog identiteta svakog navijača sa ulaznicom".

Prve neprijatnosti sa kojim su se susreli članovi reprezentacije dogodio se u 12,55.

"U tom trenutku grupa od nekoliko desetina huligana se okupila ispred 'Grand hotela Savoja', u kojem je bio smješten naš nacionalni tim. Manji dio njih je ušao i u sam hotel, odakle ih je hotelsko obezbjeđenje izbacilo napolje, u momentu kada su bili pored recepcije. Svo vrijeme su skandirali i pjevali pjesme prijetećeg sadržaja upućene ka golmanu reprezentacije Vladimiru Stojkoviću. Odmah je reagovao komesar za bezbjednost FS Srbije, koji je obavijestio nadležne u italijanskoj policiji i zatražio dodatne mjere i pojačano ljudstvo, na čemu smo insistirali i tokom zvaničnog sastanka. Na taj zahtjev nije pozitivno odgovoreno".

U popodnevnim satima FSS je kontaktirao zvaničnike UEFA Komisije za bezbjednost i sigurnost stadiona, kao i delegata utakmice, u želji da ih obavijesti o tome šta se dogodilo i apeluje na pojačanju bezbjednost.

"Novi, mnogo veći i do sada u istoriji domaćeg fudbala nezabilježeni problem, viđen je u 19 sati ispred hotela. U tom trenutku, igrači i članovi stručnog štaba su se spremali za polazak na stadion. Ogromna većina njih je već bila u autobusu, kojem se iznenada, sa zadnje strane, približila grupa huligana, njih oko 30. Nekolicina je odmah ušla u autobus, uprkos nastojanju članova naše ekipe da ih u tome spriječe".

"Svi prisutni članovi reprezentacije, predvođeni kapitenom Dejanom Stankovićem i Nikolom Žigićem, apelovali su na mir i zaštitili su igrače. Prije svega, Vladimira Stojkovića, koji je bio meta grupe huligana".

"Ružne scene viđene su na vratima autobusa. U jednom trenutku kroz zadnja vrata u autobus je ubačena zapaljena bengalska baklja. Ona je pala na pod i prijetilo je da nastane požar većih razmjera. Zahvaljujući smirenosti prisutnih igrača, nastali požar je brzo lokalizovan, ali je dim ispunio unutrašnjost autobusa. Zadržana je koncentracija, spriječena je panika, a vatra je ugašena. U tom trenutku u autobus je ušao i posljednji član ekipe i vozač je odmah krenuo".
"Zapanjujuće je da niko od predstavnika italijanske policije - u obezbjeđenju su bili policajci u automobilu i na motoru, nije reagovao. Niko do njih nije zaštitio srpske igrače, a takav stav policije je bio zaista potpuno neshvatljiv".

Naglašava se i da je Stojković svo vrijeme bio uz ekipu i da nije odlazio u bolnicu.

"Meč je prvi put prekinut neposredno pred intoniranje himni Italije i Srbije. Delegat Petrijašvili je sazvao hitan UEFA sastanak Kriznog štaba. Tom prilikom predstavnici policije su iznijeli stav da meč može da počne samo ako policajci budu direktno uz sektor sa srpskim navijačima. Takođe, insistirali su na procjeni da ne postoje bezbjedonosni uslovi da dio tribina na kojem su bili navijači Srbije bude ispražnjen, već su dodali 'da bi to bio uvod u moguće događaje sa nesagledivo tragičnim posljedicama'. Stav FS Srbije u tom trenutku se svodio na dva osnovna zahtjeva - da utakmica svakako bude odigrana i da policija stvori adekvatne uslove za igru".

U svlačionici je dogovoreno da "orlovi" zamole navijače da se smire. Tako je i bilo. Utakmica je počela, ali je trajala samo sedam minuta.

"Sudija je obavijestio delegata i predstavnike saveza da mu se obratio golman italijanske reprezentacije i rekao da se ne osjeća sigurno poslije upada dve baklje na teren, kao i da ne može da se koncentriše na dešavanja u igri. Istog trenutka sudijska četvorka je donijela odluku da se meč prekine, iako su predstavnici FSS, zajedno sa delegatom, činili sve da se pronađe novi kompromis i mogućnost za nastavak igre".
Sazvan je novi sastanak Kriznog štaba UEFA.

"Stav sudija je bio poznat, a predstavnici policije su bili decidirani u stavu da ne mogu da garantuju sigurnost za aktere. U situaciji kada nije imao dozvolu od zaduženih za dešavanja na terenu - sudija, i nadležnih za tribine - policija, delegat Petrijašvili nije imao druge opcije do konstatovanja prekida meča".

"Na zajednička pitanja delegata Petrijašvilija i predstavnika FSS kako je policija prije samo deset minuta garantovala mogućnost odigravanja meča i zašto se ne preduzimaju mjere ulaska policajaca u dio stadiona sa navijačima Srbije, uz potrebno i pražnjenje dijela tribina, odgovori nisu stigli. Predstavnici policije više nisu željeli da pokažu nivo kooperativnosti".

"Objašnjavajući razloge za prekid utakmice zvaničnici policije su rekli da je primarni razlog njihova procjena da postoji mogućnost od ulaska na teren od strane navijača, dok je opasnost od ubacivanja pirotehtničkih sredstava stavljena na mjesto broj dva".

"Svi zahtjevi i predlozi od strane delegacije FSS vezane za nove korake u cilju smirivanja strasti i mogućnosti za nastavak meča su odbačeni".

FSS osuđuje izgrednike i podsjeća da su na tribini u većini bili "mirni i fudbalskom ljubavi ispunjeni navijači naše reprezentacije".

(MONDO, foto FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC