• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IO FSS: Tražićemo novu utakmicu!

Izvještaj UEFA ide u prilog reprezentaciji Srbije i FSS. "Platini nas simpatiše", kaže Karadžić. "Vječiti derbi" biće odigran u predviđenom terminu.

 IO FSS: Tražićemo novu utakmicu! Izvor: MONDO

Fudbalska vlada Srbije donijela je očekivane odluke. Zaključeno je da najveću odgovornost za incidente u Đenovi, prije i tokom meča Italija - Srbija snosi organizator, to jeste Italijani i da je Fudbalski savez Srbije učinio sve da domaćina upozori na moguće probleme.

Odlučeno je i da 23. oktobra bude odigran "vječiti derbi" između Crvene zvezde i Partizana, za šta su se opredijelila oba kluba, ali će se još sačekati i izvještaj nadležnih državnih organa o bezbjednosnim rizicima ili nepostojanju istih.

Novina u odnosu na ranije sednice IO FSS jeste u tome što su u hotelu "Hajat" bili prisutni i tjelohranitelji!

Nije saopšteno ono što je, možda, pomalo i nezgrapno najavljeno: Ko stoji iza nereda u Đenovi? Prvi čovjek srpskog fudbala Tomislav Karadžić samo je rekao da se državni organi time bave i da su oni za to nadležni.

Kako će Srbija proći zbog incidenata koje su priredili njeni navijači u Đenovi, znaćemo 28. oktobra. Moguće su i novčane kazne, oduzimanje bodova, igranje pred praznim tribinama, ali i diskvalifikacija iz takmičenja.

Međutim, FSS će probati da umanji posljedice tako što će prezentovati dokaze o tome da je na vrijeme upozoravao i delegata prekinute utakmice i organizatora, i UEFA i italijansku policiju, kao i na izvještaj delegata. Ali, ne samo to. Uzdaće se, kako to reče Karadžić, i u "simpatije" koje FSS ima kod predsjednika UEFA Mišela Platinija i višedecenijsko prijateljstvo Francuza i jednog od potpredsjednika FSS Ivana Ćurkovića.

"Ne treba biti preveliki optimista, ali mislimo da je raspoloženje u rukovodećim organima UEFA takvo da možemo da razgovaramo. Ćurković, generalni sekretar FSS Zoran Laković i ja ćemo ćemo Platiniju na sastanku 18. oktobra predočiti sve u vezi sa ovim slučajem. Ne ni bilo trebalo da nas iznenadi bilo kakva kazna. Ali, mi ćemo tražiti da se odigra nova utakmica, jer bi to bilo pošteno. To je naša želja, vidjećemo kakav će biti epilog", rekao je Karadžić.

U Fudbalskom savezu Srbije svu odgovornost za nesprečavanje nereda prebacuju na Fudbalski savez Italije koji je bio organizator meča. Za to imaju i dokaze, jer su, kažu, upozoravali domaćina na svaki mogući problem.

Naravno, FSS osuđuje huligane koji su izazvali sve probleme. Ali, ključno pitanje za vrh FSS jeste zašto italijanska policija nije reagovala, odnosno zašto je tako slabo reagovala?

Ono na čemu će predstavnici FSS bazirati svoje stavove i braniti ih biće i relevantan izvještaj delegata utakmice Gruzijca Davida Petrijašvilija, koji je u svom izvještaju napisao kako je FSS sve svoje informacije o bezbjednosnim rizicima u Đenovi na vrijeme dostavio i njemu i organizatoru utakmice.

Komesar za bezbjednost FSS Milivoje Mirkov nije, međutim, dao precizno objašnjenje kako je moguće da divljaci, odnosno nazovi navijači upadnu u autobus sa fudbalerima Srbije i ugroze im živote? Gdje su tada bili bezbjednjaci iz Srbije, koji su bili u Južnoj Africi na Mundijalu, koji u nekim prilikama novinari nisu dali ni da "primirišu" fudbalerima, bilo je jedno od pitanja upućenih njemu.

"Mi smo dva dana pred utakmicu dobili neke signale o mogućim problemima. O tome smo obavijestili i UEFA, i Fudbalski savez Italije...Ako se određena lica vode u drugu državu (misli se na predstavnike bezbjednosti Srbije, prim. aut.) onda oni nisu pripadnici MUP, već obični građani i kao takvi nemaju pravo na upotrebu sredstava sile. Organizator je taj koji treba da zaštiti sve aktere utakmice, prije i za vreme manifestacije", rekao je Mirkov.

On je dao nekoliko primjera kako su FSS i srpski organi vlasti i zaključio da je italijanska policija reagovala "vrlo slabo". Da li bi onako nešto moglo da se dogodi u Beogradu?, glasno je upitao komesar za bezbjednost FSS i potom sam dao odgovor: "Naravno da nije!".

Generalni sekretar FSS Zoran Laković se nadovezao i istakao da je za organizaciju utakmice Srbija - Slovenija bilo angažovano 2.000 policajaca i 800 stjuarta na stadionu i da se odlučnost srpske policije vidjela na samom početku meča kada je bilo sitnijih problema.

"U Đenovi je bilo 400 policajaca i 200 stjuarta. Pa, da li je to dovoljno poslije svih naših upozorenja!?", primjetio je Laković.

Predsjednik FSS Tomislav Karadžić nije uradio ono što je najavio u Đenovi, da će saopštiti imena ljudi za koje misli da stoje iza posljednjih napada na srpski fudbal ("i ne samo na FSS", kako je rekao novinarima u utorak uveče).

Smatra da to u ovom trenutku ne bi bilo ozbiljno.

"Državni organi već dva dana rade na identifikaciji lica koja su bila u Đenovi, tražeći pritom i organizatore tih grupa. Vjerujem da će država uraditi svoj posao i da je ovog puta opredijeljena da stvari dovede do kraja. Reći sada neka imena bilo bi neozbiljno, jer je to stvar nadležnih organa".

Upitan da li je mislio da iza incidenta u Đenovi stoji Crvena zvezda, Karadžić je odgovorio da ne vjeruje u to.

"Ne znam, to je stvar za državne organe. U Đenovi nisu bili samo navijači Zvezde".

Čelnike FSS na konferenciju za novinare je dopratila grupa telohranitelja, što do sada nije bilo uobičajeno.

Upitan da li je to zato što mu je život ugrožen, Karadžić je odgovorio: "I ranije su bile neke prijetnje...To je stvar državnih organa".

Održan je i sastanak predstavnika Zajednice superligaša i generalnih sekretara Crvene zvezde i Partizana, na kojem je zaključeno da nema potrebe za odlaganjem utakmice devetog kola domaće Superlige, koja je zakazana za 23. oktobar.

I Andrija Kleut i Darko Grubor bili su "za" odigravanje "vječitog derbija".

"Ako bi poslije cijele ove situacije odložli derbi ili odlučili da se on igra bez publike, onda bi cio srpski fudbal, ali i država bila pod sumnjom o kakvom se tu miru i redu radi i da li svi imamo snage da se izborimo sa tim. Imamo snage, država je stabilna i niko nije jači od nje. Vladamo situacijom", rekao je Karadžić.

Svi, dakle i FSS, i Zajednica superligaša i dva najveća srpska kluba žele da pokažu da fudbal može da pobijedi zlo. Nadamo se da će uspjeti u tome.

(P. Vujić - MONDO, foto: MN Press - arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC