• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Utjerani na tribine, da ne ruše ulice?

Masući: "Odustali smo od pregleda, kako bismo što prije uveli navijače na stadion i na taj način spriječili da dalje uništavaju ulice Đenove".

 Utjerani na tribine, da ne ruše ulice? Izvor: MONDO

Da je nekolicina srpskih navijača svojim ponašanjem izazvala prekid utakmice Italija - Srbija u srijedu uveče, u to nema sumnje.

Da će srpska reprezentacija i Savez zbog toga snositi posljedice, ni tu nema dileme, kao ni oko toga da su huligani iz ekstremnih navijačkih, ujedno i desničarskih formacija koje podržavaju FK Crvena zvezda, sa zadnjom namjerom krenuli u Đenovu.

Uostalom, pojedinci i jesu priznali da su u Đenovu krenuli da prekinu utakmicu i na taj način, pred očima cijelog sveta, skrenu pažnju na sebe i svoja uvjerenja.

Dok Evropa licitira oko toga sa kojom će kaznom proći srpski nacionalni tim i FSS, sve se jače apostrofiraju propusti organizatora, kao bitan faktor zbog kojih je na kraju sudija Krejg Tomspon prekinuo meč poslije svega šest minuta.



Predsjednik UEFA Mišel Platini već je najavio da će prema ovom slučaju biti upotrebljena "nulta tolerancija" i da odgovornost snose obe strane, a na neki način sa njim se složio i prvi čovjek Svetske kuće fudbala, odnosno FIFA, Sep Blater.

"Na stadionima bi svi trebalo da imaju mjesto za sjedenje, a da je to bio slučaj u Đenovi, ne bismo imali problema", rekao je Blater.

"Kada bi sve nacionalne federacije na svijetu imali odgovarajuće stadione, imali bismo više fer-pleja na utakmicama, a huligana više na mečevima ne bi ni bilo", dodao je on u danu kada je UEFA otvorila istragu o neredima, čiji će rezultati, odnosno eventualne kazne biti saopšteni 28. oktobra.

Ipak, najviše pažnje izaziva izjava portparola specijalnih snaga italijanske policije Roberta Masućija, koji je javno priznao da srpske navijače na ulazima Marasija niko nije zaustavljao, a kamoli pretresao.



Da jeste, a to je praksa na svim bitnim fudbalskim utakmicama i to je neizostavan dio SVAKOG duela u italijanskoj Seriji A i Seriji B, pitanje je da li bi huligani među srpskim navijačima mogli da se služe "cvikcanglama" i bakljama.

U izjavama italijanskim medijima, pojedini navijači domaće reprezentacije priznali su da su bili šokirani otkud Srbima kliješta i baklje, jer su njih na ulazima pretresali "do gole kože" i oduzimali im čak plastične flaše sa vodom.

Huligani u srpskim redovima, kliještima su uspjeli da pokidaju zaštitnu ogradu, koja je postavljena da baklje i predmeti ne bi mogli da lete sa tribine gdje su gostujući navijači, ka drugim tribinama i terenu. A, bakljama su prvo odložili početak utakmice, a potom, kada je ona sa pola sata zakašnjena počela, uspjeli i da je prekinu.

Što je uostalom bio i cilj...

Ukratko, pitanje je na koji bi način huligani sproveli svoju namjeru da "zbog viših ciljeva" prekinu duel Italije i Srbije, da su im na ulazima oduzeta "oruđa". I da li bi uopšte uspjeli...



A, evo kako je Masući "opravdao" to što srpske navijače niko pipnuo nije na ulazima Luiđi Ferarisa.

"Trenutak kada su srpski navijači ulazili na stadion bio je kritičan iz više razloga. Odustali smo od pregleda, kako bismo što prije uveli navijače na stadion i na taj način spriječili da dalje uništavaju ulice Đenove", objasnio je Masući.

Dakle, da bi spriječili jedno zlo, organizatori su svjesno ušli u rizik da se dogodi drugo zlo. I dogodilo se.

Hipotetički, mnogo ozbiljnije "naprave" mogle su da se nađu u rukama huligana od običnih "cvikcangli".

"Već je bilo nereda na ulicama prije početka utakmice, a stadion se nalazi na nezgodnoj poziciji, u samom centru Đenove, tako da nije bilo moguće organizovati prsten i provjeravati navijače individualno", tvrdi Masući.

Pitanje je kako će na ovo objašnjenje reagovati u UEFA, ali je još veće pitanje da li će odgovornost italijanske strane imati i najmanjeg uticaja na kaznu koja sljeduje srpskoj strani.

Vjerovatno neće...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC