• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARTIZAN: A, upozoravali smo...

U Humskoj 1 podsjećaju da su upozoravali na "govor mržnje" i da su, takoreći, predvidjeli šta se sprema srpskom fudbalu.

 PARTIZAN: A, upozoravali smo... Izvor: MONDO

Preciznije, Upravni odbor Partizana zaključio je da se verbalno nasilje pretvorilo u fizičko i da su se tako ostvarile najcrnje slutnje u Đenovi.

Naravno, crno-bijeli posebno apostrofiraju napada na njihovog golmana, Vladimira Stojkovića.

Zbog novonastale situacije, u Partizanu su odlučili da treninge zatvore za javnost kako bi se ekipa u miru pripremala za predstojeće izazove.

"Srpski sport je u utorak u Italiji doživio jedan od najtežih udaraca u svojoj istoriji. Napad na državnog reprezentativca Vladimira Stojkovića i prekid kvalifikacione utakmice za prvenstvo Evrope zbod divljanja huligana osramotio je sve nas pred licem međunarodne sportske javnosti i izazvao štetne posljedice koje ćemo sanirati godinama", počinje saopštenje.

Crno-bijeli uvjeravaju da se nesportska atmosfera stvara planski.

"Želimo da podsjetimo da smo u našim prethodnim obraćanjima javnosti skretali pažnju na metode i stil ponašanja koji se nameću srpskom fudbalu – govor mržnje, verbalno nasilje i prijetnje, pritisak na fudbalske organizacije i organe, uvrede i obmane, šovinizam. Ne znamo u kojoj mjeri su naša saopštenja doprla do svijesti fudbalskih radnika i ljubitelja fudbala, ali smo prinuđeni da konstatujemo da su se naše najcrnje slutnje ostvarile – verbalno nasilje se nastavilo i transformisalo u fizičko, a kao produkt nesportske atmosfere koja se planski stvara i podgrijava".

Partizan poziva nadležne organe da otkrije i sankcioniše sve učesnike inicidenata u Đenovi - od organizatora do realizatora.

"Nikada se u istoriji srpskog sporta nije dogodilo da se navija protiv sopstvene reprezentacije, da se likuje nad njenim neuspjesima, da se namjerno prekida njena utakmica, da se pokušava linč državnog reprezentativca. Suvišno je konstatovati ono što je očigledno - ne radi se o spontanoj reakciji, već o unaprijed osmišljenom i isplaniranom činu. Inspiratori, organizatori i finansijeri nasilja u Đenovi mogu se otkriti i na nadležnima je da to i učine".

Zgroženi su u taboru srpskog šampiona zbog napada na golmana Stojkovića, koji je nekada nosio dres "vječitog rivala".

"Proteklih godina cjelokupno srpsko društvo se trudi da usvoji i primjeni najviše međunarodne standarde zaštite ljudskih prava. Svjedoci smo da se jednom dugogodišnjem državnom reprezentativcu, uzornom sportisti i profesionalcu Vladimiru Stojkoviću osporava jedno od najosnovnijih ljudskih prava garantovano međunarodnim poveljama i Ustavom Republike Srbije – pravo na slobodan izbor rada. Zbog korišćenja tog prava Vladimir Stojković je izložen verbalnom i fizičkom linču, ugrožen je njegov integritet. Očekujemo da će ova pojava izazvati odlučnu reakciju srpske države i društva, istovjetnu onoj kada se ugrožavaju prava drugih. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zaštitimo našeg fudbalera, ali to neće biti dovoljno ukoliko se ne privedu pravdi svi oni koji su odgovorni za napad na njega".

Partizanovo saopštenje se zaključuje sljedećim riječima:

"Upozorenja više nisu potrebna, neophodna je akcija za hitno uklanjanje iz srpskog fudbala svih pojedinaca koji beskrupuloznim nasiljem uz odsustvo svih pravnih i moralnih kriterijuma i stega žele da ostvare svoje lične, grupne i kvazi-klupske interese. Uvjereni smo da u srpskom fudbalu i među ljubiteljima sporta ogromnu većinu čine oni koji istinski vole fudbalski sport, uživaju u igri, korektno navijaju za svoj klub i državne selekcije, žele da ulože maksimum napora u pravcu razvoja i napretka srpskog fudbala, i zato je posljednji čas da se ujedinimo. Ne želimo ni da pomislimo da kulminacija nasilja koja se dogodila u Đenovi neće izazvati opštu reakciju. Odsustvo te reakcije pretvoriće srpski fudbal u gladijatorsku arenu, zvjerinjak, u kome niko od poštenih i ispravnih građana ove zemlje neće željeti da bude prisutan".

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC